Buja gotuje: tortilla z kurczakiem i serem - Buja - 19 maja 2012

Buja gotuje: tortilla z kurczakiem i serem

Wiem, że gracz jest z natury istotą leniwą. Wiem też, że nastały trudne czasy i oprócz wszystkich matur, kolokwiów, egzaminów i całorocznego urwania głowy w pracy - jesteśmy nękani coraz to gorętszymi premierami. Ostatnio na sklepowych półkach pojawiły się takie perełki jak Diablo III i nowy Max Payne, więc wątpię żeby ktokolwiek z nas miał czas pożywiać się czymś innym niż pizza i zupki chińskie. Osobiście sam najchętniej jadam to, co sam sobie przyrządzę, a że nie są to jakieś skomplikowane danie - z chęcią podzielę się z Wami moimi przepisami. Obiad na dziś: tortilla de pollo y queso, czyli po polsku tortilla z kurczakiem i serem.

Zacznijmy od listy zakupów. Dla 3-4 osób potrzebne będą:

  • pół puszki kukurydzy
  • pół puszki czerwonej fasolki (ja użyłem piszki z mixem kukurydza + fasola)
  • puszka krojonych pomidorów
  • dwie piersi z kurczaka
  • dwie średnie cebule
  • przyprawy (najlepiej ostra mieszanka meksykańska)
  • ser żółty w kawałku  
  • placki typu tortilla
Na zakupy w sklepie osiedlowym wydałem ok. 25zł

Teraz czytajcie uważnie podpisy pod zdjęciami, przedstawię step by step jak należy przygotować nasz meksykański obiad.

1. Filety z piersi płuczemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy, odcinamy kawałki tłuszczu i kroimy w kostkę.
2. Obieramy cebulę, drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę smażąc dopóki się zeszkli.
3. W międzyczasie obtaczamy kurczaka w przyprawie i smażymy na patelni aż mięso zrobi się białe.
4. Dodajemy kukurydzę, fasolkę i pomidory. Całość powinna się gotować na średnim ogniu przez 10 minut, w tym czasie smaki się przegryzą a sos zgęstnieje.
5. Gotowy farsz wykładamy na placki, posypujemy startym serem żółtym, zawijamy i podgrzewamy w mikrofali - ser fajnie się stopi i tortille nie będą rozwalać się na talerzu. 
Buja
19 maja 2012 - 14:42