W upalne dni nie lubię dodatkowo grzać się przy kuchence. Dlatego przy takich warunkach atmosferycznych wybieram potrawy niewymagające długiego gotowania. Dziś proponuję coś bardzo prostego i bezmięsnego – tagiatelle z rukolą i żurawiną.
Potrzebujemy:
Nie podaję dokładnej ilości składników, gdyż wszystko zależy od tego, jaki mamy apetyt i ile porcji chcemy przygotować. Poza tym proporcje zależą tylko od nas i naszego upodobania wobec powyższych składników.
Rukolę myjemy i wykładamy na talerz. Pomidorki kroimy w ćwiartki. Makaron gotujemy. Rozgrzewamy patelnię, na którą wrzucamy kolejno oliwę z oliwek, czosnek, ugotowany wcześniej makaron. Całość podlewamy białym wytrawnym winem i przyprawiamy.
Kiedy makaron wchłonie wino, układamy go na rukoli. Następnie dodajemy pomidorki, suszoną żurawinę. Całość posypujemy twardym startym serem - wedle uznania.
Wersja z ciepłymi warzywami:
Jeśli ktoś lubi ciepłe warzywka (mnie to zupełnie nie kręci), można powyższy przepis nieco zmodyfikować. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy oliwę z oliwek, czosnek, rukolę, pokrojone pomidorki oraz suszoną żurawinę. Całość zalewamy winem i dusimy ok. 10 min. Na koniec dodajemy ugotowany wcześniej makaron i podgrzewamy jeszcze chwilkę. Całość wykładamy na talarze i posypujemy serem.
Smacznego!