Prosto z pieca - tarta z serowo-ziołowym nadzieniem - Klaudyna - 23 sierpnia 2012

Prosto z pieca - tarta z serowo-ziołowym nadzieniem

Nieco zapuściłam się z pisaniem, lecz mam ku temu powód. Najpierw były przygotowania i pełna mobilizacja, a później musiałam nieco ochłonąć. Zostałam żoną. Zastanawiałam się, czy nie zmienić nazwy cyklu na "Z kajecika perfekcyjnej pani domu", ale dobra, dobra. Żarty na bok. Dziś na stole zawita tarta z nadzieniem z białego wędzonego sera i świeżych ziół - ostatnimi czasy potrawa z mego TOP10. Przepis może wydać się skomplikowany, ale wierzcie mi - nie jest.

Składniki na ciasto:

  • 200g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 90g masła
  • 4 łyżki śmietany 18%

Składniki na mus:

  • 250g sera wędzonego
  • 4 jaja
  • 100ml śmietany 30%
  • szczypiorek
  • mała cebula
  • bazylia
  • estragon
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

Proponuję zacząć od ciasta.

Składniki wrzucamy do miski. Wyrabiamy ciasto. Owijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na  godzinę.

Następnie wyciągamy schłodzone ciasto i rozwałkowujemy.

Formę smarujemy masłem, a następnie dopasowujemy do niej ciasto. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Gdy czas ten minie, formę z ciastem wykładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10 minut.

Gdy ciasto się schładza, zabieramy się za nadzienie do tarty.

Łączymy w misce rozkruszony biały wędzony ser, śmietanę oraz jaja i miksujemy na masę.

Siekamy zioła, szczypiorek oraz cebulę - ilość wedle uznania.

Świeże zioła dodajemy do musu.

Mus wlewamy na podpieczone ciasto.

I znów wkładamy do piekarnika, nastawionego na 160 stopni. Pieczemy 30 minut.

Upieczoną tartę kroimy w kliny i podajemy z pomidorkami koktajlowymi z sałatą, rukolą albo roszponką.

Smacznego!

Klaudyna
23 sierpnia 2012 - 10:33