Prosto z pieca - czas na pierniczki! - Klaudyna - 8 grudnia 2012

Prosto z pieca - czas na pierniczki!

Każdego roku obiecuję sobie, że za rok za pieczenie pierniczków wezmę się już w połowie listopada, na spokojnie. Niestety nigdy nie zrealizowałam tego planu. Na początku grudnia budzę się, że to już czas najwyższy wypiec armię gwiazdek, serduszek, choinek i łosiów. Zatem zapraszam do wspólnych wypieków krok po kroku.

Potrzebujemy:

  • 1 kg mąki
  • 2 jaja
  • 400 g miodu
  • 240 g margaryny
  • 400 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 opakowania przyprawy do piernika

Margarynę, miód i cukier puder umieszczamy w garnku. Podgrzewamy tak, by wszystkie składniki się rozpuściły.

Otrzymaną masę należy przestudzić.

Mąkę łączymy z przyprawą do piernika oraz sodą.

Gdy masa z miodu ostygnie, wlewamy ją do miski z mąką.

Całość mieszamy łyżką.

Dodajemy dwa jaja i wyrabiamy rękoma w misce ciasto.

Jeśli uzyskamy bardzo kleistą konsystencję (patrz zdjecie), oznacza to, że jesteśmy na bardzo dobrej drodze. Trzeba wyzwolić swoje ręce z lepkiej substancji i umieścić miskę z ciastem w lodówce.

Po godzinie otrzymujemy zwięzłe ciasto. Wykładamy na blat i zagniatamy.

Ciasto powinno być lśniące.

Odrywamy część ciasta, blat posypujemy delikatnie mąką i rozwałkowyjemy na grubość 2-3 mm. Wycinamy świąteczne ślimaki, jeże i inne stwory.

Kształty układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10-15 minut.

Upieczone pierniczki powinny mieć brązową barwę. Odstawiamy je na kratkę do przestygnięcia. Oczywiście można je później ozdabiać i czynić inne cuda. Ja pozostawiam je czyste, gdyż są bardzo słodkie. Moim zdaniem nie potrzebują lukrowej warstwy :)

Klaudyna
8 grudnia 2012 - 15:19

Komentarze Czytelników

Dodaj swój komentarz
Wszystkie Komentarze
08.12.2012 17:22
Bl1zZ
21
Chorąży

A jak z 'betonowością' na drugi dzień? Moje zawsze na drugi dzień, ba... po 3 godzinach nadawały się tylko do układania chodnika...

08.12.2012 17:50
klaudyna
odpowiedz
klaudyna
60
Pretorianin

Jak to pierniki - twardnieją. Ale wystarczy kawałek skórki pomarańczy/mandarynki/jabłka i po chwili są doskonałe dla najdelikatniejszego uzębienia :)

08.12.2012 18:25
odpowiedz
el.kocyk
137
Legend

wsadzic do pudelka z kromka chleba, dziala i pierniczki sa miekke:)

09.12.2012 11:10
klaudyna
odpowiedz
klaudyna
60
Pretorianin

o, tego sposobu nie znałam :)

09.12.2012 11:11
piotr432
odpowiedz
piotr432
86
Warrior

Łosiu :)

10.12.2012 17:58
Harry M
odpowiedz
Harry M
141
Master czaszka

Nie mogliśmy znaleźć naszego tradycyjnego przepisu to wykorzystam ten. Najlepiej teraz bo po 2-3 tygodniach są najlepsze ;)

Dodaj swój komentarz
Wszystkie Komentarze