Recenzja książki na gameplay.pl

10 z Głowy najlepszych książek o Diablo wydanych w Polsce.

Cienie Nowego Orleanu - czarna magia i krwawe zbrodnie

Pierwszy raz odradzam - recenzja książki Arthas: Przebudzenie króla Lisza

Opowieść o duchu z Yotsui - krwawy duch sprawiedliwości

Supremacja w cieniu Andromedy - recenzja książki + wywiad z autorem

47 roninów - krótka historia odwagi i honoru

Pierwszy raz odradzam - recenzja książki Arthas: Przebudzenie króla Lisza

Od chwili, gdy skończyły mi się książki z uniwersum Diablo i StarCrafta wydane w naszym ojczystym języku, wiedziałem, że będę musiał sięgnąć po największy zbiór opowieści do mojej Biblioteczki Gracza. Bije oczywiście do świata Warcrafta. Nie spodziewałem się, ile materiału mam do nadrobienia i ile pozycji zostało mi do przeczytania. Jednym z głównych bohaterów całej sagi jest Arthas Menethil i jego tragiczna historia. Zapraszam więc na kolejną Biblioteczkę Gracza, w której postaram się trochę powspominać i chyba po raz pierwszy odradzić wam czytanie. Cóż też do tego mnie zmusiło? Poczytacie dalej.

                                

czytaj dalejhongi
15 kwietnia 2019 - 20:13

Cienie Nowego Orleanu - czarna magia i krwawe zbrodnie

Mroczne, brudne i pełne przemocy uliczki Nowego Orleanu. Doświadczony gliniarz, którego od lat męczy pewna nierozwiązana sprawa. Kultyści i czarna magia, mająca na celu obudzenie prastarego bóstwa, które nigdy nie powinno zostać wyrwane ze swojego wiecznego letargu. „Cienie Nowego Orleanu” to coś dla miłośników ciężkich, ociekających przemocą kryminałów, z domieszką grozy.

czytaj dalejFroszti
9 kwietnia 2019 - 13:03

Opowieść o duchu z Yotsui - krwawy duch sprawiedliwości

Strach – podstawowa cecha pierwotna towarzysząca ludziom od zarania dziejów. Dziwnych zrządzeniem losu człowiek, z biegiem mijających lat zaczął lubić się „bać” i stało się to jedną z form rozrywki (przynajmniej niektórych). Mistrzami w przekazywaniu tego rodzaju „uczucia” stali się Azjaci. Mowa tutaj nie tylko o setkach dobrych horrorów, ale głównie o opowiadaniach przekazywanych z pokolenia na pokolenie, które powodują do dziś ciarki na plecach. Jednym z nim jest właśnie „Opowieść o duchu z Yotsui”.

czytaj dalejFroszti
21 marca 2019 - 17:54

Supremacja w cieniu Andromedy - recenzja książki + wywiad z autorem

Galaktyka Andromedy – miejsce oddalone od układu słonecznego o około 2,52 miliona lat świetlnych.  Galaktyka tętniąca życiem i mająca swoje większe lub mniejsze problemy. Dom dla trzech zupełnie różnych ras (Rai’Kirian, Silkoidów, Dralonidów), z których dwie pierwsze od dziesięcioleci toczą krwawą wojnę.

czytaj dalejFroszti
18 marca 2019 - 21:03

47 roninów - krótka historia odwagi i honoru

Historia 47 rōninów – opowieść o honorze, odwadze i zemście. Jedno z lepiej znanych wydarzeń dawnej Japonii, o którym słyszał prawie każdy miłośnik Kraju Kwitnącej Wiśni. Mały epizod z przeszłości, który na przestrzeni lat urósł do statusu legendy. 

czytaj dalejFroszti
12 marca 2019 - 14:02

Piotr Langenfeld - TAJNE OPERACJE ODDZIAŁU II

Najlepsza fikcja literacka to taka która mogła wydarzyć się naprawdę (przynajmniej w segmencie książek wojennych/sensacyjnych). Mistrzem w tworzeniu tego rodzaju historii w ostatnim czasie stał się pisarz Piotr Langenfeld. Jego książki (w tym cykl „Czerwona ofensywa”) czyta się nie jako powieści z segmentu beletrystyki ale wręcz jako literaturę faktu (w pozytywnym tego znaczeniu). Nie inaczej jest też w przypadku jego najnowszego dzieła „ Tajne Operacje Oddziału II”.

czytaj dalejFroszti
3 marca 2019 - 13:58

Książka Amerykańscy Bogowie jest dobra, ale niestety nie najlepsza Gaimana.

Skończyłem właśnie czytanie książki Neila Gaimana pt. Amerykańscy Bogowie. Została mi ona polecona w komentarzach na moim blogu pod recenzją Nigdziebądź. Spotkałem się również z wypowiedziami w Internecie, że jest to najlepsze dzieło autora. I muszę się nie zgodzić. Choć nie przeczytałem jeszcze wszystkich książek Neila, jednak bardziej przypadły mi do gustu wcześniejsze historie. Zapraszam więc na Inny Regał #23, gdzie powiem, która według mnie książka jest lepsza od Amerykańskich Bogów.

czytaj dalejhongi
16 grudnia 2017 - 21:41

Na szczęście jest mleko i tego się trzymajmy, panie Gaiman.

Do tej pory udało mi się przeczytać już kilka książek Neila Gaimana, a ta ostatnia jest czymś wyjątkowym. Jest książką dla dzieci, do której autor wrzucił prawie wszystko. Zastanawiacie się może, co to jest to „prawie wszystko”? Zapraszam więc na Inny Regał #22 oraz tekst o zwariowanej książeczce dla najmłodszych pt. „Na szczęście mleko”. Zapraszam.

czytaj dalejhongi
2 listopada 2017 - 17:36

Demony wojny według StarCrafta – genialne opowiadanie.

Demony wojny to już ósme opowiadanie z uniwersum StarCrafta. Trzeba przyznać, że w tym wypadku jest naprawdę co polecić do krótkiego czytania w kibelku lub autobusie. A nawet i w poczekalni do lekarza, czy w końcu w szkole na lekcjach lub wykładach. Demony wojny to opowiadanie z pompą pełną krwi i nostalgii. Tego do tej pory nie było w poprzednich opowiadaniach, tak więc zapraszam na Biblioteczkę Gracza #33, gdzie opowiem o kolejnej znakomitej historii z uniwersum StarCrafta.

czytaj dalejhongi
22 września 2017 - 15:55

10 z Głowy najlepszych książek o Diablo wydanych w Polsce.

Zacznę od tego, że pierwszą książkę z uniwersum Diablo skończyłem czytać w maju 2014 r. Była to książka Diablo 3: Nawałnica Światła, która jednocześnie rozpoczęła moje blogowanie na Gameplay. W kwietniu 2017 r. skończyłem czytać Diablo 3: Zakon i przez blisko trzy lata przeczytałem wszystkie książki o świecie Sanktuarium wydane w Polsce. Z tego powodu postanowiłem zrobić małe podsumowanie i stworzyć top 10 książek, czyli w moim wykonaniu 10 z Głowy książek Diablo wydanych w Polsce. Jest to moja osobista dziesiątka niepodparta żadnymi badaniami, statystykami, czy ulicznymi ankietami. To czysta fikcja uczuciowa z mojej głowy. Zapraszam.

czytaj dalejhongi
31 sierpnia 2017 - 17:03
starsze posty