Recenzja książki na gameplay.pl

Inny Regał #16 - recenzja książki - Przebierańcy

Biblioteczka Gracza #21 - recenzja książki - Diablo. Wojna Grzechu: Fałszywy Prorok

Biblioteczka Gracza #20 - recenzja książki - Diablo. Wojna Grzechu: Smocze Łuski

Inny Regał #17 - recenzja książki - Litr Ciekłego Ołowiu

Ostatnio przeczytane #29 - Bernard Minier, Paskudna historia

Ostatnio przeczytane #28 – Ota Pavel, Jak tata przemierzał Afrykę

Biblioteczka Gracza #21 - recenzja książki - Diablo. Wojna Grzechu: Fałszywy Prorok

Po pierwszym średnim tomie od razu sięgnąłem po drugi rewelacyjny. Czy więc trzecia książka, która jest zakończeniem historii, skłania się bardziej do tej pierwszej, czy może jednak do drugiej? Czy Uldyzjan uratuje Sanktuarium przed aniołami i demonami? Tego dowiecie się z kolejnego odcinka Biblioteczki Gracza, gdzie w kilku zdaniach przedstawię zakończenie trylogii Wojny Grzechu. Zapraszam.

czytaj dalejhongi
9 stycznia 2017 - 19:49

Biblioteczka Gracza #20 - recenzja książki - Diablo. Wojna Grzechu: Smocze Łuski

Po nieco średnim pierwszym tomie Wojny Grzechu sięgnąłem od razu po drugi. I jakie było moje zdziwienie, gdy okazało się, że Smocze Łuski wzbudziły we mnie dużo więcej pozytywnych emocji. Nie spodziewałem się, że dzięki kontynuacji tak bardzo wsiąknę w świat pradawnego Sanktuarium. Bez przedłużania, zapraszam na kolejną Biblioteczkę Gracza, gdzie opowiem o drugim tomie Diablo. Wojna Grzechu pt. „Smocze Łuski”.

czytaj dalejhongi
25 grudnia 2016 - 20:53

Inny Regał #17 - recenzja książki - Litr Ciekłego Ołowiu

Andrzej Pilipiuk wciąż nie przestaje klikać w klawiaturę, ku uciesze wiernych jego fanów. Obrany cel wypuszczania co kilka miesięcy nowej książki spełnia w stu procentach. Czy więc kolejny zbiór opowiadań „bezjakubowych” jest wart naszej uwagi? Czy historie zawarte w tomiku pt. „Litr Ciekłego Ołowiu” trzymają jeszcze poziom? Tego dowiecie się z Innego Regału, gdzie opowiem kilka zdań o tej właśnie książce. Zapraszam.

czytaj dalejhongi
13 grudnia 2016 - 20:40

Ostatnio przeczytane #29 - Bernard Minier, Paskudna historia

Śmiało mogę powiedzieć, że Bernard Minier jest moim ulubionym autorem kryminałów. Zachwycałam się już trzykrotnie, podążając wraz z komendantem Martinem Servazem za tropami zbrodni w malowniczych okolicach Tuluzy. Bielszy odcień śmierci, Krąg, Nie gaś światła stoją w czołówce doskonałych kryminałów. W zeszłym roku mojej uwadze umknęła kolejna powieść Francuza, nie związana z serią o komendancie Servazie. Paskudna historia zaskoczyła mnie od pierwszych stron. Autor bowiem nie tylko porzucił znanych nam bohaterów, ale i rodzimą Francję!

czytaj dalejKlaudyna
3 września 2016 - 12:00

Ostatnio przeczytane #28 – Ota Pavel, Jak tata przemierzał Afrykę

O optymizmie Oty Pavela wspominałam przy okazji Śmierci pięknych saren. Tym razem sięgnęłam po inny zbiór opowiadań – Jak tata przemierzał Afrykę. I znów spotykamy wszystko co najlepsze – afirmację życia, radość, optymizm i ludzi, którzy kochają to, co robią. Jeśli jesienna aura tego lata Wam doskwiera w psychikę, Ota Pavel z pewnością ukoi.

czytaj dalejKlaudyna
15 sierpnia 2016 - 20:33

Ostatnio przeczytane #27 – Roman Cílek, Ja, Olga Hepnarová

10 lipca 1973 roku w Pradze rozpędzona ciężarówka wjeżdża w tłum ludzi, czekających na przystanku tramwajowym. Za kierownicą siedzi dwudziestodwuletnia, drobna dziewczyna – spokojna, opanowana. Na miejscu giną trzy osoby, w ciągu kilku następnych miesięcy, w wyniku poniesionych obrażeń, umrze jeszcze pięć. Nieszczęśliwy wypadek? Zasłabnięcie? Utrata kontroli nad pojazdem? Wpływ alkoholu lub narkotyków? Nie. To była zemsta na społeczeństwie.

Roman Cílek odświeża w swoim reportażu historię Olgi Hepnarovej, dziewczyny, która jako ostatnia kobieta w historii Czechosłowacji została skazana na karę śmierci. W Ja, Olga Hepnarová stara się rzetelnie odtworzyć życie dziewczyny w sposób neutralny – ani jej nie usprawiedliwiając, ani nie osądzając. Kreśli jednak skomplikowany rys, który podejrzewam w każdym czytelniku wzbudzi zgoła inne emocje.

czytaj dalejKlaudyna
6 sierpnia 2016 - 09:57

Inny Regał #16 - recenzja książki - Przebierańcy

Londyn opętany przez duchy, demony i zombie coraz bardziej mi się podoba. Nie z powodu tego, że jestem już po trzecim tomie przygód Feliksa Castora i wsiąkłem w historię oraz bohaterów, ale z powodu kolejnej tajemniczej zagadki. Mike Carey nie oszczędza nas i serwuje nam kolejny miszmasz, w i tak wystarczająco pokręconym świecie. Zapraszam na Inny Regał, gdzie opowiem o książce pod tytułem Przebierańcy.

czytaj dalejhongi
3 sierpnia 2016 - 02:05

Ostatnio przeczytane #26 - Patrick deWitt, Podmajordomus Minor

Patrick deWitt wzbudził moją sympatię kilka tygodni temu, gdy sięgnęłam po Braci Sisters. Ucieszyło mnie, że w sprzedaży ma się pojawić kolejna jego powieść o wdzięcznym tytule – Podmajordomus Minor (major-minor <3). Tym razem kanadyjski pisarz zabiera nas w fikcyjne miejsce, które można określić alternatywną Europą z XIX wieku. A jak dobrze wiemy ze szkoły – to czas romantyzmu, bohaterów miotanych silnymi skrajnymi emocjami, obrazów Caspara Davida Friedricha (do których mam szczególną słabość). Tę malowniczą podstawę deWitt wykorzystał bardzo przewrotnie i jeśli sądzicie, że Podmajordomus Minor to kolejne Cierpienia młodego Wertera – nic bardziej mylnego!

czytaj dalejKlaudyna
16 lipca 2016 - 12:54

Inny Regał #15 - recenzja książki - Sezon Burz

Po skończeniu siódmego tomu i całej sagi o przygodach Wiedźmina Geralta z Rivii, która pomimo rozmachu i fantastycznej opowieści, niestety nie porwała mnie tak bardzo, jakbym tego chciał, Andrzej Sapkowski zapowiedział, że nie ma zamiaru wracać do świata, który stworzył. Pisarz stwierdził, że nie napisze kolejnej książki o białowłosym pogromcy potworów. Życie jednak weryfikuje wszystko i na horyzoncie pojawiła się książka pt. Sezon Burz. Właśnie skończyłem ją czytać i muszę przyznać na początku, że podszedłem do niej bardzo sceptycznie i z dystansem. Wszystko spowodowane jest tym, że wolę bardziej opowiadania o Wiedźminie (dwa pierwsze tomy) niż pięciotomową sagę. A tutaj miałem dostać jedną długą opowieść składającą się na jedną spójną książkę. Zapowiadała się tragedia. Zapraszam na Inny Regał, gdzie opowiem o najnowszej przygodzie Geralta z Rivii.

czytaj dalejhongi
3 lipca 2016 - 22:54

Biblioteczka Gracza #19 - recenzja książki - Nim Zapadnie Ciemność

Zanim pojawiła się książka StarCraft II: Punkt Krytyczny autorki Christie Golden, inna powieść z uniwersum StarCraft była moją ulubioną. W sumie nadal trzyma się ona w czołówce, pomimo kilkunastu lat na karku i ciągłego braku trendu na czytanie książek o grach. Zapraszam na Biblioteczkę Gracza, gdzie opowiem o ostatniej książce kosmicznej trylogii wydanej przez wydawnictwo ISA, jaką jest Nim Zapadnie Ciemność (Speed of Darkness) i pierwszej opowieści z serii StarCraft, która uwiązała mnie na stałe do kosmicznych historii.

czytaj dalejhongi
26 czerwca 2016 - 07:24
starsze posty