Recenzja komiksu na gameplay.pl

Bloodborne. Śmierć snu - Aleš Kot

Samotny smakosz - Jiro Taniguchi, Masayuki Kusumi

Recenzja: Sherlock Holmes – Crime Alleys. Sylvain Cordurié, Alessandro Nespolino

Recenzja: Ikar - Jiro Taniguchi, Mœbius

The Goon 3 – "Wesołe Miasteczko Strachu" Powella nie zawodzi

Czas Nienawiści – Miłość w Czasach Dyktatury

Recenzja: Sherlock Holmes – Crime Alleys. Sylvain Cordurié, Alessandro Nespolino

Sherlock Holmes to zdecydowanie jeden z najbardziej znanych domorosłych detektywów, który od prawie stu lat dostarcza kolejnym pokoleniom należytej dawki rozrywki. PopKultura pełna jest interesujących dzieł z jego udziałem, począwszy od genialnych książek, kończąc na świetnych produkcjach filmowych/serialowych. Niestety wiele gorzej miłośnik fajki i skrzypiec radzi sobie na poletku komiksowym, których jakość jest daleka od renomy jego postaci. Swoją szansę na przebicie granicy przeciętności otrzymała miniseria Crime Alleys, która ukazała się na naszym rynku nakładem wydawnictwa Egmont.

czytaj dalejFroszti
15 stycznia 2020 - 10:27

Recenzja: Ikar - Jiro Taniguchi, Mœbius

Jeśli kiedykolwiek zastanawiało was, co mogłoby wyjść z połączenie niesztampowego i rachitycznego scenariusza mającego sznyt frankońsko-japoński z rysunkami sięgającymi swoją stylistyką zarówno do wzorców z KKW, jak i starego kontynentu, to Ikar jest zdecydowanie pozycją, którą powinniście sprawdzić. Komiks powstały przy współpracy Jiro Taniguchiego i Jeana „Moebiusa” Giraud dwójki artystów, których raczej żadnemu miłośnikowi powieści graficznych nie trzeba przedstawiać. Jeśli na okładce widnieją tak szanowane nazwiska, to można być pewnym, że dzieło to ma coś do zaoferowania czytelnikowi, ale na pewno nie przypadnie do gustu każdemu.

czytaj dalejFroszti
12 stycznia 2020 - 11:39

The Goon 3 – "Wesołe Miasteczko Strachu" Powella nie zawodzi

Po genialnym, drugim tomie byłem pełen obaw czy trójka sprosta oczekiwaniom. Sprostała! Eric Powell po raz kolejny zabiera nas na ulicę Samotną, gdzie spod ziemi sączy się klątwa, cyganka rzuca czary, a stary zombie rozmyśla o ludzkiej naturze. Tu żarty o ekskrementach i fekaliach płynnie przechodzą w poemat ku chwale przyjaźni. Wszystko w przepięknej oprawie i narracji godnej samego Eisnera.

czytaj dalejNato
8 stycznia 2020 - 16:13

Samotny smakosz - Jiro Taniguchi, Masayuki Kusumi

Jirō Taniguchi – artysta, który sporemu gronu miłośników japońskiego komiksu, już zawsze będzie kojarzyć się z geniuszem i niesztampowymi pomysłami. Cała jego twórczość zdecydowanie nie jest łatwa do zaszufladkowania, a szerokie spektrum gatunkowe sprawia, że potrafił on dotrzeć do przeróżnych odbiorców. Sporą część jego dzieł, łączy jedna wspólna cecha, potrafił on w nich pokazać rzeczy mocno przyziemne w sposób nieschematyczny i na tyle atrakcyjny, aby mocno zaintrygować czytelnika. Doskonałym przykładem tego jest właśnie manga Samotny smakosz, tytuł skupiający się głównie na jedzeniu, ale skrywający również bardziej soczyste i aromatyczne wnętrze.

czytaj dalejFroszti
8 stycznia 2020 - 10:55

Czas Nienawiści – Miłość w Czasach Dyktatury

W niedalekiej przyszłości amerykański sen ustąpił faszystowskiej dyktaturze. Czasy nie sprzyjają miłości dwóch lesbijek. Po rozstaniu poszły w swoją stronę. Przyjęły radykalnie różne ścieżki radzenia sobie z rzeczywistością. Ale czy na pewno? A może wszystko to jedna wielka mistyfikacja?

czytaj dalejNato
7 stycznia 2020 - 18:01

Mushishi #1 Yuki Urushibara

Nadrabiania wszelkiej maści ogromnych zaległości ciąg dalszy. Tym razem w moich rękach wylądował pierwszy tom Mushishi mangi, która pomimo dość długiego okresu istnienia na rodzimym rynku, nadal jest intrygująca i warta sprawdzenia, przez każdego, kto poszukuje niesztampowych komiksów.

czytaj dalejFroszti
5 stycznia 2020 - 11:53

10 Najlepszych Komiksów z 2019 Roku

2019 to kolejny rok, w którym komiksomaniacy nie mają powodów do narzekań. Choć na horyzoncie zbierają się czarne chmury, w których niektórzy dostrzegają symptomy zbliżającego się kryzysu, to oferta wydawnictw wciąż bada granice zasobności naszych portfeli.

Lista wartościowych tytułów, które nie ukazały się w naszym języku sumiennie się zmniejsza, serie z nielicznymi wyjątkami są kontynuowane do końca, komiksy są wydawane pięknie i można je nabyć (zwłaszcza w internetowych dyskontach) relatywnie tanio.

Tymczasem, zapraszam na subiektywny wybór przeczytanych tytułów. Choć musiały się tu znaleźć komiksy, o których było głośno, są też takie, o których mam nadzieję nie słyszeliście. Postaram się krótko nakreślić czym mnie kupiły.

czytaj dalejNato
3 stycznia 2020 - 12:08

Japan - Kentaro Miura, Buronson

Kolejna pozycja duetu Kentaro Miura/Buronson, która pojawiła się na naszym rodzinnym rynku dzięki wydawnictwu Hanami. Tytuł wydany po raz pierwszy ponad 30 lat temu zapewnił sporą dawkę rozrywki szerokiemu gronu miłośników japońskich komiksów. Dziś pozycja jest już trochę przykurzona i zapomniana, ale nadal warta uwagi i posiadania w swojej domowej kolekcji.

czytaj dalejFroszti
3 stycznia 2020 - 10:57

Balsamista #1 - Mitsukazu Mihara

Balsamista to kolejna pozycja od wydawnictwa Hanami, która dobitnie pokazuje, że pośród wydanych u nas manga znajdziemy masę świetnych tytułów, które warto polecić również dorosłemu odbiorcy. Tytuł na rodzimym rynku jest już dostępny od dłuższego czasu i z pewnością spore grono miłośników japońskiego komiksu miało z nim do czynienia, co jakiś czas warto jednak o nim przypominać, aby zachęcić do lektury nowych odbiorców.

czytaj dalejFroszti
30 grudnia 2019 - 11:13

LastMan 2 - Kim jest Richard Aldana?

W fantastycznym świecie, którego rytm wyznacza turniej walk, zdolny wojownik zdaje się być na wagę złota. W oczach samotnej matki i chłopca, któremu brakuje partnera do wzięcia udziału w rozgrywkach, mocarny przybysz staje się jeszcze cenniejszy. Staje się nadzieją. Kim jest Richard Aldana? Zbawcą czy rozczarowaniem?

czytaj dalejNato
27 grudnia 2019 - 12:46
starsze posty