Recenzja książki na gameplay.pl

10 z Głowy najlepszych książek o Diablo wydanych w Polsce.

Wraz z nową książką Wilcze Leże, Andrzej Pilipiuk zaczyna przypominać Modę na Sukces.

Czy Dziewczyna z pociągu jest thrillerem? Według mnie zdecydowanie nie.

Ósmy wiedźmin AS-a – krótka rozprawa o Sezonie burz

Dla kogo jest książka World of WarCraft: Illidan?

Jeśli kochasz serię gier Diablo, to mam dla Ciebie idealną książkę.

Wraz z nową książką Wilcze Leże, Andrzej Pilipiuk zaczyna przypominać Modę na Sukces.

Czy Andrzej Pilipiuk jest Fabryką Słów?
W związku z najnowszą książką Andrzeja Pilipiuka wpadła mi do głowy dziwna myśl. Czy Andrzej Pilipiuk jest Fabryką Słów? Czy wydawnictwo Fabryka Słów wie o tym, że Andrzej Pilipiuk jest Fabryką Słów? Czy sam pisarz wie, że jest Fabryką Słów? Na te i inne pytania postaram się odpowiedzieć w związku z Innym Regałem #21 i najnowszym dziełem pisarza, jakim jest Wilcze Leże.

czytaj dalejhongi
7 września 2017 - 02:45

10 z Głowy najlepszych książek o Diablo wydanych w Polsce.

Zacznę od tego, że pierwszą książkę z uniwersum Diablo skończyłem czytać w maju 2014 r. Była to książka Diablo 3: Nawałnica Światła, która jednocześnie rozpoczęła moje blogowanie na Gameplay. W kwietniu 2017 r. skończyłem czytać Diablo 3: Zakon i przez blisko trzy lata przeczytałem wszystkie książki o świecie Sanktuarium wydane w Polsce. Z tego powodu postanowiłem zrobić małe podsumowanie i stworzyć top 10 książek, czyli w moim wykonaniu 10 z Głowy książek Diablo wydanych w Polsce. Jest to moja osobista dziesiątka niepodparta żadnymi badaniami, statystykami, czy ulicznymi ankietami. To czysta fikcja uczuciowa z mojej głowy. Zapraszam.

czytaj dalejhongi
31 sierpnia 2017 - 17:03

Czy Dziewczyna z pociągu jest thrillerem? Według mnie zdecydowanie nie.

„Znakomity thriller. Nie mogłem się oderwać przez całą noc” - rzekł Stephen King. Panie King cenię sobie bardzo pana książki od najmłodszych lat. Właściwie to dzięki pana radzie kupiłem tę książkę na poczcie. Było jeszcze kilka innych czynników (o nich później), ale jednym z powodów było to zdanie u góry na okładce. I muszę już na wstępie zgłosić reklamację. Dziewczyna z pociągu jest kiepska. Przynajmniej dla mnie. Zapraszam na Inny Regał #20, gdzie powiem, dlaczego debiut Pauli Hawking nie przypadł mi do gustu.

czytaj dalejhongi
7 sierpnia 2017 - 21:50

Ósmy wiedźmin AS-a – krótka rozprawa o Sezonie burz

Minęły już prawie cztery lata od premiery Sezonu burz. Ta zaś nastąpiła jakieś czternaście lat po debiucie Pani Jeziora. Stało się to zupełnie znienacka, gdy chyba nikt już nie spodziewał się, że Andrzej Sapkowski wróci jeszcze kiedykolwiek do swojego sztandarowego cyklu powieści, którym unieśmiertelnił swoje nazwisko wśród czytelników – nie tylko fantasy i nie tylko w Polsce. Ba, niektórzy zaczynali nawet podejrzewać, że „AS” w ogóle powiesił pióro na kołku i przeszedł na pisarską emeryturę.

Po co o tym wspominam? Ostatnio wróciłem do Sezonu burz i przeczytałem go po raz drugi, ponad trzy lata po pierwszym podejściu. Nasunęło mi się przy tym kilka refleksji, które uznałem za warte przelania na cyfrowy papier – dotyczących nie tylko książki jako takiej, ale również formy Andrzeja Sapkowskiego czy korelacji między jego najnowszą powieścią a grą Wiedźmin 3: Dziki Gon. Początkujący entuzjaści twórczości „AS-a” może dowiedzą się w ten sposób czegoś ciekawego, podczas gdy ci starsi znajdą tu podłoże do potencjalnie interesującej dyskusji.

czytaj dalejDraug
5 czerwca 2017 - 21:10

Książka „Narodziny Hordy” to od niej chcesz zacząć przygodę z opowieściami ze świata World of WarCraft.

Czy znudziło Ci się bezsensowne bieganie za questami od Npc'tów? Czy przestało Cię cieszyć zabijanie w kółko tych samych potworów, tylko po to, by nabijać level, a następnie wypuścić się na bossa? Czy odkrywanie nowych światów w World of WarCraft nie cieszy Cię tak bardzo, jak kilka lat temu? To musisz zrobić sobie przerwę. Najlepiej z książką w ręku i słoneczkiem na twarzy. Mam coś wyjątkowego dla Ciebie i graczy, którzy kochają Wowa, ale jeszcze nie przeczytali ani jednej książki z tegoż uniwersum, bądź nie czytają w ogóle. Narodziny Hordy to książka dla Was. Zapraszam na Biblioteczkę Gracza #27, gdzie nadal będę Was namawiał na czytanie książek o grach.

czytaj dalejhongi
5 czerwca 2017 - 09:52

Dla kogo jest książka World of WarCraft: Illidan?

W dniu 30 sierpnia 2016 r. ukazał się kolejny dodatek do gry World of WarCraft. Jak zatem firma Blizzard mogła przygotować swoich wiernych fanów na to wydarzenie? Oczywiście wypuszczając kolejną niezwykłą książkę, opowiadającą o losach upadłego elfa, niejakiego Illidana Stormrage'a — Zdrajcy. Zapraszam na Biblioteczkę Gracza #26, gdzie opowiem kilka słów o tym, czy właśnie książka World of WarCraft: Illidan, przekonała mnie, by zacząć obcować z wielkim światem WOW`a. Rzecz jasna tym książkowym.

czytaj dalejhongi
10 maja 2017 - 19:44

Jeśli kochasz serię gier Diablo, to mam dla Ciebie idealną książkę.

No i nastała wiekopomna chwila, udało mi się przebrnąć przez wszystkie książki z uniwersum Diablo wydane w Polsce. Więcej napisze o tym fakcie w osobnym tekście, gdzie wybiorę najlepszą książkę opisującą fantastyczny świat Sanktuarium i jego bohaterów. Diablo 3: Zakon, bo to jest ostatnia pozycja, jaka wpadła mi ręce, zaskoczyła mnie i muszę przyznać na wstępie, że miło było powrócić do czasów młodości i przeżyć jeszcze raz wydarzenia z oryginalnego Diablo oraz Diablo 2. Zapraszam na kolejną Biblioteczkę Gracza #25, gdzie opowiem o książce Diablo 3: Zakon. Zapraszam.

czytaj dalejhongi
18 kwietnia 2017 - 17:58

Biblioteczka Gracza #24 - recenzja książki - Warcraft: Początek

Film Warcraft: Początek był wyczekiwanym i nad wyraz wymarzonym filmem dla graczy na całym świecie. Niestety nie odniósł takiego sukcesu w Ameryce oraz w Europie, w stosunku do tego, czego pragnęli twórcy. Natomiast w Azji to już inna liga. Dzięki tym trzecim otrzymamy kolejne filmy oparte na największym MMO na rynku. Zdziwiło mnie więc, że wydawnictwo Insignis po wypuszczeniu Warcraft: Durotan (wstępu do filmu) oraz Illadana postanowiło w ciągu dwóch tygodni wypuścić kolejną opartą bezpośrednio na scenariuszu filmu książkę. Na moje usta i wielu z was cisnęło się pewnie pytanie. Po co? Oczywiście dla kasy. Czy się opłaciło? Tego nie wiem. Wiem natomiast to, że ja jestem zadowolony jako gracz. Zapraszam na Biblioteczkę Gracza, gdzie opowiem, dla kogo jest książka Warcraft: Początek.

czytaj dalejhongi
9 marca 2017 - 10:16

Biblioteczka Gracza #23 - recenzja książki - Diablo: Pajęczy Księżyc

Ostatnia książka z serii Diablo wydana przez wydawnictwo ISA miała być kontynuacją przygód Zayla oraz Humbarta. I tak właśnie jest. Miała ona przebić trzy wcześniejsze książki swoją historią. I tak również jest. Miała mnie porwać i nie puścić aż do ostatniej strony. Czy tak się stało? Dlaczego dopiero teraz piszę o tej książce, gdy lekturę wcześniejszych przygód Zayla skończyłem w październiku zeszłego roku? Odpowiedzi szukajcie dalej, w Biblioteczce Gracza, gdzie opowiem o Pajęczym Księżycu Richarda A. Knaaka. Zapraszam.

czytaj dalejhongi
17 lutego 2017 - 10:35

Biblioteczka Gracza #22 - recenzja opowiadania - Przełamanie (Broken Wide)

Ku mojej wielkiej uciesze, udało mi się w pracy przeczytać kolejne opowiadanie z uniwersum StarCrafta. Brawo ja! Tym razem na ekranie mojego telefonu. Muszę w tym miejscu oddać honor temu urządzeniu. Takie krótkie opowiadania są po prostu stworzone do czytania tam, gdzie popadnie. Zapraszam na Biblioteczkę Gracza, w której krótko opowiem o Przełamaniu (Broken Wide).

czytaj dalejhongi
21 stycznia 2017 - 11:16
starsze posty