Dobre bo domowe. Cz. 4 - Da Grasso - barth89 - 1 października 2011

Dobre, bo domowe. Cz. 4 - Da Grasso

Potrawy z fast foodów, choć smaczne, najczęściej zawierają tony kalorii i są drogie. Po co przepłacać, skoro można w prosty sposób samemu przygotować w domu dokładnie takie samo papu? Zapewniam, że smakuje identycznie jak w sieciach znanych nam fast foodów, czy innych restauracji. Ba, jest jeszcze smaczniejsze, a do tego tańsze, zdrowsze i daje sporo satysfakcji. W dzisiejszej części proponuję przepis na mini pizze a'la Da Grasso. 

Przepis z każdej części felietonu był wielokrotnie poddawany próbom i testom w celu odnalezienia idealnego optimum, więc macie pewność, że nie da się przyrządzić tego lepiej ;) Choć oczywiście to odczucia subiektywne. Na całość wydamy ok. 20 zł. Wyjdzie nam z tego mniej więcej 20-25 mini pizz (w zależności od tego jak dużej formy użyjemy), którymi spokojnie naje się 6 osób. Mini pizze są o tyle ciekawe, że nie jesteśmy zmuszeni do wybrania od 1 do 2 rodzajów składników - każda pizzetka może być inna! 

W jaki sposób wykonać poszczególne składowe naszego fast fooda?

1. Ciasto:

  • 600g mąki
  • 300ml letniej wody
  • 50g drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli (można dodać więcej)

1. Do miski wsypać mąkę. Zrobić w niej dołek do którego należy wsypać pokruszone drożdże, posypać je cukrem i polać dwiema łyżkami ciepłej (nie gorącej) wody.


2. Miskę przykryć ścierką i odstawić na ok. 30 minut.
3. Następnie dodać sól, ciepłą wodę, oliwę i wyrabiać ciasto, aż stanie się elastyczne. Jeśli ciasto za bardzo będzie się kleić to nie przejmujcie się tym i dosypujcie mąki, aż będzie "wygodne" w urabianiu. Akurat ilość mąki w tym przypadku to rzecz bardzo względna.
4. Na oprószonej mąką stolnicy, rozwałkować cienko ciasto. Z rozwałkowanego ciasta wyciąć kółka o średnicy ok. 10 cm. Resztki ciasta znów zagnieść w kulę i rozwałkować, wyciąć koła, czynność powtarzać do momentu, aż skończy się ciasto.

2. Sos do posmarowania ciasta:

  • koncentrat pomidorowy
  • przyprawa do pizzy
  • ewentualnie oregano

Wszystkie składniki wymieszać, a wszystkie kółka posmarować sosem.

3. Pomysły na wierzch:

  • pieczarki, szynka, ser żółty + sosy 
  • pieczarki, szynka, ser żółty, papryka + sosy
  • pieczarki, szynka, ser żółty, pomidor, cebula + sosy
  • pieczarki, salami, ser żółty + sosy
  • pieczarki, salami, ser żółty, papryka + sosy
  • pieczarki, salami, ser żółty, pomidor + sosy
  • pieczarki, salami, ser żółty, oliwki + sosy
  • pieczarki, kiełbasa typu np. śląska (pokrojona w plasterki), ser żółty, cebula + sosy
  • pieczarki, kiełbasa typu np. śląska (pokrojona w plasterki), ser żółty, papryka + sosy
  • pieczarki, kiełbasa typu np. śląska (pokrojona w plasterki), ser żółty, pomidor, cebula + sosy
  • szynka, ananas, ser żółty + sosy
  • pieczarki, pierś z kurczaka z ziołami prowansalskimi, ser żółty, papryka + sosy (pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni aż mięso będzie miękkie. Przyprawiamy kucharkiem, oregano i bazylią)
  • pieczarki, pierś z kurczaka z ziołami prowansalskimi, ser żółty, pomidor + sosy
  • pieczarki, pierś z kurczaka w przyprawie gyros, ser żółty, cebula + sosy (pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni aż mięso będzie miękkie. Przyprawiamy przyprawą do gyrosa - polecam przyprawę firmy PRYMAT)

4. Sosy

Czosnkowy:

  • 2-3 łyżki majonezu
  • jogurt naturalny
  • czosnek granulowany lub 1-2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • jeżeli ktoś lubi to odrobina cukru

Mieszamy majonez z jogurtem naturalnym, dodajemy przyprawy (jeżeli użyjemy czosnku w ząbkach to kroimy go w drobną kostkę i potem dodajemy) i mieszamy.

Pomidorowy:

  • 3-4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • szczypta chili
  • 2-3 łyżki wody lub soku pomarańczowego
  • oregano - według uznania
  • bazylia - według uznania

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

Już prawie... 

Gdy nałożymy wszystkie składniki na mini pizze wstawiamy je do nagrzanego do 200 °C piekarnika na okolo 15 minut. Podajemy z wybranymi sosami.

I to by było na tyle.  Życzę bardzo smacznego sobotniego/niedzielnego obiadu, a kolejnej części felietonu, w której  Doner Kebab oczekujcie w najbliższym czasie :)

Zapraszam też do poprzednich części felietonu:

- Dobre, bo domowe. Cz. 3 - McDonald's

- Dobre, bo domowe. Cz. 2 - KFC

- Dobre, bo domowe. Cz. 1 - Manekin

P.S. Dziękuję mojej dziewczynie, Marcie, za pomoc przy pisaniu artykułu oraz za każdy pyszny obiad :) 

barth89
1 października 2011 - 10:56