Buja gotuje: tagliatelle z łososiem - Buja - 30 maja 2012

Buja gotuje: tagliatelle z łososiem

Gdybyśmy chcieli to danie zamówić w jednej z włoskich trattorii, poprosilibyśmy o Tagliatelle con panna e salmone affumicato. Po  polsku zaś oznacza to po prostu tagliatelle ze śmietaną i wędzonym łososiem. Przepis ten jest znany w mojej rodzinie od lat i nieustannie ewoluuje. Możemy użyć dowolnego włoskiego makaronu, jednak do tego sosu najbardziej pasuje tagliatelle bądź też farfalle. Samo przyrządzenie jest dziecinnie proste i trwa bardzo krótko. Dodam, że ten sos, jak zresztą większość sosów do makaronu, które robię, da się przyrządzić akurat w czasie, gdy pasta ugotuje się al dente. Tagliatelle al salmone dobre jest jako szybki obiad czy kolacja z dziewczyną przy świecach (nie zapomnijcie o winie!). Mnie smakuje nawet na zimno, po całej nocy w lodówce, na śniadanie.

Lista składników dla 3 osób:

  • 300g makaronu tagliatelle
  • 250g wędzonego łososia
  • duży kubek śmietany 18%
  • pół puszki groszku konserwowego
  • cebula
  • cytryna
  • dwa ząbki czosnku
  • oliwa
  • pieprz
W sklepie zwróćcie uwagę na makaron, ważne żeby był dobrej jakości - nie będzie się kleił po ugotowaniu.

Tak jak w poprzednim przepisie, wystarczy że będziecie stosować się do instrukcji pod kolejnymi fotkami. No to do garów!

1. Gotujemy makaron al dente. W tym czasie rozgrzewamy ze dwie łyżki oliwy w dużym garnku i kroimy drobno cebulę. Obieramy dwa ząbki czosnku i siekamy jeszcze drobniej niż cebulę. 
2. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy do niej łososia i mieszając wszystko od czasu do czasu czekamy, aż mięso się podsmaży. Wszystko to robimy na średnim ogniu, żeby się nie przypaliło.
3. Teraz dodajemy pół śmietany, pieprz i sok z cytryny - ale nie za dużo, bo sos będzie zbyt kwaśny. Sos gęstnieje, a nasz makaron akurat powinien ugotować się al dente.
4. Odcedzony w durszlaku makaron mieszamy z sosem i trzymamy na małym ogniu przez kilka minut. Jeżeli chcemy bardziej kremowe niż jest - dolewamy śmietany. Podajemy ze startą skórką cytryny, można dodać jeszcze parmezan i świeże zioła.

Smacznego!

Buja
30 maja 2012 - 22:14

Komentarze Czytelników

Dodaj swój komentarz
Wszystkie Komentarze
02.06.2012 15:22
zanonimizowany822463
13
Centurion

Jutro wypróbuje! :) A ten "Piast" na stole to w ramach "product placement"? :D

03.06.2012 12:01
Paul12
odpowiedz
Paul12
134
Buja

po prostu lubię sobie strzelić browarka podczas gotowania ;)

07.07.2012 13:13
boskijaro
😊
odpowiedz
boskijaro
81
Nowoczesny Dekadent

fajny przepis napewno spróbuję :)

a browarek w czasie gotowania jeszcze zaostrza apetyt :d