Cześć, dzisiaj będziemy karmili graczy w Soul's Kitchen za pomocą ryżu i szynki. Warunki są następujące: czas przygotowania do 30 minut, proste składniki, możliwość odgrzania, wymagane umiejętności - nie przypalenie jajecznicy.
Risotto Simplifico a'la Soul's Kitchen ma tak naprawdę niewiele wspólnego z prawdziwym risotto gdyż tajemnica przygotowania prawdziwego risotto zdecydowanie przekracza nasze umiejętności, ale zrobimy danie smaczne i atrakcyjne towarzysko, możemy np. nieźle zasymulować przed dziewczyną że umiemy gotować.
czas przygotowania | 30 min | stopień komplikacji | 5/10 |
Składniki (na 4 średnie porcje)
Do dużego garczka wlewamy 2/3 wody + małą łyżkę soli i stawiamy na gazie, do momentu aż woda zacznie się gotować.
W tym czasie myjemy i kroimy cebulę i paprykę na raczej małe ale nie całkiem drobne kawałki. Z papryki odcinamy ogonek i to co białe w środku np. pestki.
Gdy woda zacznie się gotować wsypujemy do niej ryż (lub wkładamy torebki z ryżem). Ryż powinien gotować się około 12 minut od chwili włożenia do gotującej się wody.
W tym samy czasie na patelnię lejemy 1/4 szklanki oleju i podsmażamy paprykę i cebulę. Cebula ma się "zeszklić" czyli nie przypalamy ale tylko obsmażamy.
Odcedzamy ryż i wkładamy go do garczka, dodajemy usmażoną cebulę i paprykę.
Na patelni smażymy na reszcie oleju szynkę (delikatnie obsmażamy) następnie dodajemy sos (łagodny lub ostry to co lubimy) i pół szklanki wody. Sos, szynkę i wodę dusimy kilka minut a następnie dodajemy do garczka z ryżem.
Sypiemy ulubione przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy. Potrawa jest gotowa, można podawać ja np. ze świeżymi pomidorami. Przy odgrzewaniu dodajemy trochę wody. Można zamrażać, odgrzewać na patelni lub kuchence mikrofalowej.
Smacznego :)