Buja gotuje: tortilla z kurczakiem i serem - Buja - 19 maja 2012

Buja gotuje: tortilla z kurczakiem i serem

Wiem, że gracz jest z natury istotą leniwą. Wiem też, że nastały trudne czasy i oprócz wszystkich matur, kolokwiów, egzaminów i całorocznego urwania głowy w pracy - jesteśmy nękani coraz to gorętszymi premierami. Ostatnio na sklepowych półkach pojawiły się takie perełki jak Diablo III i nowy Max Payne, więc wątpię żeby ktokolwiek z nas miał czas pożywiać się czymś innym niż pizza i zupki chińskie. Osobiście sam najchętniej jadam to, co sam sobie przyrządzę, a że nie są to jakieś skomplikowane danie - z chęcią podzielę się z Wami moimi przepisami. Obiad na dziś: tortilla de pollo y queso, czyli po polsku tortilla z kurczakiem i serem.

Zacznijmy od listy zakupów. Dla 3-4 osób potrzebne będą:

  • pół puszki kukurydzy
  • pół puszki czerwonej fasolki (ja użyłem piszki z mixem kukurydza + fasola)
  • puszka krojonych pomidorów
  • dwie piersi z kurczaka
  • dwie średnie cebule
  • przyprawy (najlepiej ostra mieszanka meksykańska)
  • ser żółty w kawałku  
  • placki typu tortilla
Na zakupy w sklepie osiedlowym wydałem ok. 25zł

Teraz czytajcie uważnie podpisy pod zdjęciami, przedstawię step by step jak należy przygotować nasz meksykański obiad.

1. Filety z piersi płuczemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy, odcinamy kawałki tłuszczu i kroimy w kostkę.
2. Obieramy cebulę, drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę smażąc dopóki się zeszkli.
3. W międzyczasie obtaczamy kurczaka w przyprawie i smażymy na patelni aż mięso zrobi się białe.
4. Dodajemy kukurydzę, fasolkę i pomidory. Całość powinna się gotować na średnim ogniu przez 10 minut, w tym czasie smaki się przegryzą a sos zgęstnieje.
5. Gotowy farsz wykładamy na placki, posypujemy startym serem żółtym, zawijamy i podgrzewamy w mikrofali - ser fajnie się stopi i tortille nie będą rozwalać się na talerzu. 
Buja
19 maja 2012 - 14:42

Komentarze Czytelników

Dodaj swój komentarz
Wszystkie Komentarze
19.05.2012 16:19
yasiu
yasiu
186
Legend

proponowałbym jednak w opiekacz jakiś wsadzić - mikrofala robi źle jedzeniu - w sensie psuje chrupkość i takie tam.

19.05.2012 16:53
Paul12
odpowiedz
Paul12
134
Buja

oj tam oj tam, ser się w 30s topi i jest ok :)

19.05.2012 16:55
odpowiedz
Valem
74
Legend

przeciez mikrofale wlasnie powoduja ze z tortilli robi sie miekki nalesnik
yasiu ma racje, tylko opiekacz bo wtedy ladnie sie wszystko "skleja" i jest chrupkie

19.05.2012 16:57
odpowiedz
zanonimizowany840667
28
Generał

Co do przypraw, to proponuję dodać kumin (kmin rzymski), który jest jedną z podstawowych przypraw kuchni meksykańskiej.

19.05.2012 17:15
odpowiedz
zielele
103
Generał

[1], [3]----> przez opiekacz rozumiecie piekarnik, "toster" czy takie coś do gotowania na parze? chętnie bym sobie takie coś zjadł, ale skoro mówicie, że są lepsze wyjścia niż mikrofala to posłucham was :D

19.05.2012 17:19
Milka^_^
odpowiedz
Milka^_^
187
Zjem ci chleb

Placki tortilli prawidłowo się robi na parze.

19.05.2012 17:23
gnoll
odpowiedz
gnoll
131
Simple Man

A ja mam inne pytanie, co to za sos na wierzchu? Czosnkowy? I jak myślicie, można zgrzeszyć jedną tortillą będąc na diecie ? :) Mocno tłuste?

yasiu ma racje, tylko opiekacz bo wtedy ladnie sie wszystko "skleja" i jest chrupkie

A jak się nie ma ani tego, ani tego, to piekarnik ujdzie?

19.05.2012 17:24
yasiu
odpowiedz
yasiu
186
Legend

gnoll - jak do środka wsadzisz marchewkę, to w ogóle nie będzie tłuste :D

ja bym wsadził do opiekacza - takiego co to płyty grzejące dotykają produktu z obu stron.

19.05.2012 17:25
Paul12
odpowiedz
Paul12
134
Buja

Najlepiej tortille przyrządzać samemu :)

19.05.2012 17:35
odpowiedz
Valem
74
Legend

http://allegro.pl/opiekacz-do-kanapek-eldom-st100n-750w-i2322534380.html

w takim opiekaczu robie, zwykly do kanapek
tylko oczywiscie nie sciskam do konca bo by sie rozpadla, ale wystarczy lekko przylozyc od gory i sie elegnacko upiecze

19.05.2012 18:04
👍
odpowiedz
zanonimizowany838815
2
Generał

Dzisiejszy grill na dzialeczce znajomych uwazam za udany. Mam pełny brzuszek i cieszę się z tego :D

19.05.2012 21:01
wojto96
👍
odpowiedz
wojto96
119
I am no one

Widzę że na gameplayu są sami mistrzowie kuchni :D

20.05.2012 20:27
gnoll
odpowiedz
gnoll
131
Simple Man

Robiłem dziś w domu, i powiem tak - genialne, ale tłuste trochę. Ale z zaprezentowanych składników zrobiłem 7 (!) tortilli. Plus surówka, bo mama sobie zażyczyła. Można robić w piekarniku, ale trzeba mocno przycisnąć parę sekund za pomocą jakiejś łyżki czy czymś w tym guście - u mnie posłużyłem się metalową łyżką do podawania tortów ;)

Generalnie - świetna rzecz, dwie tortille i nie musisz jeść kolacji. Spokojnie się zapcha żołądek.

21.05.2012 14:05
Paul12
odpowiedz
Paul12
134
Buja

gnoll - Jak za tłuste, to można użyć sera z mniejszą zawartością tłuszczu. Do smażenia wystarczy 1-2 łyżki oliwy. Cieszę się, że smakowało. Sos na wierzchu to po prostu śmietana, choć w jednym z meksykańskich barów we Wrocławiu nazywają to "crema blanca" ;)

21.05.2012 16:29
claudespeed18
odpowiedz
claudespeed18
152
Liberty City Finest

prócz siekania i smażenia cebulki nie było napisane więcej o mieszaniu jej z czymś, można się jedynie domyśleć po zdjęciach i własnej inteligencji ;)
poza tym wydaje mi się, że ze wszystkim się spieszysz bardziej niż ja :D

22.05.2012 00:03
Paul12
😉
odpowiedz
Paul12
134
Buja

claudespeed18 - Cieszę się więc, że mam inteligentnych czytelników.

Dodaj swój komentarz
Wszystkie Komentarze