Recenzja książki na gameplay.pl

Recenzja: Pierwsze starcie - Vladimir Wolff

Rebel Fleet 4: Flota Ziemi - B.V. Larson

Tajemnice dzieł sztuki - Joanna Łenyk-Barszcz, Przemysław Barszcz

Recenzja: Archangel One. Anioły w czerni - Evan Currie

Starożytny Rzym i niedotrzymane słowo

Międzyrzecze. Cena przetrwania - Marcin Ogdowski

Tajemnice dzieł sztuki - Joanna Łenyk-Barszcz, Przemysław Barszcz

„Sztuka jest doskonałym narzędziem do przechowywania tajemnicy. Można powiedzieć więcej: sztuka jest stworzona, aby zawrzeć w sobie tajemnicę”. Dwa zdania, które widzimy już w samym wstępie książki, doskonale oddające enigmatyczność szeroko pojętej sztuki, która towarzyszy człowiekowi niemal od zarania dziejów. Poszczególni twórcy nie chcieli tylko zawrzeć w swoich pracach wizualnego piękna, przesiąkniętego własną emocjonalnością, ale również pewną dozę tajemnicy, która rozgrzewa umysły niektórych odbiorców do czasów współczesnych. Jeżeli więc pasjonują cię pewne niedopowiedzenia historyczne skrywające się za tworami mniej lub bardziej znanych artystów, to książka Tajemnice dzieł sztuki, jest właśnie dla ciebie.

czytaj dalejFroszti
22 stycznia 2020 - 11:27

Recenzja: Archangel One. Anioły w czerni - Evan Currie

Evan Currie to autor dość dobrze znany miłośnikom powieści sci-fi, głównie dzięki świetnej serii Odyssey One. Kiedy jedna historia się kończy, a głowa ciągle jest pełna pomysłów, to kwestią czasu było pojawienie się czegoś nowego. Fani nie musieli zbyt długo czekać na kontynuację kosmicznej sagi. Tym razem bohaterowie rzuceni są w mniej zbadane i niezbyt gościnne regiony kosmosu, gdzie czeka ich mnóstwo wyzwań i mocniej akcji, czyli dokładnie tego, co książkowi galaktyczni wyjadacze lubią najbardziej (przynajmniej niektórzy).

czytaj dalejFroszti
18 stycznia 2020 - 11:32

Starożytny Rzym i niedotrzymane słowo

Staro%u017Cytny%20Rzym.%20Od%20Romulusa%20do%20Justyniana

Epoka antyczna fascynuje mnie od lat. Uwielbiałem jej omawianie na lekcjach historii i do dzisiaj z chęcią sięgam po wszelkie materiały nawiązujące do cywilizacji Greków i Rzymian sprzed tysięcy lat. Czuję, że moja wiedza na ich temat jest jeszcze znikoma, dlatego staram się dać szansę każdej publikacji, dokumentowi czy serialowi, który opowiada o minionych dziejach. Wiele obiecywałem sobie po książce Starożytny Rzym. Od Romulusa do Justyniana Thomasa R. Martina. Czy zaspokoiła mój głód wiedzy? O tym w recenzji.

czytaj dalejBrucevsky
17 stycznia 2020 - 19:15

Recenzja: Pierwsze starcie - Vladimir Wolff

Część naukowców twierdzi, że ludzkość, zamiast zadawać sobie pytanie „, czy jesteśmy sami w kosmosie” powinna raczej pytać „kiedy ktoś postanowi nas odwiedzić”. Jeśli już to nastąpi czy będzie to kurtuazyjna wizyta, gdzie przy herbatce wymienimy uprzejmości, czy może bardziej jak kontakt Kolumba i Indian? Vladimir Wolff w swoim cyklu Pierwsze starcie postanawia pokazać swoją wizję takiej „wizyty”, która pokazuje niecne zamiary gości.

czytaj dalejFroszti
10 stycznia 2020 - 10:43

Rebel Fleet 4: Flota Ziemi - B.V. Larson

Fani książek z gatunku science fiction z pewnością doskonale znają nazwisko B.V. Larson. Autor dostarczył na rynki światowe kilka solidnych pozycji, które epatowały kosmiczną fantazją autora. Jedną z nich jest seria Rebel Fleet, której czwarta część stosunkowo niedawno pojawiła się na rodzimym rynku. Miłośnicy tytułu z pewnością mocno zaintrygowani są dalszymi losami kapitana Blake’a, który słynie z tego, że uwielbia wpakowywać się w przeróżne poważne kłopoty.

czytaj dalejFroszti
1 stycznia 2020 - 10:48

Międzyrzecze. Cena przetrwania - Marcin Ogdowski

Jako członkowie Unii Europejskiej, NATO oraz bliski przyjaciele potężnej militarnie Ameryki powinniśmy się czuć bezpiecznie. Jedna strona rodzimej sceny politycznej zapewnia, że w razie niebezpieczeństwa sojusznicy przyjdą nam z pomocą, druga zaś całkowicie odrzuca możliwość jakiejkolwiek agresji na nasz piękny kraj. Niestety i jedni i drudzy albo robią to celowo, albo są najzwyczajniej w świecie naiwni i głupi. Żyjemy obecnie w czasach, w których konsumpcjonizm przysłania nam racjonalne myślenie, którego podstawą powinno być stare i mądre rodzime powiedzenie: „Umiesz liczyć? Licz na siebie!”. Skutki braku racjonalnego przyszłościowego myślenia przedstawia Marcin Ogdowski w swojej najnowszej książce Międzyrzecze. Cena przetrwania, która niedawno pojawiła się na rynku nakładem Wydawnictwa Warbook.

czytaj dalejFroszti
22 grudnia 2019 - 11:07

Nowy wspaniały świat. Tottenham pod wodzą Pochettino - Guillem Balagué

Nowy wspaniały świat dla kibiców Tottenham Hotspur rozpoczął się w 2014 roku, kiedy klubowi włodarze postanowili powierzyć stery rządzenia drużyną młodemu menadżerowi z Argentyny. Nowy trener i jego wizja piłki nożnej wyniosła zespół na nowe poziomy pozwalając mu zacząć marzyć o czymś wielkim. Teraz kiedy „Koguty” dopadła poważna zadyszka, a stery rządzenia przejął ktoś inny, można na spokojnie ocenić przemiany klubu z ostatnich pięciu lat. Pomocna w tym okaże się wydana ostatnio przez wydawnictwo SQN książką o Mauricio Pochettino.

czytaj dalejFroszti
20 grudnia 2019 - 10:36

I sprawisz, że wrócę do prochu - Parry Ambrose

Mroczna przeszłość, środowisko lekarzy, przerażające zbrodnie i prywatne śledztwo. Tak po skrócie można przedstawić, powieść I sprawisz, że wrócę do prochu. Dość nietypowy w swojej konstrukcji kryminał, w którym znajdziemy wiele tajemnic, zacofanej medycyny i opisów, które mogą przyprawić co bardziej wrażliwego czytelnika o pewne dość wyraźne dolegliwości trawienne.

czytaj dalejFroszti
18 grudnia 2019 - 10:05

Mistrz Pú Pú

Bardzo specyficzna, trudna w odbiorze taoistyczna powieść fantasy, która zostanie należycie doceniona tylko przez wielkich miłośników Dalekiego Wschodu. Tylko ktoś, kto naprawdę lubuje się w azjatyckich klimatach, dostrzeże piękno i złożoność tego dzieła i pozwoli porwać się magii orientu.

czytaj dalejFroszti
16 grudnia 2019 - 09:58

Co u pana słychać? - Kąkolewski Krzysztof


Co u pana słychać? To bezsprzecznie jedna z najlepszych książek literatury faktu, dotycząca II Wojny Światowej, jakie miałem okazje w ostatnim czasie czytać. Seria dziesięciu reportaży, z osobami których nigdy niedosięgła każąca ręka sprawiedliwości a od decyzji, których w czasie wojny zależał los dziesiątek a czasem i tysięcy ludzi (często cywili). Publikacja będąca doskonałym obrazem tego, że zbrodnie przeszłości nigdy nie zostały do końca rozliczone i raczej nigdy już to nie nastąpi.

czytaj dalejFroszti
4 grudnia 2019 - 11:19
starsze posty