Recenzja komiksu na gameplay.pl

Historie Obrazkowe #08 - recenzja komiksu - Batman Detective Comics tom1: Oblicza Śmierci.

Romans z komiksem #4 - Fight Club 2

Nieskończoność - pierwszy event Marvela wydany w Polsce po bożemu

Deus Ex Universe: Children's Crusade, cz. 1 – mini-recenzja komiksu

Deadpool: Martwi Prezydenci – recenzja komiksu

Komiksowa paczka nr 1 - Uncanny X-Men i Thor God of Thunder

Historie Obrazkowe #08 - recenzja komiksu - Batman Detective Comics tom1: Oblicza Śmierci.

Wielka kolekcja komiksów Marvela spowodowało u mnie nawrót choroby z dzieciństwa. Myślałem, że wraz z dorosłym życiem to schorzenie zostanie zastąpione innymi bardziej odpowiedzialnymi zajęciami lub w naturalny sposób zostanie wyparte przez imprezy, kobiety, ewentualnie nawet rodzinę. Niestety, tak się nie stało. Mój nałóg z dzieciństwa znów się nasilił. Czytanie komiksów ponownie pojawiło się w moim życiu. Tym też sposobem po WKKM oraz późniejszym Thorgalu przyszła kolej na inne tytuły. I tutaj pojawił się Batman i jego niezwykli przeciwnicy. Zapraszam na Historie Obrazkowe, gdzie opowiem o moim pierwszym spotkaniu po latach z Mrocznym Rycerzem w Detective Comics pt. Oblicza Śmierci.

czytaj dalejhongi
13 kwietnia 2017 - 10:43

Romans z komiksem #4 - Fight Club 2

Czy jest wśród nas ktoś, kto nie zna chociażby filmu Fight Club (pol. wersja Podziemny Krąg)? Dla wszystkich tych, którzy nie wiedzą: Istnieje również książka na podstawie, której nakręcono film. Chuck Palahniuk jest ojcem tego pomysłu oraz wielu innych książek z granic psychodelli oraz brutalności. Fight Club to jednak jego najbardziej znane dzieło, więc pewnie jakaś część z Was uraduje się na wiadomość, iż został wydany komiks kontynuujący wątek. Początkowo wydawano osobne zeszyty, jednakże od jakiegoś czasu mamy również możliwość zakupienia całości w rubasznej oprawie.

czytaj dalejGeneticsD
6 stycznia 2017 - 17:37

Nieskończoność - pierwszy event Marvela wydany w Polsce po bożemu

Wszyscy wiemy jak skonstruowane są eventy w komiksowych uniwersach? Jednej, głównej mini-serii zatytułowanej jak całe wydarzenie towarzyszą standardowo wydawane pozycje, które jakoś odnoszą się do tematu głównego. By móc ogarnąć całą opowieść najczęściej potrzebna jest lektura rdzennej historii wraz z tymi tak zwanymi tie-inami. Najlepiej jeszcze w odpowiedniej kolejności. W Polsce pełne doświadczanie tych rozbudowanych opowieści było po prostu niemożliwe. Wydana już dwukrotnie (w grudniu będzie trzecia edycja) Wojna Domowa sporo traci bez historii Iron Mana manipulującego opinią publiczną, a Tajną Inwazję doceniłem dopiero po skończeniu runu Bendisa przy New Avengers. Tym razem jednak postanowiono pójść na całość i jednego miesiąca dostajemy aż trzy tomy, które nierozerwalnie złączone ze sobą tworzą event znany jako Nieskończoność.

czytaj dalejAleX One
14 października 2016 - 16:21

Deus Ex Universe: Children's Crusade, cz. 1 – mini-recenzja komiksu

Deus%20Ex%20Universe%3A%20Children%27s%20Crusade%2C%20cz.%201%20%u2013%20mini-recenzja%20komiksu

Co robić, gdy na grę czekamy lata, a wydawcy wcale się nie śpieszy? Cóż, oczekiwanie na sierpniową premierę Deus Ex: Rozłamu Ludzkości umilają mi klimatyczne zwiastuny tejże gry, choć ich kilkukrotne obejrzenie tylko wzmaga apetyt, oraz komiksy z nowej serii Deus Ex Universe. Decyzja o inwestowaniu i rozwijaniu marki Deus Ex, której pokłosiem jest projekt Deus Ex Universe, cieszyła mnie od samego momentu ogłoszenia – pisałem o tym swojego czasu w Serwisie Informacyjnym – gdyż uniwersum Deus Ex niewątpliwie dostarcza wielu tematów na komiksy, powieści, a nawet filmy. Kiedy Titan Comics wydało pierwszy odcinek Deus Ex Universe: Children's Crusade, cyklu komiksów opowiadających o wydarzeniach poprzedzających te z nadchodzącego Rozłamu Ludzkości, nie wahałem się ani chwili. W niniejszej mini-recenzji naturalnie dzielę się swoimi wrażeniami z lektury.

czytaj dalejMeehow
2 czerwca 2016 - 13:03

Deadpool: Martwi Prezydenci – recenzja komiksu

Choć od kilku lat stale jest jedną z najpopularniejszych postaci należących do panteonu Marvela, polscy wydawcy długo unikali wydawania w naszym kraju komiksów poświęconych Deadpoolowi. Potrzeba było dopiero premiery filmu kinowego poświęconego tej postaci, by w końcu Egmont zdecydował się zaprezentować polskiemu czytelnikowi komiks o losach Wade’a Wilsona, pyskatego najemnika. Martwi Prezydenci to pierwszy tom najnowszej serii poświęconej tej postaci, zbierający w sobie jej pierwsze sześć numerów i prezentujący zamkniętą opowieść, którą z powodzeniem czytać można w oderwaniu od kolejnych. Można, ale czy warto?

czytaj dalejCzarny Wilk
22 lutego 2016 - 11:04

Komiksowa paczka nr 1 - Uncanny X-Men i Thor God of Thunder

Wraz ze startem polskiej linii Marvel Now moja fascynacja komiksowym światem superbohaterów rozkręciła się na całego, co mogło się skończyć tylko w jeden sposób - sprowadzeniem ze Stanów oryginalnych wydań, które nie da rady obecnie dostać po polsku. Niestety z taką formą zakupów wiążą się dodatkowe koszta, więc trzeba oszczędzać jak się da, przykładowo zamawiając kilka albumów na raz. W pierwszym zamówieniu zdecydowałem się na uzupełnienie tytułów związanych z X-Men, oraz sprawdzenie jednego z najczęściej polecanych tomów.

czytaj dalejAleX One
19 lutego 2016 - 11:51

Era Bendisa trwa w najlepsze - wrażenia po przeczytaniu Ery Ultrona

Eventów i crossoverów autorstwa Briana Michaela Bendisa miałem dość już po pierwszym przeczytanym tego typu komiksie, czyli po Tajnej Wojnie. Gdy specyficzny scenarzysta zakończył swoje Mroczne Rządy (razem z Normanem Osbornem) liczyłem, że wielkie marvelowe wydarzenia będą pisane przez innych autorów, a Bendis zajmie się psuciem X-Menów. A tu guzik - pierwszy duży event po starcie Marvel Now to Era Ultrona, na okładce którego jak byk widnieje nazwisko mister BMB. No, ale skoro wciągnąłem się w regularne kupowanie komiksów wydawanych przez Egmont w Polsce, to wypadało wziąć i to.

czytaj dalejAleX One
5 lutego 2016 - 12:15

Laik w świecie Marvela #9: Nova i Annihilation: Conquest

Po zakończeniu crossovera Annihilation swoją wędrówkę po słynnym komiksowym uniwersum kontynuuję w Annihilation: Conquest. Tajemnicza technorasa Phalanx z łatwością podbiła potężne Imperium Kree. Z każdym dniem rośnie siła jej armii, do której włączani są nie tylko zwykli żołnierze, ale też poddani działaniu wirusa superbohaterowie i złoczyńcy. Czy wszechświat można jeszcze uratować? Szukam odpowiedzi na to pytanie, sprawdzając serię poświęconą Novie i główną część crossovera.

Uwaga, spojlery!

czytaj dalejBrucevsky
28 stycznia 2016 - 19:37

Historie Obrazkowe #07 - recenzja komiksu - All New X-men tom 2: Tu Zostajemy

Wydawnictwo Egmont, znów sięga do naszych kieszeni. Kolejne miękkie albumu z uniwersum Marvela, pojawiają się na sklepowych półkach. Obok Avengers i Strażników Galaktyki znajdują się również wiecznie zagrożeni mutanci. Zapraszam na Historie Obrazkowe, gdzie przedstawię dalsze losy zespołu X-men w drugim tomie z serii All New X-men, o podtytule Tu Zostajemy.

czytaj dalejhongi
8 stycznia 2016 - 03:35

Historie Obrazkowe #06 - recenzja komiksu - Batman: Powrót Mrocznego Rycerza.

W związku z nadchodzącym filmem Batman kontra Superman, który jest oparty (po części) na komiksie Franka Millera, postanowiłem przeczytać pierwowzór. Większość ludzi zachwyca się tym dziełem i uważa opowieść Millera, za jedną z najlepszych historii o Batmanie. Postanowiłem to sprawdzić. Zapraszam na Historie Obrazkowe, gdzie podzielę się uczuciami o komiksie Batman: Powrót Mrocznego Rycerza.

czytaj dalejhongi
4 grudnia 2015 - 23:45
starsze posty