Kotlety Schabowe inaczej cześć druga zrazy zwijane ze schabu - Soulcatcher - 10 października 2010

Kotlety Schabowe inaczej, cześć druga zrazy zwijane ze schabu

Jeżeli uznaliście że pierwsza cześć Kotletów Schabowych Inaczej nie była wystarczająco porażająca, to proponuję coś naprawdę ekstra. Coś czym możecie zaimponować każdemu, po tej potrawie nikt nie zakwestionuje waszej supremacji kuchennej. Jedyne co wam grozi to fakt że będziecie musieli gotować dla całej rodziny. I choć zrazy zwijane ze schabu wyglądają poważnie są stosunkowo łatwą do przygotowania potrawą, jednocześnie zachowując powagę i dostojeństwo klasycznej Kuchni Polskiej.

Składniki na 4 osoby

  • 1 kilogram schabu bez kości
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • Kawałek boczku, polędwicy wędzonej ewentualnie szynki
  • musztarda
  • trzy ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól zmiękczająca mięso lub marynata do mięsa (chciałem was przestrzec że sól zmiękczająca mięso i marynaty nie należą do najzdrowszych substancji, raz na jakiś czas nie zaszkodzi, stosowane codziennie mogą być szkodliwe)
  • sos do pieczeni (jeżeli nie chce nam się robić sosu) lub dwie łyżki mąki i kawałek masła
  • pieprz, ewentualnie zioła jako przyprawy

Mięso oprawiamy tak jak to opisałem w części pierwsze, kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem tak aby nie zrobić dziury w mięsie i by brzegi były dosyć cienkie.

Rozbite mięso smarujemy solą zmiękczającą mięso, dodajemy nieco pieprzu i/lub innych ziół i smarujemy nieco oliwą. Nie solimy, sól do zmiękczania mięsa wystarczy. Zabieg ten powtarzamy po obydwu stronach plastra mięsa. A następnie odkładamy do miski i wkładamy na godzinę dwie do lodówki aby skruszało. Zmiękczanie mięsa jest bardzo ważne, jeżeli tego nie zrobimy zrazy będą prawdopodobnie twarde.

Gdy mięso kruszeje tniemy składniki na farsz. Cebulę drobno. Ogórki obieramy ze skórki (tak to dziwne ale obieramy najlepiej obieraczką do ziemniaków kiszone ogórki) i kroimy na podłużne paski, podobnie czynimy z boczkiem lub wędliną.

Wyciągamy mięso z lodówki. Smarujemy niezbyt grubo musztardą z jednej strony i układamy farsz jak to pokazałem na zdjęciu. Kawałek ogórka, nieco cebuli i kawałek wędliny, następnie zwijamy w ścisły rulon i zapinamy wykałaczką lub owijamy i związujemy bawełnianą nitką.

Kolejnym krokiem jest obsmażenie zrazów na patelni. Nie trzeba długo smażyć, wystarczy do zarumienienia, następnie odkładamy porcje do rondla układając jedną blisko drugiej. Dodajemy szklankę wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (około 30 minut do godziny).

Na 15 minut przed zakończeniem duszenia, dodajemy sos.

Jak przygotować sos?

Możemy skorzystać z gotowego sosu do pieczeni, należy jednak pamiętać że może on być słony co połączeniu z solą do mięsa może dać przesoloną potrawę. Można również zrobić sos samodzielnie. Najprostszy sos robi się na bazie mąki i masła. Na patelnię dajemy trochę mąki i masła podgrzewamy, masło się topi a my mieszamy go z mąką. Gdy powstanie papka dodajemy wodę, mieszamy i dodajemy do rondla ze zrazami. Smak do sosu przejdzie z mięsa.

Gotową potrawę najlepiej podać z kaszą. Ja przygotowałem ja z ryżem. Do tego jakieś surówki i ciastko z cukierni.

Smacznego.  

Soulcatcher
10 października 2010 - 23:17

Komentarze Czytelników

Dodaj swój komentarz
Wszystkie komentarze
11.10.2010 07:54
malyb89
110
Demigod

Moja mama zawsze dodaje słoninę, ogórek w occie, równie podłóżnie pokrojony kawałek chleba (bez skórki), do tego kawąłeczek zmrozonego masłeka :)

Druga wersja to: kukurydza, czerwona i zielona papryka pokrojone w mała kosteczkę :)

Również w schabie. Nie używamy tego zmiękczacza i gotujemy w głębokim sosie, a te z kukurydzą smażymy. I fakt ogórki najlepiej pokroić skrobaczką do pyrów :)

11.10.2010 10:16
odpowiedz
yasiu
141
Legend

nigdy nie smarowałem mięsa do zrazów solą zmiękczającą mięso ani go nie marynowałem i nigdy nie wyszły mi twarde :D

warto było napisać, że jak już wyjdzie ta podstawowa wersja, to warto poszaleć z tym co w środku

http://picasaweb.google.com/yasiu071/Jedzenie#5085654938385806002

tu na przykład na karkówce chyba, musztarda, szpinak, papryka, ser pleśniowy i ogórek. niebo w gębie :D

co do sosu - ja przed obsmażeniem obtaczam zrazy lekko w mące, to już daje zaczątek sosu po obsmażeniu i zalaniu wodą.

11.10.2010 11:20
odpowiedz
omadaha
33
Centurion

Ponoć nie da się zrobić sensownych (czytaj: smacznych) zrazów z drobiu. Prawda to?

11.10.2010 12:27
odpowiedz
_MyszooR_
13
Legend

Nie lubie schabu ;] Wole piersi kurczaka :P

11.10.2010 12:51
odpowiedz
yasiu
141
Legend

omadaha - to nie będą zrazy... to będą rolady drobiowe. Da się zrobić, technologia ta sama, tylko nie wymagają duszenia - ja obsmażam zawijasy z każdej strony a potem zawinięte w folię alu piekę w piekarniku.

myszoor - lepsza wersja zrazów jest nie ze schabem tylko z polędwicą wołową, to jest zajobik :)

12.10.2010 01:17
odpowiedz
_agEnt_
102
Tajniak

http://www.filmweb.pl/film/Soul+Kitchen-2009-501862

Widzę, że Soul wchodzi do kin ;P

08.12.2010 16:52
odpowiedz
kamyk_samuraj
126
Legend

Czy kuchenny cykl będzie kontynuowany?

08.12.2010 16:58
odpowiedz
Soulcatcher
180
back to DA:I

kamyk_samuraj ---> a zrobiłeś już wszystkie przepisy które podałem ? :)

08.12.2010 17:00
odpowiedz
toaster
63
EL PRESIDENTE

Może jeszcze jakąś panierką przydałoby się to posypać, bo teraz wyglądają trochę jak surowe(a raczej jak gotowane).

08.12.2010 17:05
odpowiedz
Soulcatcher
180
back to DA:I

toaster ---> one są duszone, są przez to kruche i delikatne, jak lubisz przysmażone to trzeba je na patelnię o przysmażyć

08.12.2010 17:46
odpowiedz
kamyk_samuraj
126
Legend

Soul -> nie robiłem tego z jogurtem i + jeżyny i jagody - takie to mało konkretne, no i pora nie ten-tego.

Dodaj swój komentarz
Wszystkie komentarze