Prosto z pieca - makaron z kurczakiem i cytryną - Klaudyna - 5 października 2012

Prosto z pieca - makaron z kurczakiem i cytryną

Czas na odsłonę kolejnej z mych ulubionych szybkich potraw. Makaron z kurczakiem i cytryną ma tę zaletę, że jeśli ktoś w mięsie nie gustuje, spokojnie kurczaka może wykreślić i nadal mieć dobre danie.

Potrzebujemy:

  • 2 filety z kurczaka
  • 500g makaronu - kształt wedle uznania
  • dużą śmietanę 18%
  • dwa żółtka
  • cytryny
  • pęczek pietruszki
  • twardy ser
  • sól
  • pieprz
  • masło

Gotujemy wodę na makaron.

W międzyczasie kroimy filety z kurczaka w kostkę i  doprawiamy solą i pieprzem.

Następnie podsmażamy na patelni - do tej czynności używam oliwy z oliwek. Gdy makaron siedzi już w garnku, możemy przygotować sos.

Do miseczki wlewamy śmietanę. Wyciskamy sok z cytryny - ilość zależy od naszych upodobań oraz stopnia kwaśności posiadanych cytryn. Najlepszym sposobem na dobranie odpowiednich proporcji jest próbowanie. Do sosu możemy również zetrzeć skórkę cytrusa. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy dwa żółtka (TYLKO żółtka!). Przygotowujemy pół szklanki startego twardego sera.

Gdy makaron jest już ugotowany, odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Do makaronu dodajemy kilka kawałków masła i mieszamy. Czynność ta ma służyć temu, by sos ładnie się rozprowadził. Dodajemy kurczaka. Do przygotowanego sosu wrzucamy starty wcześniej ser i dodajemy do makaronu. Podgrzewając delikatnie garnek (mały gaz, moc czy co tam macie w kuchenkach), mieszamy potrawę. Na samym końcu kroimy pietruszkę i również dorzucamy do gara.

Gotowe. Można spożywać.

Klaudyna
5 października 2012 - 10:47