Dobre bo domowe. Cz. 1 - Manekin - barth89 - 10 września 2011

Dobre, bo domowe. Cz. 1 - Manekin

Potrawy z fast foodów, choć smaczne, najczęściej zawierają tony kalorii i są drogie. Po co przepłacać, skoro można w prosty sposób samemu przygotować w domu dokładnie takie samo papu? Zapewniam, że smakuje identycznie jak w sieciach znanych nam fast foodów, czy innych restauracji. Ba, jest jeszcze smaczniejsze, a do tego tańsze, zdrowsze i daje sporo satysfakcji. W dzisiejszej części proponuję przepis na naleśniki z kebabem a'la Manekin.

Każdy przepis z każdej części felietonu był wielokrotnie poddawany próbom i testom w celu odnalezienia idealnego optimum, więc macie pewność, że nie da się przyrządzić tego lepiej ;) Choć oczywiście to odczucia subiektywne. Na całość wydamy +/- 13 zł. Wyjdzie nam z tego 5-7 naleśników, którymi najedzą się 2-3 osoby.

Zacznę od podania składników potrzebnych do przyrządzenia poszczególnych składowych naszego dania:

1. Ciasto na naleśniki:

  • 0,25 kg mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 1-2 jajka
  • szczypta soli
  • i ewentualnie łyżeczka cukru

2. Farsz:

  •  1/2 kapusty pekińskiej
  • szczypta soli
  • 1 pierś z kurczaka ( 2 połówki)
  • przyprawa do gyrosa/kebaba ( mi osobiście najbardziej smakuje przyprawa do gyrosa firmy PRYMAT)

3. Sos czosnkowy:

  • 2-3 łyżki majonezu
  • jogurt naturalny
  • czosnek granulowany lub 1-2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • jeżeli ktoś lubi to odrobina cukru

Przygotowanie naleśników:

Do wysokiego naczynia wlać mleko, wbić jaja, wsypać mąkę, sól i pieprz i wymieszać to tak, aby otrzymać gładką masę. Następnie dodać wody i mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto jest gotowe do smażenia (im większa patelnia tym lepiej).

Przygotowanie farszu:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do gyrosa i smażymy na patelni. Kapustę pekińską kroimy w drobne paski. Wkładamy do miski, posypujemy odrbiną soli i dodajemy usmażoną pierś z kurczaka. Całość mieszamy.

Przygotowanie sosu czosnkowego:

Mieszamy majonez z jogurtem naturalnym, dodajemy przyprawy i czosnek (jeżeli użyjemy czosnku w ząbkach to kroimy go w drobną kostkę). Całość mieszamy. 

Już prawie...

Farsz nakładamy na świeżo usmażone naleśniki i zawijamy w rulonik lub kostkę. Zawinięty naleśnik polewamy sosem czosnkowym.

I to by było na tyle.  Życzę bardzo smacznego sobotniego/niedzielnego obiadu, a kolejnej części felietonu, w której KFC oczekujcie za tydzień :)

P.S. Dziękuję mojej dziewczynie, Marcie, za pomoc przy pisaniu artykułu oraz za każdy pyszny obiad :)

barth89
10 września 2011 - 13:28

Komentarze Czytelników (25)

Dodaj swój komentarz
Wszystkie Komentarze
10.09.2011 18:10
👍
odpowiedz
zanonimizowany641653
43
Generał

To mięso z kurczaka w przyprawie do gyrosa to bardzo praktyczna rzecz. Można robić z tego wiele ciekawych, acz prostych potraw.

Sprawdzimy i tę.

10.09.2011 18:12
odpowiedz
Interior666
112
Generał

Zrobię w poniedziałek i napisze czy dobre, na jutro mam już zaplanowany obiad więc nic tylko czekać do poniedziałku :D

10.09.2011 19:15
Barthez x
odpowiedz
Barthez x
155
vel barth89

claudespeed18 --> o którego Manekina chodzi? Na Gagarina? Tam też się jada, ale odkąd potrafimy zrobić to samo w domu to jednak trochę szkoda kasy ;)

Domyślnie mamy zaplanowane 4 części, ale być może w międzyczasie przetestujemy coś nowego i felieton się rozwinie :)

10.09.2011 19:23
Harry M
👍
odpowiedz
Harry M
134
Master czaszka

Mniam

10.09.2011 19:46
kwiść
odpowiedz
kwiść
112
Generał

GRYOnline.plRedakcja

Jeśli chodzi o kebaba to wolę jednak używać tortille. Ciasto naleśnikowe podchodzi mi tylko na słodko ;)

10.09.2011 20:14
odpowiedz
Krzysiekx27
13
Legionista

zapomniałeś dodać ze do naleśników dodaje się mąke :P

10.09.2011 21:05
Barthez x
😊
odpowiedz
Barthez x
155
vel barth89

kwiść -> to też jest pyszne. Ale ciężko samemu zrobić odpowiednią tortille - tzn. skład i wykonanie jest banalne, ale to i tak nie jest do końca tak jak powinno być. Tzn. jest zbyt łamliwa. Ale jak się je to i tak nie czuć różnicy w smaku względem kupnej :)

Krzysiekx27 -> słuszna uwaga i celne spostrzeżenie :)

11.09.2011 03:50
donkiewicz
odpowiedz
donkiewicz
14
Legionista

Od dawna miałem coś przyrządzić w kuchni z dziewczyną, a jako że to nie jest trudne myślę że nawet nasz znikomy talent kulinarny wystarczy. :) Dzięki za przepis, później napisze czy się udało. :)

11.09.2011 09:25
Barthez x
👍
odpowiedz
Barthez x
155
vel barth89

Powiem od siebie, że dziś na obiad mam właśnie te naleśniki ;)

donkiewicz --> przepis jest bardzo prosty, a do tego, kiedy robi się go wspólnie z drugą połówką to jest tym przyjemniej - fajne takie dzielenie się obowiązkami, każdy robi to, co umie najlepiej i co najlepiej mu wychodzi, a potem miło włączyć sobie jakiś film i razem wcinać ;)

11.09.2011 09:28
ma_ko
odpowiedz
ma_ko
61
 

Skąd ta nazwa?

11.09.2011 12:06
Barthez x
odpowiedz
Barthez x
155
vel barth89

O jaką nazwę Ci chodzi?

11.09.2011 12:36
claudespeed18
odpowiedz
claudespeed18
149
error

Barthez --> o tego w centrum niedaleko Prostej ;) mnie to średnio pasuje takie jedzenie, zbyt zapychające, wolę chińszczyzne :)

11.09.2011 12:57
Barthez x
odpowiedz
Barthez x
155
vel barth89

A wbrew pozorom te naleźniki wcale takie duże nie są. Ale w sumie o to chodzi - płacimy 12zł i najemy się do syta. Prolem zaczyna się przy kilku osobach, bo dla 2 to już 24zł (przy najtańszych naleśnikach), więc opłaca się samemu zrobić te kilka naleźników za 13zł, którymi najedzą się 3 osoby :) Chciałbym jeszcze rozpracować naleśnika z serem i mielonym mięsem z ziołami, ale na to przyjdzie jeszcze czas. Może będzie z tego kolejna część ;)

11.09.2011 19:53
odpowiedz
keeveek
75
Konsul

Ciasta raczej rozpracować ci się nie uda, nie wiem czego oni tam dodają. Uwielbiam naleśniki z manekina, dlatego przepis sobie zachowam :)

11.09.2011 22:00
Barthez x
odpowiedz
Barthez x
155
vel barth89

Co do ciasta do naleśników - mam koleżankę, która pracuje w The Moon. Być może uda mi się od niej coś wyciągnąć. A poza tym i tak każdy robi inne naleśniki: jeden woli trochę chrupiące, kto inny miękkie :)

13.09.2011 15:07
odpowiedz
Interior666
112
Generał

Zrobiłem dopiero dzisiaj bo wczoraj niestety wyszło tak, że musiałem coś na szybko ogarnąć, szczerze mówiąc dobre ale bez jakiegoś kolosalnego rycia w buzi. Czekam na następną część :)

13.09.2011 15:22
😜
odpowiedz
zanonimizowany645553
3
Senator

5-6 naleśniczków na 2-3 osoby? Sam tyle szamię tyle, że z powidlami/dżemem :p Fajnie wygląda aczkolwiek ja sos czosnkowy(którego nienawidzę) zamieniłbym na pomidorowy/meksykański :)

13.09.2011 17:39
Barthez x
😊
odpowiedz
Barthez x
155
vel barth89

Interior666 --> wiesz, celem nie ma być stworzenie jagnięciny w sosie miętowym, tylko prostego, szybkiego jadła, które smakuje jak w sieciach restauracji, ale i tak uważam, że jest to pyszne jedzenie :) Kolejna część ponownie w sobotę.

Connor_ --> żebyś się nie zdziwił. Ja jestem wielkim chłopem, a trzeciego naleśnika (zrobionego na normalnej patelni średnicy ok. 25-30cm) już musiałem w siebie wmuszać ;)

13.09.2011 21:01
leem230698
odpowiedz
leem230698
99
Maxthony Maxtano

trzeciego naleśnika już musiałem w siebie wmuszać - dokładnie.

Dziś toto przygotowałem i muszę powiedzieć, że przepis całkowicie godny polecenia. Wcześniej jadłem już domowej roboty kebaby, na które składało się kupno tortilli (sklep), mięsa i torebki Knorr "kebab". To wszystko smakuje praktycznie identycznie, ale są dwie znaczące różnice: naleśnik - który wciąż dobrze smakuje wraz z farszem, ale przy jedzeniu jest dość dużo pieprzenia - oraz surówka. Uprzednio w jej skład wchodziły pomidory, od czasu do czasu ogórek, cebulka i coś tam jeszcze. Po dzisiejszej kolacji zdecydowanie zamiast tego wszystkiego wolę napakować samej kapusty pekińskiej, bo wspaniale komponuje się z resztą, wystarczy tylko dobrze posolić i jest mega.

Trzymaj tak dalej barthez. Czasami mam ochotę zjeść coś "nowego", a co ważniejsze smacznego. Dzięki i powodzenia.

14.09.2011 12:41
Barthez x
odpowiedz
Barthez x
155
vel barth89

Cieszę się, że smakuje :) Jak już wspomniałem - nowy przepis w sobotę ;)

Dodaj swój komentarz
Wszystkie Komentarze