Recenzja p造ty na gameplay.pl

Guardians of the Galaxy Deluxe Edition - Recenzje(34)

Recenzja p造ty Marilyn Manson - We Are Chaos. Mniej znaczy wi璚ej

Krzysztof Zalewski - Zabawa. Recenzja p造ty do ta鎍a i duma鎍a

Grey Daze - Amends. Recenzja p造ty pierwszego zespo逝 Chestera Benningtona

Recenzja p造ty Loathe - I Let It In and It Took Everything. Cios w pysk!

Youtuberka gra metal. Recenzja albumu Poppy - I Disagree

To (nie) jest recenzja p造ty TOOL - Fear Inoculum

Takiego albumu, jakim jest Fear Inoculum ameryka雟kiej grupy Tool, nie da si cho熲y wst瘼nie oceni po jednym czy dwóch przes逝chaniach. Publikowane na wycigi recenzje w dniu 30 sierpnia, kiedy mia豉 miejsce premiera oczekiwanego od ponad 13 lat wydawnictwa, mia造 sens tylko w przypadku wnikliwych ods逝chów przedpremierowych. Mimo tego, 瞠 zapozna貫m si z p造t wczeniej, to do napisania tekstu musia貫m dojrze. Ale czym jest kilka dni "opónienia" wobec cini皻ych poladów, jakie mieli fani przez d逝瞠j ni dekad?

Tool to chyba jedyny na wiecie zespó graj鉍y muzyk z pogranicza metalu, rocka i artystycznych zap璠ów szalonego bajarza-mitomana, który jest w stanie wywo豉 tak sensacj na rynku. Przez d逝gie lata czekalimy, Maynard i koledzy na zmian robili sobie jaja i mówili prawd o powstaj鉍ym dziele, twórcy memów mieli u篡wanie, wyrasta造 clickbaitowe artyku造 typu "co wiemy o nowej p造cie Toola"... A gdy Fear Inoculum w ko鎍u ujrza這 wiat這 dzienne, to natychmiast wskoczy這 na pierwsze miejsca sprzeda篡 w dziesi靖kach krajów, str鉍aj鉍 ze szczytu gwiazdy pop w rodzaju Eda Sheerana i czy innej Ariany Grande. I wygenerowa這 przy okazji nowe memy.

czytaj dalejfsm
4 wrzenia 2019 - 15:38

Recenzja p造ty Slipknot - We Are Not Your Kind

Ile razy s造szelimy obietnice muzyków w stylu "nasz nowy album b璠zie w stylu X", albo "wracamy do korzeni, znowu gramy ci篹k muz" i tym podobne? Cz這nkowie grupy Slipknot te s winni tego typu zagrywek, ale nawet ich najs豉bszy album - All Hope Is Gone - ma na tyle du穎 do zaoferowania, 瞠 wielu fanów wybaczy這 im bu鎍zuczne zapowiedzi. Oczywicie ci, którzy oczekiwali czego na miar debiutu lub Iowy do tej pory byli niezadowoleni. We Are Not Your Kind, nowy album zamaskowanej ekipy, robi co mo瞠, by wszystkich fanów pogodzi. I dok豉da od siebie tyle dodatkowej agresji, zaskocze i frajdy, ile si tylko da.

Szósty album Slipknota ju jest sukcesem - wietne recenzje i rekordy sprzeda篡 ma zaliczone, muzycy s zadowoleni, fani w wi瘯szoci równie. Ja nale輳 do tej grupy s逝chaczy, która na szczycie stawia album Vol. 3 - The Subliminal Verses, a do p造t z 1999 i 2001 roku w zasadzie nie wraca. Mój Slipknot to ten 章cz鉍y tytaniczne riffy, niedwiedzi wrzask, nastrojowe melodie i 豉godny wokal. We Are Not Your Kind to mój Slipknot.

czytaj dalejfsm
16 sierpnia 2019 - 15:21

Recenzja nowego albumu grupy RAMMSTEIN

Tytu tego wpisu jest tak prostolinijny, jak jego bohater. I gdybym pokusi si o napisanie recenzji tu po premierze p造ty, po mo瞠 dwóch przes逝chaniach ca這ci, wydwi瘯 by豚y inny. Mniej pozytywny. Pozbawiony tytu逝, posiadaj鉍y minimalistyczn ok豉dk siódmy album grupy Rammstein, zaczyna przemawia do s逝chacza dopiero po d逝窺zym obcowaniu. Tak zreszt dzieje si z wieloma p造tami, ale dopiero teraz czu貫m si gotowy, by o "bia造m albumie" Niemców napisa na blogu. A zatem - los!

10 lat, które min窸o od premiery Liebe Ist Für Alle Da, zdaje si by nies造szalne w muzyce zawartej na nowym kr嘀ku. W靖ek zosta podj皻y w miejscu, gdzie panowie przerwali zabaw poprzednim razem. I jednoczenie dowiadczenie, jakie zdobyli po drodze (zespó Emigrate, solowy projekt Lindemann), bardzo mocno wp造wa na to, jakim albumem jest p造ta numer 7.

czytaj dalejfsm
22 maja 2019 - 15:39

Recenzja p造ty Silver Snakes - Death and the Moon. Co nowego dla fan闚 Nine Inch Nails

Tu mia豉 pojawi si recenzja solidnego brytyjskiego post-punku (czyli na nasze: rocka granego przez niegdysiejszego punka) tworzonego przez Franka Cartera, ale plan zosta zmieniony, bo zupe軟ie przypadkiem na mym radarze pojawi si zespó Silver Snakes. Ten wywodz鉍y si z Los Angeles kwartet (na scenie jest ich czterech, ale tak naprawd SS to dziecko jednego faceta, Alexa Estrady) w豉nie wyda swój czwarty album zatytu這wany Death and the Moon, a ja momentalnie uton像em w jego industrialnej g喚bi i postanowi貫m si tym prze篡ciem podzieli.

Silver Snakes zaczynali jako mi造 rockowy zespó, by na kolejnych dwóch p造tach nabra ci篹aru i rozszerzy swój muzyczny arsena. Ale dopiero EPka z 2017, na której jest fajny cover utworu Come Undone, zrobi豉 si elektroniczna, kanciasta, syntetyczna i jednoczenie niepozbawiona swoistego gara穎wego pazura. W ko鎍u przyszed czas na nowy longplej, który ci篹kimi buciorami w豉zi do bajora stworzonego przez Nine Inch Nails, a potem pog喚bionego przez grupy Filter i Stabbing Westward, z dodatkiem wspó販zesnego Gary'ego Numana. Wielce pozytywna niespodzianka!

czytaj dalejfsm
8 maja 2019 - 19:23

Recenzja p造ty Raketkanon - RKTKN#3. wirusy z Belgii

Poza Wielk Brytani, w Europie jest chyba tylko jeden kraj, który z powodzeniem wypluwa z siebie mas wietnych rockowych zespoów. Cz z nich jako-taki rozg這s zdoby豉 (Deus), cz radzi sobie coraz lepiej (Triggerfinger), a cz znana jest raczej niewielkiej liczbie osób (Wallace Vanborn). Raketkanon wydali niedawno trzeci album, ale chyba nadal siedz w dziale dla muzycznych hipsterów. Spróbuj to zmieni.

Raketkanon. O, jaka wietna nazwa! Oznacza, oczywicie, dzia這 rakietowe i idealnie pasuje do typu muzyki granej przez czterech zdolnych facetów. Jest wybuchowo, drapie積ie, z pot篹n dawk szale雟twa i dosy niecodziennie. Wszystkie trzy do tej pory wydane albumy charakteryzuj si trzeba rzeczami: tytu造 piosenek to zawsze imiona, teksty s bez sensu (to po prostu be趾ot przypominaj鉍y j瞛yk angielski), a muzyka stoi w rozkroku mi璠zy melodyjnym rockiem a post-alt-metal-punk-synth-core'em.

czytaj dalejfsm
18 kwietnia 2019 - 20:47

amo mi這 dla wszystkich?

Zainspirowany tekstem fsma o najnowszej p造cie Bring Me The Horizon, postanowi貫m wtr鉍i swoje „trzy grosze” do burzliwej dyskusji na jej temat. Album zatytu這wany „amo”, co po portugalsku znaczy „mi這” jest kolejnym otwarciem zespo逝 na nowe, jeszcze l瞠jsze ni wczeniej brzmienia, co w oczywisty sposób dzieli fanów.  

czytaj dalejFoma
2 lutego 2019 - 20:21

Recenzja p造ty Bring Me The Horizon - amo

Czytanie o albumach, które wywo逝j kontrowersje, jest ciekawe. Tym ciekawsze, im mniej emocjonalnie zaanga穎wany w twórczo zespo逝 jest czytelnik. Pisanie o takich dzie豉ch te jest interesuj鉍e. Szósty album Anglików z Bring Me The Horizon - amo - jest w豉nie tak p造t. Podzieli s逝chaczy, udobrucha krytyków i zapewne wymienicie si sprzeda. A dlaczego? Bo jest przyst瘼ny i popowy, podczas gdy pocz靖ki zespo逝 to darcie g瑿y i mocarne riffy. A ja, jako kto ma這 zaanga穎wany emocjonalnie, na to - sprawdzam!

BMTH pozna貫m wzgl璠nie niedawno, bo troch ponad rok temu. By貫m wiadomy istnienia zespo逝, ale wizerunek emo-chudzielców, co nie potrafi piewa, do mnie nie przemawia. Przyznaj jednak, 瞠 album Sempiternal pokaza fajn równowag mi璠zy mocnym graniem, a spokojniejsz, nieco elektroniczn stron muzyki. M這dszy That's the Spirit jeszcze wyraniej skr璚i w kierunku krainy 豉godnoci. Trzy poprzednie p造ty mnie nie obchodz, a ta nowa, amo, mnie zaskoczy豉. Pozytywnie.

czytaj dalejfsm
30 stycznia 2019 - 20:56

Recenzja p造ty Emigrate - A Million Degrees. Czekaj鉍 na Rammsteina

Wielu z Was zapewne wie, 瞠 jeden z gitarzystów zespo逝 Rammstein, Richard Z. Kruspe, wype軟ia sobie czas poza macierzyst formacj robi鉍 muzyk pod szyldem Emigrate. A jeli do tej pory nie wiedzielicie, to teraz macie okazj, by nadrobi trzy p造ty tego zespo逝, 章cznie z najnowsz - A Million Degrees - której dotyczy b璠zie ten tekst.

Fajnie jest, jeli solowe projekty muzyków kojarzonych z danym gatunkiem, wychodz poza oczywiste ramy i proponuj co wi璚ej. Rammstein jest g這ny, kanciasty, raczej pozbawiony finezji, wszystko tam jest metalowe i p這nie (nowej p造ty spodziewamy si w przysz造m roku i sprawdzimy, czy germa雟ka zabawa trwa dalej). Emigrate proponuje muzyk 豉godniejsz, bardziej radiow, ale nadal zanurzon w rocku i - okazjonalnie - metalu. Czyli niby to samo, ale jednak inaczej. I tylko po angielsku. I Richard piewa. No i raczej nie dla zatwardzia造ch fanów R+.

czytaj dalejfsm
10 grudnia 2018 - 11:58

Recenzja p造ty The Smashing Pumpkins - Shiny and Oh So Bright Vol. 1

The Smashing Pumpkins to ekipa, która nigdy nie zdoby豉 naprawd wielkiej popularnoci, ale od lat trzymaj si swego i graj i nagrywaj, mimo dramatów i mimo ego lidera. Billy Corgan kiedy by alternatywny i zadziorny, dzisiaj przypomina troch 造sego wujcia trzymaj鉍ego si blasków minionej chwa造. No i podobno jest strasznie przewra磧iwiony na w豉snym punkcie. Ale uda這 mu si dogada z wi瘯szoci oryginalnego sk豉du (ich ostatnia p造ta do wietna Machina z 2000 r., potem by造 przerwy, powroty i nagrania ró積ej jakoci) i dynie oficjalnie wróci造 z now p造t. Album jest króciutki, ale za to ma ogromny tytu - Shiny and Oh So Bright Vol. 1/LP: No Past. No Future. No Sun.

Osiem nowych utworów i 30 minut muzyki to niewiele, ale lepiej pozostawi s逝chaczy z niedosytem, ni prze豉dowa ich nadmiarem twórczoci. Podobna taktyka niele sprawdzi豉 si na poprzednim albumie (tam utworów by這 9, ale jeden to takie truch這, 瞠 mog這by go nie by) i daje rad równie tym razem.

czytaj dalejfsm
21 listopada 2018 - 20:11

Od lat to samo. Recenzja p造ty The Prodigy - No Tourists

Jakie The Prodigy jest, ka盥y wie. G這ne, basowe, dynamiczne i szalone. W latach 90-tych brytyjski zespó rozwali scen muzyki elektronicznej i szybko sta si synonimem ambitnego podk豉du dwi瘯owego do ka盥ej szanuj鉍ej si imprezy (a The Fat of the Land to do dzi jeden z najlepszych albumów w ogóle). W 2009 roku Liam Howlett i koledzy zaliczyli taki porz鉅ny powrót po kruchym okresie na prze這mie wieków ii wraz z albumem Invaders Must Die pokazali si z dobrej strony. W 2015 roku zrobili to samo, tylko wysz這 im d逝窺ze i równie solidne co (The Day is My Enemy). No i teraz znowu. No Tourists to album-ksero - cz trzecia Invaders, i jednoczenie cz druga The Day. Czy to dobrze?

10 nowych utworów, 37 minut muzyki, zero opierdzielania si. Nowe Prodigy zasuwa jak dobrze naoliwiona rave'owa, big beatowa, drum'n'bassowa maszyneria i udowadnia, 瞠 w tym gatunku lata 90-te maj si dobrze i nigdy nie znikn. Od pierwszego singla, otwieraj鉍ego ca造 album kawa趾a Need Some1, wiadomo, czego oczekiwa i dok豉dnie to dostajemy.

ALE.

czytaj dalejfsm
5 listopada 2018 - 16:11
nowsze postystarsze posty