Recenzja książki na gameplay.pl

Inny Regał #16 - recenzja książki - Przebierańcy

Biblioteczka Gracza #23 - recenzja książki - Diablo: Pajęczy Księżyc

Biblioteczka Gracza #22 - recenzja opowiadania - Przełamanie (Broken Wide)

Inny Regał #18 - recenzja książki - Konan Destylator

Biblioteczka Gracza #21 - recenzja książki - Diablo. Wojna Grzechu: Fałszywy Prorok

Biblioteczka Gracza #20 - recenzja książki - Diablo. Wojna Grzechu: Smocze Łuski

Biblioteczka Gracza #23 - recenzja książki - Diablo: Pajęczy Księżyc

Ostatnia książka z serii Diablo wydana przez wydawnictwo ISA miała być kontynuacją przygód Zayla oraz Humbarta. I tak właśnie jest. Miała ona przebić trzy wcześniejsze książki swoją historią. I tak również jest. Miała mnie porwać i nie puścić aż do ostatniej strony. Czy tak się stało? Dlaczego dopiero teraz piszę o tej książce, gdy lekturę wcześniejszych przygód Zayla skończyłem w październiku zeszłego roku? Odpowiedzi szukajcie dalej, w Biblioteczce Gracza, gdzie opowiem o Pajęczym Księżycu Richarda A. Knaaka. Zapraszam.

czytaj dalejhongi
17 lutego 2017 - 10:46

Biblioteczka Gracza #22 - recenzja opowiadania - Przełamanie (Broken Wide)

Ku mojej wielkiej uciesze, udało mi się w pracy przeczytać kolejne opowiadanie z uniwersum StarCrafta. Brawo ja! Tym razem na ekranie mojego telefonu. Muszę w tym miejscu oddać honor temu urządzeniu. Takie krótkie opowiadania są po prostu stworzone do czytania tam, gdzie popadnie. Zapraszam na Biblioteczkę Gracza, w której krótko opowiem o Przełamaniu (Broken Wide).

czytaj dalejhongi
26 stycznia 2017 - 15:45

Inny Regał #18 - recenzja książki - Konan Destylator

Powróciła menda bimbrownicza. Potwór nad potwory i naturalny wróg Bardaków. Elokwentny wsiowy śmieszek i przyjaciel aż po grób. O kim mowa? O niejakim Jakubie Wędrowyczu. Nie wiecie, kim on jest? To z miejsca macie wpi… kuksańca krowim łańcuchem. A za co? Za nieznajomość wybitnego polskiego bohatera, przy którym wszystkie ludki w trykotach mogą się umyć i pochować do swoich tajnych jaskiń. Zapraszam na Inny Regał, w którym przedstawię ósmą już część przygód wojsławickiego herosa.

czytaj dalejhongi
21 stycznia 2017 - 11:07

Biblioteczka Gracza #21 - recenzja książki - Diablo. Wojna Grzechu: Fałszywy Prorok

Po pierwszym średnim tomie od razu sięgnąłem po drugi rewelacyjny. Czy więc trzecia książka, która jest zakończeniem historii, skłania się bardziej do tej pierwszej, czy może jednak do drugiej? Czy Uldyzjan uratuje Sanktuarium przed aniołami i demonami? Tego dowiecie się z kolejnego odcinka Biblioteczki Gracza, gdzie w kilku zdaniach przedstawię zakończenie trylogii Wojny Grzechu. Zapraszam.

czytaj dalejhongi
9 stycznia 2017 - 19:49

Biblioteczka Gracza #20 - recenzja książki - Diablo. Wojna Grzechu: Smocze Łuski

Po nieco średnim pierwszym tomie Wojny Grzechu sięgnąłem od razu po drugi. I jakie było moje zdziwienie, gdy okazało się, że Smocze Łuski wzbudziły we mnie dużo więcej pozytywnych emocji. Nie spodziewałem się, że dzięki kontynuacji tak bardzo wsiąknę w świat pradawnego Sanktuarium. Bez przedłużania, zapraszam na kolejną Biblioteczkę Gracza, gdzie opowiem o drugim tomie Diablo. Wojna Grzechu pt. „Smocze Łuski”.

czytaj dalejhongi
25 grudnia 2016 - 20:53

Inny Regał #17 - recenzja książki - Litr Ciekłego Ołowiu

Andrzej Pilipiuk wciąż nie przestaje klikać w klawiaturę, ku uciesze wiernych jego fanów. Obrany cel wypuszczania co kilka miesięcy nowej książki spełnia w stu procentach. Czy więc kolejny zbiór opowiadań „bezjakubowych” jest wart naszej uwagi? Czy historie zawarte w tomiku pt. „Litr Ciekłego Ołowiu” trzymają jeszcze poziom? Tego dowiecie się z Innego Regału, gdzie opowiem kilka zdań o tej właśnie książce. Zapraszam.

czytaj dalejhongi
13 grudnia 2016 - 20:40

Ostatnio przeczytane #29 - Bernard Minier, Paskudna historia

Śmiało mogę powiedzieć, że Bernard Minier jest moim ulubionym autorem kryminałów. Zachwycałam się już trzykrotnie, podążając wraz z komendantem Martinem Servazem za tropami zbrodni w malowniczych okolicach Tuluzy. Bielszy odcień śmierci, Krąg, Nie gaś światła stoją w czołówce doskonałych kryminałów. W zeszłym roku mojej uwadze umknęła kolejna powieść Francuza, nie związana z serią o komendancie Servazie. Paskudna historia zaskoczyła mnie od pierwszych stron. Autor bowiem nie tylko porzucił znanych nam bohaterów, ale i rodzimą Francję!

czytaj dalejKlaudyna
3 września 2016 - 12:00

Ostatnio przeczytane #28 – Ota Pavel, Jak tata przemierzał Afrykę

O optymizmie Oty Pavela wspominałam przy okazji Śmierci pięknych saren. Tym razem sięgnęłam po inny zbiór opowiadań – Jak tata przemierzał Afrykę. I znów spotykamy wszystko co najlepsze – afirmację życia, radość, optymizm i ludzi, którzy kochają to, co robią. Jeśli jesienna aura tego lata Wam doskwiera w psychikę, Ota Pavel z pewnością ukoi.

czytaj dalejKlaudyna
15 sierpnia 2016 - 20:33

Ostatnio przeczytane #27 – Roman Cílek, Ja, Olga Hepnarová

10 lipca 1973 roku w Pradze rozpędzona ciężarówka wjeżdża w tłum ludzi, czekających na przystanku tramwajowym. Za kierownicą siedzi dwudziestodwuletnia, drobna dziewczyna – spokojna, opanowana. Na miejscu giną trzy osoby, w ciągu kilku następnych miesięcy, w wyniku poniesionych obrażeń, umrze jeszcze pięć. Nieszczęśliwy wypadek? Zasłabnięcie? Utrata kontroli nad pojazdem? Wpływ alkoholu lub narkotyków? Nie. To była zemsta na społeczeństwie.

Roman Cílek odświeża w swoim reportażu historię Olgi Hepnarovej, dziewczyny, która jako ostatnia kobieta w historii Czechosłowacji została skazana na karę śmierci. W Ja, Olga Hepnarová stara się rzetelnie odtworzyć życie dziewczyny w sposób neutralny – ani jej nie usprawiedliwiając, ani nie osądzając. Kreśli jednak skomplikowany rys, który podejrzewam w każdym czytelniku wzbudzi zgoła inne emocje.

czytaj dalejKlaudyna
6 sierpnia 2016 - 09:57

Inny Regał #16 - recenzja książki - Przebierańcy

Londyn opętany przez duchy, demony i zombie coraz bardziej mi się podoba. Nie z powodu tego, że jestem już po trzecim tomie przygód Feliksa Castora i wsiąkłem w historię oraz bohaterów, ale z powodu kolejnej tajemniczej zagadki. Mike Carey nie oszczędza nas i serwuje nam kolejny miszmasz, w i tak wystarczająco pokręconym świecie. Zapraszam na Inny Regał, gdzie opowiem o książce pod tytułem Przebierańcy.

czytaj dalejhongi
3 sierpnia 2016 - 02:05
starsze posty