Risotto Simplifico a'la Soul's Kitchen - Soulcatcher - 1 sierpnia 2010

Risotto Simplifico a'la Soul's Kitchen

Cześć, dzisiaj będziemy karmili graczy w Soul's Kitchen za pomocą ryżu i szynki. Warunki są następujące: czas przygotowania do 30 minut, proste składniki, możliwość odgrzania, wymagane umiejętności - nie przypalenie jajecznicy.

Risotto Simplifico a'la Soul's Kitchen ma tak naprawdę niewiele wspólnego z prawdziwym risotto gdyż tajemnica przygotowania prawdziwego risotto zdecydowanie przekracza nasze umiejętności, ale zrobimy danie smaczne i atrakcyjne towarzysko, możemy np. nieźle zasymulować przed dziewczyną że umiemy gotować.

czas przygotowania30 minstopień komplikacji5/10

Składniki (na 4 średnie porcje)

  • 500g (czyli opakowanie) ryżu Uncle Ben's (może być każdy ryż ale jak nie umiecie gotować ryżu weźcie ten)
  • 300g (około 20 plasterków) szynki, nie żałujcie sobie kupcie dobrą gotowaną szynkę bez konserwantów a będzie smacznie
  • Dwie łagodne papryki
  • Dwie cebule
  • Olej (około pół szklanki) - najlepsza i najzdrowsza jest oliwa z oliwek, ale nie wszyscy lubią ten smak, może być olej z pestek winogron albo normalny dobry olej do smażenia.
  • Gotowy sos pomidorowy (do wyboru łagodny lub ostry - np. takie jak na zdjęciu), teoretycznie można sobie samemu zrobić dobry sos ale to zdecydowanie zbyt trudne jak na nasze możliwości więc korzystamy z gotowych. Pamiętajcie nie przecier pomidorowy, nie sok pomidorowy, nie koncentrat pomidorowy, tylko gotowy sos pomidorowy, może być z papryką, bazylią itd.
  • Przyprawy
  • Będziemy potrzebowali również dobrej patelni i garczka z grubym dnem. Sugeruję teflonową patelnię (pamiętajcie na teflonie mieszamy tylko drewnem lub plastikiem) gdyż na innej bez wprawy wszystko wam się przypali.

Do dużego garczka wlewamy 2/3 wody + małą łyżkę soli i stawiamy na gazie, do momentu aż woda zacznie się gotować.

W tym czasie myjemy i kroimy cebulę i paprykę na raczej małe ale nie całkiem drobne kawałki. Z papryki odcinamy ogonek i to co białe w środku np. pestki.

Gdy woda zacznie się gotować wsypujemy do niej ryż (lub wkładamy torebki z ryżem). Ryż powinien gotować się około 12 minut od chwili włożenia do gotującej się wody.

W tym samy czasie na patelnię lejemy 1/4 szklanki oleju i podsmażamy paprykę i cebulę. Cebula ma się "zeszklić" czyli nie przypalamy ale tylko obsmażamy.

Odcedzamy ryż i wkładamy go do garczka, dodajemy usmażoną cebulę i paprykę.

Na patelni smażymy na reszcie oleju szynkę (delikatnie obsmażamy) następnie dodajemy sos (łagodny lub ostry to co lubimy) i pół szklanki wody. Sos, szynkę i wodę dusimy kilka minut a następnie dodajemy do garczka z ryżem.

Sypiemy ulubione przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy. Potrawa jest gotowa, można podawać ja np. ze świeżymi pomidorami. Przy odgrzewaniu dodajemy trochę wody. Można zamrażać, odgrzewać na patelni lub kuchence mikrofalowej.

Smacznego :)

Soulcatcher
1 sierpnia 2010 - 14:12

Czy smakowało ci Risotto Simplifico a'la Soul's Kitchen?

Tak 23,5 %

Nie 8,8 %

Nie potrafię tego zrobić! 67,6 %