Prosto z pieca - tagiatelle z rukolą i żurawiną - Klaudyna - 6 sierpnia 2012

Prosto z pieca - tagiatelle z rukolą i żurawiną

W upalne dni nie lubię dodatkowo grzać się przy kuchence. Dlatego przy takich warunkach atmosferycznych wybieram potrawy niewymagające długiego gotowania. Dziś proponuję coś bardzo prostego i bezmięsnego – tagiatelle z rukolą i żurawiną.

Potrzebujemy:

  • makaron tagliatelle
  • rukolę
  • pomidorki koktajlowe
  • suszoną żurawinę
  • czosnek
  • odrobinę białego wytrawnego wina
  • parmezan lub inny twardy ser
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Nie podaję dokładnej ilości składników, gdyż wszystko zależy od tego, jaki mamy apetyt i ile porcji chcemy przygotować. Poza tym proporcje zależą tylko od nas i naszego upodobania wobec powyższych składników.

Rukolę myjemy i wykładamy na talerz. Pomidorki kroimy w ćwiartki. Makaron gotujemy. Rozgrzewamy patelnię, na którą wrzucamy kolejno oliwę z oliwek, czosnek, ugotowany wcześniej makaron. Całość podlewamy białym wytrawnym winem i przyprawiamy.

Kiedy makaron wchłonie wino, układamy go na rukoli. Następnie dodajemy pomidorki, suszoną żurawinę. Całość posypujemy twardym startym serem - wedle uznania.

Wersja z ciepłymi warzywami:

Jeśli ktoś lubi ciepłe warzywka (mnie to zupełnie nie kręci), można powyższy przepis nieco zmodyfikować. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy oliwę z oliwek, czosnek, rukolę, pokrojone pomidorki oraz suszoną żurawinę. Całość zalewamy winem i dusimy ok. 10 min. Na koniec dodajemy ugotowany wcześniej makaron i podgrzewamy jeszcze chwilkę. Całość wykładamy na talarze i posypujemy serem.

Smacznego!

Klaudyna
6 sierpnia 2012 - 11:27