Zapiekanka z ziemniaków - wersja zasadniczo uproszczona - Soulcatcher - 24 sierpnia 2010

Zapiekanka z ziemniaków - wersja zasadniczo uproszczona

Czytelnik Stra Moldas zasugerował że "on pomidorów niezbyt" i że "Kiedy będzie coś obiadowego z mięsa?". Drogi czytelniku, poziom umiejętności reprezentowany przez czytelników moich przepisów pozwala co najwyżej na zabicie krowy z karabinu snajperskiego i zanim przejdziemy do "schabowych" potrzebujemy jeszcze trochę wprawy. Co do pomidorów to uwielbiam pomidory, ale proszę bardzo na twoje życzenie danie obiadowe bez pomidorów.

Zrobienie prawdziwej zapiekanki z ziemniaków jest wbrew pozorom nie lada sztuką. Wiem coś na ten temat gdyż jest to od wielu lat jedna z moich ulubionych potraw. Może kiedyś zaprezentuję przepis na prawdziwą zapiekankę z ziemniaków, przygotowywaną w żeliwnym garze nad ogniskiem, pieczoną na wolnym ogniu przez dwie godziny. Dziś jednak coś łatwego, zapiekanka do samodzielnego wykonania w wersji light. Będzie łatwo gdyż zastosujemy gotowane ziemniaki. Tak wiem to potworne wykroczenie przeciwko tradycji zapiekanek z ziemniaków ale za to dostaniecie potrawę jadalną, gdyż upieczenie prawdziwej zapiekanki z surowych ziemniaków w wydaniu niedoświadczonego kucharza kończy się na ogół zwęgloną bryłą, lub breją zalewającą surowe kartofle.

Będziemy potrzebowali

  • 2 kilogramy dobrych ziemniaków
  • 2 laski niezbyt tłustej, dobrej jakości kiełbasy
  • Trochę aromatycznej wędliny np. boczku, polędwicy lub szynki
  • 40 dkg cebuli
  • 1 łagodną paprykę
  • 30 deko sera mozarella takiego jak do pizzy.
  • Olej lub oliwę
  • Sól, pieprz i przyprawę do grilla
  • Kilka ogórków kiszonych (zaznaczam od razu że nie dodajemy ogórków do pieczenia)

Ziemniaki

Ziemniaki gotujemy "w mundurkach" to znaczy myjemy je dokładnie, NIE obieramy i gotujemy w osolonej wodzie (1 łyżeczka do herbaty soli) około 20 minut (do miękkości, sprawdzamy czy widelec wchodzi łatwo), potem odcedzamy, chłodzimy i obieramy ze skórek. Następnie kroimy na niezbyt duże kawałki i odkładamy na bok.

Cebula i papryka

Myjemy, obieramy, wykrawamy z papryki środek. Kroimy na niezbyt małe kawałki. Nie kroimy zbyt drobno bo jak będą małe kawałki to nam wszystko wyschnie na wiór. Następnie obsmażamy pokrojoną cebulę i paprykę na patelni na oleju.

Ser mozarella

To ma być taki ser jak do pizzy. Gdy pójdziemy do sklepu i poprosimy o "mozarellę" dostaniemy prawdopodobnie biały twarożek, taki jaki posuje do sałatki caprese z pomidorów. Prosimy więc o "mozarellę do pizzy" lub ser żółty mozarella" . Przyjęło sie że mozarella to taki biały twarożek ale nie jest to do końca prawda gdyż słowo mozarella pochodzi od czynności związanej z cięciem sera. OK, jeżeli ten wywód nas przerasta prosimy o "żółty ser do pizzy".Kroimy go na duże kawałki.

Można pokroić trochę na plastry aby położyć na wierzchu zapiekanki.

Kiełbasa i wędlina

Kiełbasę obieramy ze skórki (jeżeli będzie się łatwo dało) i kroimy na niezbyt małe kawałki, a następnie obydwie obsmażamy na patelni na oleju. Smażymy krótko na małym ogniu.

 

Przekładaniec

Mamy więc gotowe ziemniaki, cebulę i paprykę, kiełbasę i wędlinę oraz żółty ser. Włączmy piekarnik na 220 stopni. W wyciągamy płaskie żaroodporne naczynie. Smarujemy go lekko olejem i zaczynamy układać warstwy. Na spód ziemniaki (lekko solimy), potem wędlina i warzywa (doprawiamy pieprzem i przyprawą do grilla. Potem trochę sera i następnie kolejne warstwy.

Na samej górze powinny być ziemniaki oraz ewentualnie żółty ser, choć trzeba się liczyć z tym że może się on spalić.

Naczynie można przykryć folią aluminiową.

Pieczemy około 40-60 minut zależenie od wydajności piekarnika. Zaglądamy co pewien czas. Jeżeli ser zaczyna się mocno przypiekać to znaczy że zapiekanka jest gotowa.

Wciągamy z piekarnika (UWAGA jest dosyć gorąco) i nakładamy na talerze. Jeżeli chcemy zaszpanować przed dziewczyną można podać cały półmisek na stół, oczywiście coś pod niego podkładając.

No i oczywiście ogórki kiszone jako dodatek, nadają się do zapiekanki naprawdę świetnie. Jeżeli zapiekanka wyszła bardzo sucha można dodać trochę ketchupu.

Jest wiele rodzajów zapiekanek, ludzie dodają również, jajka, inne warzywa, mięso, właściwie można dodać wszystko ... poza pomidorami :) Tu ukłon w stronę Stra Moldas. Sok z pomidorów spowoduje że zapiekanka będzie niesmaczna, gdyż ziemniaki zamiast zapiec sie delikatnie, zaparzą się.

Smak zapiekanki, jak zresztą większości potraw zależy od składników. Jeżeli raz wam nie wyjdzie, to następnym razem kupcie inne ziemniaki.

Smacznego.

Soulcatcher
24 sierpnia 2010 - 02:49