Recenzja komiksu na gameplay.pl

Trylogia Nikopola - recenzja

Recenzja mangi: Badaczka mitycznych bestii

Recenzja mangi: Murcielago #7-#12

Recenzja mangi: Murcielago #1-#6

Recenzja komiksu: Xerkses. Upadek rodu Dariusza, świt ery Aleksandr.

Recenzja komiksu - Śnienie, tom 1: Ścieżki i wpływy

Recenzja mangi: Murcielago #7-#12

Żar gorących ciał, wszechobecna pachnąca metalicznie krew oraz kulinarne kuchenne rewolucje. Manga Murcielago nie zwalnia tępa, wręcz przeciwnie wrzuca kolejny bieg i oferuje czytelnikowi jeszcze większą dawkę nietuzinkowej rozrywki. Tytuł, który może zachwycić albo całkowicie odrzucić jedno jest jednak pewne, obojętnie obok niego zdecydowanie nie można przejść.

czytaj dalejFroszti
14 października 2019 - 10:58

Recenzja mangi: Murcielago #1-#6

Przemoc i sex – dwie rzeczy, które stały się dość chodliwym towarem i zawsze znajdzie się na nie ktoś chętny. Nie dziwi więc fakt, że tego rodzaju treści pojawiają się w przeróżnych popkulturowych dziełach w tym w mangach. Na rynku istnieje wiele tytułów, w których przemoc pokazana jest w sposób dość mocno ugrzeczniony, są również pozycje, w których przemoc przekracza pewne granice, które pozostają w pamięci czytelnika na długi czas. Dokładnie taką pozycją jest Murcielago – manga łącząca elementy komedii, sensacji, thrillera, dramatu, powieści przygodowej oraz yuiri. Mix iście wybuchowy i dokładnie taki jest ten tytuł.

czytaj dalejFroszti
11 października 2019 - 10:58

Recenzja komiksu: Xerkses. Upadek rodu Dariusza, świt ery Aleksandr.

Frank Miller jest osobą, którą powinna być dobrze znana każdemu miłośnikowi powieści graficznych, nawet jeśli tylko w małym stopniu fascynuje go tego rodzaju kultura. Przez ostatnie siedem lat odpoczywał on od tworzenia autorskich projektów. Każda przerwa musi kiedyś się jednak skończyć, doskonałą okazją do tego była 20 rocznica powstania jednego z jego najznamienitszych dzieł – 300. To, czy mamy tutaj do czynienia z wielkim powrotem, o którym będzie się mówić przez lata – to już sprawa czysto subiektywna.

czytaj dalejFroszti
7 października 2019 - 10:34

Recenzja komiksu - Śnienie, tom 1: Ścieżki i wpływy

Widząc na okładce napis „Sandman Uniwersum” oraz nazwisko Neil Gaiman, można być pewnym jakości danego dzieła. Dla wielu czytelników nazwa popularnej serii oraz nazwisko jej autora to synonimy geniuszu i bez większego zastanowienia sięgną po taki tytuł. Jeśli jeszcze ktoś się waha, a nie chce tracić czasu na czytanie całego tekstu: wystarczy na wstępie napisać, że komiks jest wart każdego wydanego na niego grosika.

czytaj dalejFroszti
5 października 2019 - 10:58

Recenzja mangi: Wypaczona

Strach – cecha pierwotna towarzysząca człowiekowi od momentu, kiedy stał się istotą rozumną. W chwili kiedy przestał być uczuciem, którego można doświadczyć na co dzień, stał się doskonałym marketingowym przedmiotem sprzedaży. Solidną cegiełkę w przeróżnych formach straszenia ludzi, dołożyła Azja. Kontynent, który na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat stał się prawdziwą kolebką horrorów i przerażających opowieści. Doskonałym przykładem takiego popkulturowego towaru prosto z Dalekiego Wschodu, jest w tym przypadku manga Wypaczona.

czytaj dalejFroszti
30 września 2019 - 11:28

Recenzja mangi: Badaczka mitycznych bestii

Wydawnictwo Waneko zaczyna coraz bardziej rozpieszczać miłośników dobrych mang na naszym rynku, wypuszczając kolejne świetne tytułu. Do tego zacnego grona, na dość wysokim miejscu, można zaliczyć dzieło Badaczka mitycznych bestii. Tytuł, który jednoznacznie sugeruje magiczną i baśniową treść i dokładnie tak jest, zarówno pod względem historii, jak i rysunków.

czytaj dalejFroszti
27 września 2019 - 10:15

Recenzja mangi: Duchowe bliźnięta

Rodzimy rynek wydawniczy być może do największych na starym kontynencie nie należy, ale nieustannie od kilkunastu lat się rozwija. Dzięki temu w Polsce do tej pory pojawiło się (i mam nadzieje, że nadal tak będzie) wiele interesujących i nietuzinkowych mang, które tylko czekają na odkrycie przez bardziej wymagającego czytelnika. Do takich pozycji należą właśnie Duchowe bliźnięta – niesztampowy tytuł, niebojący się poruszyć trudnych tematów.

czytaj dalejFroszti
25 września 2019 - 12:10

Recenzja: Fruits Basket #1

W przypadku Fruits Basket, doskonale pasuje parafraza pewnego powiedzenia: „cierpliwi będą nagrodzeni”. Każdy, kto czekał na wydanie tego tytułu w naszym pięknym kraju, musiał uzbroić się w naprawdę duże pokłady cierpliwości. Pierwszy tom ukazał się w Japonii w 1999 roku, a więc od tego momentu minęło równe dwadzieścia lat. Nie można było więc wybrać lepszego tytułu na publikację z okazji 20-tych urodzin wydawnictwa Waneko.

czytaj dalejFroszti
20 września 2019 - 10:23

Wartości Rodzinne – Świat Według Śledzia

U rodziny Królów nic nie jest zwyczajne. Głowa rodu pracuje dla rządu, matka w kieliszku topi sny o wielkich czynach, w tajnym pokoju mieszka Jezus Chrystus, a starusieńka pokojówka jest rosyjskim szpiegiem. Mimo to cała familia przedstawia obraz typowo polskiej rodziny w krzywym zwierciadle.

czytaj dalejNato
18 września 2019 - 15:01

Recenzja: Kolekcja Łajdaka

Enigmatyczna, niesztamowa i mocno niepokojąca manga będąca pierwszym poważnym tytułem w dorobku autora/autorki. Wydawnictwo Waneko sporo zaryzykowało, wydając na rodzimym rynku, mało znany tytuł, na dodatek niebędący pozycją, którą można polecić każdemu. Jednak dzięki tej odważnej decyzji, miłośnicy poważniejszych komiksów (nawet jeśli nie są wielkimi fanami mang), mają okazję wzbogacić swoje kolekcje o coś naprawdę interesującego.

czytaj dalejFroszti
18 września 2019 - 10:32
starsze posty