Potrawy z fast foodów, choć smaczne, najczęściej zawierają tony kalorii i są drogie. Po co przepłacać, skoro można w prosty sposób samemu przygotować w domu dokładnie takie samo papu? Zapewniam, że smakuje identycznie jak w sieciach znanych nam fast foodów, czy innych restauracji. Ba, jest jeszcze smaczniejsze, a do tego tańsze, zdrowsze i daje sporo satysfakcji. W dzisiejszej części proponuję przepis na mini pizze a'la Da Grasso.
Przepis z każdej części felietonu był wielokrotnie poddawany próbom i testom w celu odnalezienia idealnego optimum, więc macie pewność, że nie da się przyrządzić tego lepiej ;) Choć oczywiście to odczucia subiektywne. Na całość wydamy ok. 20 zł. Wyjdzie nam z tego mniej więcej 20-25 mini pizz (w zależności od tego jak dużej formy użyjemy), którymi spokojnie naje się 6 osób. Mini pizze są o tyle ciekawe, że nie jesteśmy zmuszeni do wybrania od 1 do 2 rodzajów składników - każda pizzetka może być inna!
W jaki sposób wykonać poszczególne składowe naszego fast fooda?
1. Ciasto:
1. Do miski wsypać mąkę. Zrobić w niej dołek do którego należy wsypać pokruszone drożdże, posypać je cukrem i polać dwiema łyżkami ciepłej (nie gorącej) wody.
2. Miskę przykryć ścierką i odstawić na ok. 30 minut.
3. Następnie dodać sól, ciepłą wodę, oliwę i wyrabiać ciasto, aż stanie się elastyczne. Jeśli ciasto za bardzo będzie się kleić to nie przejmujcie się tym i dosypujcie mąki, aż będzie "wygodne" w urabianiu. Akurat ilość mąki w tym przypadku to rzecz bardzo względna.
4. Na oprószonej mąką stolnicy, rozwałkować cienko ciasto. Z rozwałkowanego ciasta wyciąć kółka o średnicy ok. 10 cm. Resztki ciasta znów zagnieść w kulę i rozwałkować, wyciąć koła, czynność powtarzać do momentu, aż skończy się ciasto.
2. Sos do posmarowania ciasta:
Wszystkie składniki wymieszać, a wszystkie kółka posmarować sosem.
3. Pomysły na wierzch:
4. Sosy
Czosnkowy:
Mieszamy majonez z jogurtem naturalnym, dodajemy przyprawy (jeżeli użyjemy czosnku w ząbkach to kroimy go w drobną kostkę i potem dodajemy) i mieszamy.
Pomidorowy:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Już prawie...
Gdy nałożymy wszystkie składniki na mini pizze wstawiamy je do nagrzanego do 200 °C piekarnika na okolo 15 minut. Podajemy z wybranymi sosami.
I to by było na tyle. Życzę bardzo smacznego sobotniego/niedzielnego obiadu, a kolejnej części felietonu, w której Doner Kebab oczekujcie w najbliższym czasie :)
Zapraszam też do poprzednich części felietonu:
- Dobre, bo domowe. Cz. 3 - McDonald's
- Dobre, bo domowe. Cz. 2 - KFC
- Dobre, bo domowe. Cz. 1 - Manekin
P.S. Dziękuję mojej dziewczynie, Marcie, za pomoc przy pisaniu artykułu oraz za każdy pyszny obiad :)