Zapiekanka z ziemniaków - wersja zasadniczo uproszczona - Soulcatcher - 24 sierpnia 2010

Zapiekanka z ziemniaków - wersja zasadniczo uproszczona

Czytelnik Stra Moldas zasugerował że "on pomidorów niezbyt" i że "Kiedy będzie coś obiadowego z mięsa?". Drogi czytelniku, poziom umiejętności reprezentowany przez czytelników moich przepisów pozwala co najwyżej na zabicie krowy z karabinu snajperskiego i zanim przejdziemy do "schabowych" potrzebujemy jeszcze trochę wprawy. Co do pomidorów to uwielbiam pomidory, ale proszę bardzo na twoje życzenie danie obiadowe bez pomidorów.

Zrobienie prawdziwej zapiekanki z ziemniaków jest wbrew pozorom nie lada sztuką. Wiem coś na ten temat gdyż jest to od wielu lat jedna z moich ulubionych potraw. Może kiedyś zaprezentuję przepis na prawdziwą zapiekankę z ziemniaków, przygotowywaną w żeliwnym garze nad ogniskiem, pieczoną na wolnym ogniu przez dwie godziny. Dziś jednak coś łatwego, zapiekanka do samodzielnego wykonania w wersji light. Będzie łatwo gdyż zastosujemy gotowane ziemniaki. Tak wiem to potworne wykroczenie przeciwko tradycji zapiekanek z ziemniaków ale za to dostaniecie potrawę jadalną, gdyż upieczenie prawdziwej zapiekanki z surowych ziemniaków w wydaniu niedoświadczonego kucharza kończy się na ogół zwęgloną bryłą, lub breją zalewającą surowe kartofle.

Będziemy potrzebowali

  • 2 kilogramy dobrych ziemniaków
  • 2 laski niezbyt tłustej, dobrej jakości kiełbasy
  • Trochę aromatycznej wędliny np. boczku, polędwicy lub szynki
  • 40 dkg cebuli
  • 1 łagodną paprykę
  • 30 deko sera mozarella takiego jak do pizzy.
  • Olej lub oliwę
  • Sól, pieprz i przyprawę do grilla
  • Kilka ogórków kiszonych (zaznaczam od razu że nie dodajemy ogórków do pieczenia)

Ziemniaki

Ziemniaki gotujemy "w mundurkach" to znaczy myjemy je dokładnie, NIE obieramy i gotujemy w osolonej wodzie (1 łyżeczka do herbaty soli) około 20 minut (do miękkości, sprawdzamy czy widelec wchodzi łatwo), potem odcedzamy, chłodzimy i obieramy ze skórek. Następnie kroimy na niezbyt duże kawałki i odkładamy na bok.

Cebula i papryka

Myjemy, obieramy, wykrawamy z papryki środek. Kroimy na niezbyt małe kawałki. Nie kroimy zbyt drobno bo jak będą małe kawałki to nam wszystko wyschnie na wiór. Następnie obsmażamy pokrojoną cebulę i paprykę na patelni na oleju.

Ser mozarella

To ma być taki ser jak do pizzy. Gdy pójdziemy do sklepu i poprosimy o "mozarellę" dostaniemy prawdopodobnie biały twarożek, taki jaki posuje do sałatki caprese z pomidorów. Prosimy więc o "mozarellę do pizzy" lub ser żółty mozarella" . Przyjęło sie że mozarella to taki biały twarożek ale nie jest to do końca prawda gdyż słowo mozarella pochodzi od czynności związanej z cięciem sera. OK, jeżeli ten wywód nas przerasta prosimy o "żółty ser do pizzy".Kroimy go na duże kawałki.

Można pokroić trochę na plastry aby położyć na wierzchu zapiekanki.

Kiełbasa i wędlina

Kiełbasę obieramy ze skórki (jeżeli będzie się łatwo dało) i kroimy na niezbyt małe kawałki, a następnie obydwie obsmażamy na patelni na oleju. Smażymy krótko na małym ogniu.

 

Przekładaniec

Mamy więc gotowe ziemniaki, cebulę i paprykę, kiełbasę i wędlinę oraz żółty ser. Włączmy piekarnik na 220 stopni. W wyciągamy płaskie żaroodporne naczynie. Smarujemy go lekko olejem i zaczynamy układać warstwy. Na spód ziemniaki (lekko solimy), potem wędlina i warzywa (doprawiamy pieprzem i przyprawą do grilla. Potem trochę sera i następnie kolejne warstwy.

Na samej górze powinny być ziemniaki oraz ewentualnie żółty ser, choć trzeba się liczyć z tym że może się on spalić.

Naczynie można przykryć folią aluminiową.

Pieczemy około 40-60 minut zależenie od wydajności piekarnika. Zaglądamy co pewien czas. Jeżeli ser zaczyna się mocno przypiekać to znaczy że zapiekanka jest gotowa.

Wciągamy z piekarnika (UWAGA jest dosyć gorąco) i nakładamy na talerze. Jeżeli chcemy zaszpanować przed dziewczyną można podać cały półmisek na stół, oczywiście coś pod niego podkładając.

No i oczywiście ogórki kiszone jako dodatek, nadają się do zapiekanki naprawdę świetnie. Jeżeli zapiekanka wyszła bardzo sucha można dodać trochę ketchupu.

Jest wiele rodzajów zapiekanek, ludzie dodają również, jajka, inne warzywa, mięso, właściwie można dodać wszystko ... poza pomidorami :) Tu ukłon w stronę Stra Moldas. Sok z pomidorów spowoduje że zapiekanka będzie niesmaczna, gdyż ziemniaki zamiast zapiec sie delikatnie, zaparzą się.

Smak zapiekanki, jak zresztą większości potraw zależy od składników. Jeżeli raz wam nie wyjdzie, to następnym razem kupcie inne ziemniaki.

Smacznego.

Soulcatcher
24 sierpnia 2010 - 02:49

Komentarze Czytelników

Dodaj swój komentarz
Wszystkie Komentarze
24.08.2010 06:28
kubutek_er
kubutek_er
6
Legionista

mniam :)

24.08.2010 12:40
Tomal_P
odpowiedz
Tomal_P
96
Legend

Fajny przepis. Na pewno kiedyś go wykorzystam.

A może jeszcze dzisiaj.... zobaczę czy będzie mi się chciało ją robić.

24.08.2010 13:01
j.a.c.k
odpowiedz
j.a.c.k
56
u wot m8

Ja zamiast papryki dodaję marchewkę i nie daję sera.

24.08.2010 13:03
quaku
odpowiedz
quaku
76
Generał
Image

Ja wczoraj robiłem z makaronem :)

Proponuję zrobić sos ze śmietany 12% i dwóch jajek i później dobrze to zapiec, aż odparuje z tego nadmiar wody. Świetnie smakuje wymieszane z roztopionym serem!

24.08.2010 13:06
legrooch
👍
odpowiedz
legrooch
187
MPO Squad Member

Ten Kamis to tak jak Motyl i inne przypadkowo pojawiające się produkty? ;)

Tak na poważnie - zapiekanka ziemniaczana to świetna sprawa, ale z umiarem. Ja często dorzucę w zamian za klasyczną kiełbasę i boczek swojskie pęta. Trochę zielonych oliwek pozwala poczuć dodatkowy ciekawy aromat. No i obowiązkowo dużo cebuli! :)

Alternatywa to zapiekanka meksykańska na makaronie :)

BTW - zgłodniałem, czas na obiad :)

24.08.2010 13:09
Romo69
odpowiedz
Romo69
58
9900NT

[4] Ale apetycznie wygląda <mniam>

Chyba dziś poświecę trochę czasu na te jadło.

24.08.2010 13:12
Soulcatcher
odpowiedz
Soulcatcher
227
ESO

quaku ---> mniam, zapiekanka z makaronem jest super, gratulacje. Ja mam problem z sosem więc używam gotowego w proszku, ale spróbuję tak jak napisałeś z jajkami

legrooch ---> przyprawy są dosyć przypadkowe, choć ta konkretna jest dobra bo nadaje się do wszystkiego co smażone i pieczone. Zamiast pisać listę ziół którą można dodać pokazuję gotową mieszankę.

24.08.2010 13:15
Stra Moldas
odpowiedz
Stra Moldas
96
Wujek Samo Stra

Wow, zostałem niejako wyróżniony w tekście - dziękuję Soul. ;)
Zrobię danie podczas weekendu, jak będę miał więcej czasu. Może to dziwne, ale lubię ketchup, a bardzo nie lubię pomidorów.
Na zdjęciach zapiekanka wygląda bardzo apetycznie.
Tylko takie pytanie - jaką przyprawę do grilla najlepiej? Bo widzę, że używasz pikantnej z Kamisa - ale jakie jeszcze są odpowiednie? Albo w drugą stronę - których najlepiej nie używać? ;)

No to jeszcze raz dziękuję za wspomnienie o mnie i uwzględnienie dania niepomidorowego, w weekend biorę się do pichcenia. Bez pomidorów, jako, że "ja ich niezbyt". :D

24.08.2010 13:28
Soulcatcher
odpowiedz
Soulcatcher
227
ESO

Stra Moldas ---> najważniejszą przyprawą jest sól, to ona wyciąga smak potrawy. Ale sól nie jest zbyt zdrowa i nie wszyscy lubią słone więc z solą ostrożnie.

Dla "ostrości" dobry jest pieprz i ewentualnie trochę ostrej papryki.

Takie przyprawy do grilla to właśnie miedzy innymi sól i pieprz, reszta ziół jest głównie dla zapachu, ale zapach również jest ważny.

W sklepie jest wiele mieszanek ziołowych, weź naprawdę dowolną "przyprawę do grilla" ja lubie trochę ostrzejszą więc stosuję taką, ale ona wcale nie jest specjalnie ostra.

Jak dasz sól i pieprz to i tak będzie OK

24.08.2010 13:30
bisfhcrew
odpowiedz
bisfhcrew
124
Nas nie pokonacie

Jeszcze pyszna jest sałatka z kurczakiem i takim makaronem w kształcie ryżu.

24.08.2010 13:30
danco2000
😊
odpowiedz
danco2000
43
Generał

Napewno jest smaczne :)

24.08.2010 13:36
yasiu
odpowiedz
yasiu
190
Legend

moja wersja to ziemniaki, cebula, kielbasa i koniecznie jajka na twardo - ukladane warstwami a na koniec zalane smietana z duza iloscia koperku. i tak jak pisze soul - to wyzsza szkola jazdy, bo trzeba utrafic dobry moment, zeby ziemniaki nie byly surowe, ale ze kroje je w cienkie plasterki to zazwyczaj zapiekanka wytrzymuje w piekarniku tyle ile trzeba. ale czasem bywa ze jem ja z ziemniakami na pol surowymi, bo zapach mnie zabija :D

a co do mac'n'cheese - moja zona robi zajefajny beszamel, beszamel mieszamy ze starkowanym serem, to mieszamy z lekko obgotowanym makaronem i do pieca... jest git :)

24.08.2010 13:43
quaku
odpowiedz
quaku
76
Generał

Moja zapiekaneczka to właściwie miks kilku przepisów z internetu.

500g makaronu,
500g mięsa mielonego,
Kilka pieczarek
Cebula
Papryka
400g sera typu gouda
Śmietana 300ml 12%
2 jajka
Masło/margaryna

Makaron gotujemy aldente, mięcho podsmażamy na patelni, cebulę i paprykę kroimy, ser trzemy na tarce z dużymi oczkami. Wszystko mieszamy. W inną michę wrzucamy pokrojone pieczary, dorzucamy soli i pieprzu, żeby pieczarki się przegryzły i puściły soczek. Cebulę i paprykę opcjonalnie można podsmażyć na patelni, ale ja osobiście tego nie robiłem. Naczynie żaroodporne warto wysmarować masłem, Wszystkie składniki pakujemy do naczynia i mieszamy, na górę jeszcze warto wrzucić sporą ilość serka, żeby się zapiekł. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, a w międzyczasie jajka wbijamy do michy, mieszamy ze śmietaną, dodajemy soli i pieprzu, a następnie wylewamy na wierzch zapiekanki. W piekarniku powinna stać ok 20 minut, ale ja proponuję wrzucić na 20 minut z przykryciem, a następnie na jakieś 5-10 minut zdjąć pokrywę i ustawić obieg tylko od góry, a wtedy sos ładnie się zarumieni i odparuje wodę. Ja bym jeszcze proponował po podniesieniu pokrywy dodać ziół typu oregano, albo bazylia, ale aktualnie nie miałem takowych pod ręką.

Smacznego!

Następnym razem spróbuję z ziemniorami! :)

24.08.2010 13:46
odpowiedz
zanonimizowany546967
25
Legend

[13] robię identycznie + wkrajam kiełbasę w kosteczkach.

24.08.2010 15:31
kwiść
odpowiedz
kwiść
118
Generał

GRYOnline.plRedakcja

Świetny pomysł z tymi przepisami Soul :P Zacznę korzystać z nich po wakacjach, ale na razie wole obiadki mamusi ;p

25.08.2010 03:01
CTSG
odpowiedz
CTSG
16
Pretorianin

Mmm, narobiles mi smaku. Niestety z przepisem bede musial poczekac do grudnia, kiedy pojawi sie kolejna paczka zywnosciowa od rodziny, bo w moim regionie nie sprzedaja kielbasy, a nawet o szynke jest ciezko. ;] W przepisie brakuje mi glownie pieczarek, jako ze grzyby pakuje wszedzie tam, gdzie moge.

29.08.2010 18:38
_agEnt_
odpowiedz
_agEnt_
105
Tajniak

Może coś na słodko?:>

31.08.2010 11:44
Shifty.
👍
odpowiedz
Shifty.
72
The North Pole

Od siebie mogę polecić zapiekankę z kurczakiem. :)

Składniki:

*2 kilo ziemniaków
*2 sporych rozmiarów piersi z kurczaka
*pół kilo pieczarek
*kapusta
*kukurydza w puszce
*odrobina smalcu
*jak najwięcej sera, gatunek wedle uznania
*sól czosnkowa, przyprawa do ziemniaków, przyprawa do zapiekanek/pizzy, pieprz, przyprawy wedle preferencji

Przygotowanie: Podgotować odrobinę ziemniaki, tak aby były półmiękkie (celem skrócenia czasu zapiekania w piekarniku), nastepnie pokroić je w plasterki i przyprawić przyprawą do ziemniaków. Kurczaka pokroić w kostkę i doprawić przyprawami. Pieczarki pokroić w plastry. Kapustę drobno posiekać zachowując większe liście. Ser zetrzeć.

Brytfankę posmarować smalcem/margaryną i wyłożyć liśćmi. Wyłożyć zapiekankę warstwami - ziemniaki, kapusta, kurczak, pieczarki, ser, kukurydza, itd, bądź po prostu wsypać mieszankę wszystkiego. Sprawdzałem oba warianty i pierwszy chyba lepiej smakuje jednak :P Każdą z osobna warstwę dodatkowo doprawiając "na oko". Całość nakryć liśćmi z kapusty. Zapiekankę piec w zamkniętej brytfance w temperaturze ~200 stopni przez około półtorej-dwie godziny, chociaż zależy to od wydajności piekarnika, więc warto sprawdzać miękkość kapusty co jakiś czas.

Podawać najlepiej z pikantnym ketchupem. Smacznego! :)

Porcja w porywach do trzech osób.* :P

Dodaj swój komentarz
Wszystkie Komentarze