Recenzja książki na gameplay.pl

Recenzja: Zgasić Słońce. Szpony Smoka.

Napoleon i jego marszałkowie - recenzja książki.

Pamiętacie grę Torment? To początek trylogii Wojny Krwi wprowadzi was w świat Planescape.

Myst: Księga Atrusa to świetna książka przygodowa nie tylko dla graczy pamiętających ubiegłe stulecie.

Książkę Warcraft: Ostatni Strażnik, trzeba czytać w chronologii WOW`a, jako pierwszą, bo później nie ma to sensu.

Przez Mroczny Portal godna kontynuacja, którą trzeba czytać tuż po Fali Ciemności

Recenzja LN Re: Zero - Życie w innym świecie od zera #4-#7

Re: Zero - Życie w innym świecie od zera to nie tylko całkiem dobrze przyjęte anime czy mająca swoich fanów mangowa adaptacja. Przede wszystkim jest to light novelkowa seria powieści, które regularnie pojawiają się na naszym rynku nakładem wydawnictwa Waneko. Już jakiś czas temu miałem przyjemność recenzowania pierwszych trzech tomów tego cyklu. Pora więc sprawdzić jak na ich tle prezentują się kolejne części.

czytaj dalejFroszti
6 października 2021 - 10:45

Recenzja DC Wonder Woman Ultimate Guide

Wonder Woman to silna bohaterka komiksów DC, która ma już swoje lata (ale kobiet wieku się nie wypomina) i zagorzałe grono fanów. Szczyt swojej popularności zaczęła ona jednak osiągnąć wraz z premierą filmów z Gal Gadot w rolach głównych. To właśnie wtedy zaczęła ona zwracać na siebie większą uwagę nowych fanów. To właśnie głównie do nich kierowana jest recenzowana publikacja.

czytaj dalejFroszti
12 września 2021 - 10:27

Recenzja novelki The Promised Neverland: List Normana

The Promised Neverland to seria, której raczej nie trzeba nikomu przedstawiać. Zarówno świetne anime, jak i rewelacyjna manga, zyskały w naszym kraju spore grono wiernych fanów. Nie każdy z nich jednak wie, że obok tego wszystkiego dostępna jest również light novelka zatytułowana The Promised Neverland: List Normana.

czytaj dalejFroszti
18 czerwca 2021 - 10:49

Recenzja - No Game No Life Practical War Game Light Novel

Jeszcze jedna porcja literatury dla miłośników świata No game No life. Tym razem pozycja spoza głównej linii fabularnej, pozwalająca zobaczyć zwariowany świat fantasy z trochę innej perspektywy.

czytaj dalejFroszti
10 stycznia 2021 - 10:48

Recenzja- No Game No Life Light Novel #8-#10

Kolejna porcja fantazyjnej książkowej przygody dla fanów serii No Game No Life. Light novelka rozwija się coraz mocniej, odkrywając przed czytelnikami kolejne tajemnice i dostarczając mu odpowiedniej porcji rozrywki.

czytaj dalejFroszti
3 stycznia 2021 - 10:48

Recenzja- No Game No Life Light Novel #4-#7

Serii No Game No Life miłośnikom anime raczej nie trzeba przedstawiać. Warto jednak przypominać, że ekranizacja powstała na kanwie cyklu książkowego (light novelka), o czym niekoniecznie już każdy wie. Jeśli więc komuś podobała się wersja telewizyjna, to tym bardziej powinien sięgnąć po papierowy odpowiednik wydawany na naszym rynku przez Waneko, który jeszcze bardziej rozbudowuje świat dwójki nietuzinkowego rodzeństwa.

czytaj dalejFroszti
28 grudnia 2020 - 10:23

Alicja - recenzja książki

Alicja autorstwa Christiny Henry to nic innego jak retelling klasycznej powieści Lewisa Carrolla „Alicja w Krainie Czarów”. Nie należy się tutaj jednak spodziewać fantazyjnych klimatów rodem z oryginału, po które mógł sięgnąć każdy. Autora w swojej adaptacji sięga po mrok, wszechobecne szaleństwo i wyrazistą przemoc, które zawężą grupę odbiorców tylko do dorosłych czytelników.

czytaj dalejFroszti
28 sierpnia 2020 - 09:47

Recenzja książki - Wyspa doktora Moreau

Herbert George Wells to brytyjski pisarz i biolog, który stosunkowo późno został doceniony przez miłośników szeroko pojętej literatury. Dziś niektóre z jego książek („Wehikuł czasu”, „Niewidzialny człowiek”, „Wojna światów” czy „Wyspa doktora Moreau”), są uznawane za klasykę, którą powinien znać każdy. Jeżeli więc jeszcze ktoś jakimś cudem nie miał okazji obcowania z ostatnim z wymienionych dzieł, to nowe wydanie książki, które pojawiło się w tym roku na rodzimym rynku nakładem wydawnictwa Vesper, jest doskonałą okazją, aby nadrobić owe braki czytelnicze.

czytaj dalejFroszti
22 sierpnia 2020 - 11:06

Recenzja książki: Wojna Iwana

Na rynku mamy całą masę książek historycznych poświęconych Armii Czerwonej. Jedne z nich można zaliczyć do grona świetnych, inne swoją formą pozostawiają wiele do życzenia. Jak na ich tle wypada książka Wojna Iwana. Armia Czerwona 1939-1945 autorstwa C.Merridale?

czytaj dalejFroszti
30 lipca 2020 - 10:44

Re: Zero - Życie w innym świecie od zera. LN #1-#3

Kolejna pozycja książkowa od wydawnictwa Waneko, kolejna light novelka i kolejny isekai. Tym razem tytuł o jeszcze większej popularności niż ostatnio recenzowane No Game No Life. Dzieło które dzięki dobrej adaptacji telewizyjnej, podbiło serca wielu miłośników mangi i anime, uświadamiając ich jednocześnie o istnieniu książkowego pierwowzoru. Pora więc zabrać się za niego i sprawdzić, czy wielka popularność idzie tutaj w parze z wielką jakością.

czytaj dalejFroszti
17 lipca 2020 - 09:46
nowsze postystarsze posty