Recenzja p造ty na gameplay.pl

Guardians of the Galaxy Deluxe Edition - Recenzje(34)

Grey Daze - Amends. Recenzja p造ty pierwszego zespo逝 Chestera Benningtona

Recenzja p造ty Loathe - I Let It In and It Took Everything. Cios w pysk!

Youtuberka gra metal. Recenzja albumu Poppy - I Disagree

Recenzja p造ty Lipali - Mosty, rzeki, ludzie

Gatunek muzyczny nie istnieje. Recenzja p造ty Sleep Token - Sundowning

Grey Daze - Amends. Recenzja p造ty pierwszego zespo逝 Chestera Benningtona

Chester Bennington to jeden z najlepszych g這sów we wspó販zesnej muzyce rockowej. Zanim swoim talentem pomóg wspi寞 si zespo這wi Linkin Park na szczyt popularnoci, piewa z kolegami z grupie Grey Daze. Ekipa by豉 aktywna w latach 1994-1998, wyda豉 dwa albumy i rozpad豉 si nie odnosz鉍 sukcesu. Bennington zosta cz這nkiem nowej grupy, si璕n像 szczytu, po czym niestety odebra sobie 篡cie w 2017 roku. Zanim to si sta這 wyci鉚n像 oliwn ga章zk do kumpli z pierwszego zespo逝 - pojawi si plan, by reaktywowa Grey Daze i nagra na nowo stare utwory. Ostatecznie Chester nie zd嘀y wróci do studia, ale wizja wydania albumu zosta豉 zrealizowana. Muzyka powsta豉 na nowo, a cie磬i wokalne by造 poddane procesowi oczyszczania. Oto album zatytu這wany Amends.

czytaj dalejfsm
30 czerwca 2020 - 13:58

Recenzja p造ty Loathe - I Let It In and It Took Everything. Cios w pysk!

W ci鉚u trzech ostatnich lat dwukrotnie zdarzy這 si, 瞠 p造t roku zosta dla mnie album autorstwa wzgl璠nie nieznanego brytyjskiego zespo逝, który bez wstydu eksperymentuje z form. Po Arcane Roots i Sleep Token przyszed czas na Loathe. Drugi pe軟oprawny album tej ekipy ukaza si na rynku kilka dni temu, a ja nie mog si otrz零n寞 po zderzeniu z nim. Bo s逝chanie go to jest momentami brutalne prze篡cie.

Loathe wywodzi si z szeroko poj皻ego gatunku metalcore, ale szybko udowodnili, 瞠 takie szufladkowanie nie ma sensu. Wszystkie swoje ha豉liwe wydawnictwa (dwie EPki i jeden album - The Cold Sun z 2017 roku) wzbogacili o pierwiastek "czego wi璚ej". Ale tego czego nigdy nie by這 tak du穎, jak na I Let It In and It Took Everything (swoj drog - wietny tytu!).

czytaj dalejfsm
12 lutego 2020 - 19:42

Youtuberka gra metal. Recenzja albumu Poppy - I Disagree

Poppy to interesuj鉍e zjawisko. Jeli bez 瘸dnej wiedzy na temat tego kim ona jest ods逝chacie albumu I Disagree wyjdziecie z tego starcia zmieszani. Po這wa jest dobra, po這wa nie bardzo. Jeli dowiecie si wi璚ej, to... album wcale nie oka瞠 si du穎 lepszy, ale przynajmniej zrobi si ciekawiej. Zapraszam na krótk histori zjawiska znanego jako Poppy, po której nast雷i krótka recenzja krótkiego albumu.

Dzisiaj 25-letnia Moriah Rose Pereira zaistnia豉 w 2012 roku piewaj鉍 na social mediowych festiwalach muzycznych (tak, najwyraniej takie co mia這 miejsce), po czym wskoczy豉 do sieci prezentuj鉍 ro積e covery. W 2013 roku rozpocz窸a wspó逍rac z artyst o pseudonimie Titanic Sinclair, co zaowocowa這 stworzeniem Poppy - internetowej persony nagrywaj鉍ej dziwaczne, s這dkie, cukierkowe, lekko sekciarskie filmiki na YouTube. Urocza blondynka gada rzeczy do kamery, z pozoru bezsensowne, ale z jakim takim dziwnym, niepokoj鉍ym t貫m, a ludzie to ogl鉅aj. Miliony ludzi. Ba, pojawi si nawet internetowy serial z Poppy jako gówn bohaterk. Z czasem Poppy na nowo wesz豉 w buty wokalistki, robi鉍 klasyczny - zgodny z ksywk - pop. Taki milusi, dla nastolatek. Ale Poppy to nie tylko, tfu, influencerka, ale jednak artystka, która zapragn窸a czego wi璚ej.

czytaj dalejfsm
13 stycznia 2020 - 22:34

Recenzja p造ty Lipali - Mosty, rzeki, ludzie

U篡j takiego prostego skojarzenia, 瞠 zespó Lipali jest dla Illusion tym, czym Stone Sour jest dla Slipknota. Oba te zestawy to kontrast muzyki alternatywnie rockowej z czym du穎 ci篹szym i w obu pierwsze skrzypce gra niezwyk造 g這s piekielnie zdolnego wokalisty. Lipali wracaj w豉nie po 4 latach przerwy (to naprawd ju tyle?) z szóstym albumem, którego recenzji w polskim internecie jest jak na lekarstwo. A szkoda, bo Mosty, rzeki, ludzie to fajna p造ta o której mo積a napisa kilka mi造ch sów.

Lipali pod嘀aj t sam drog, co ich wielu bardziej znanych, zagranicznych kolegów. Z wiekiem 豉godniej, szukaj ciekawszych dwi瘯ów, próbuj wyrwa si z jazgotu. Raz wychodzi to lepiej, raz gorzej, ale ju poprzednia p造ta ekipy dowodzonej przez Tomka Lipnickiego pokaza豉 troch bardziej ró積orodne oblicze. Wtedy do sk豉du doszed "ten czwarty". Tym razem zmieni si basista. Czy Lipali te si zmieni這?

czytaj dalejfsm
28 listopada 2019 - 21:25

Gatunek muzyczny nie istnieje. Recenzja p造ty Sleep Token - Sundowning

Sleep Token, zamaskowany zespó, o którym w tym roku zrobi這 si ca趾iem g這no w wiecie ci篹szego grania, w豉nie dotar do mety rozpocz皻ego w czerwcu maratonu. O specyfice grupy i tym, jaki dok豉dnie plan przywieca promocji albumu Sundowning, mo瞠cie przeczyta tu. W skrócie - od ko鎍a czerwca, co dwa tygodnie o zachodzie s這鎍a, Sleep Token wypuszcza na wiat jeden utwór (odcinek) z nadchodz鉍ej p造ty (serialu), a w豉nie uzbiera這 si ich 12 i dzie這 zosta這 uko鎍zone. Sundowning to jeden z najbardziej oczekiwanych przeze mnie albumów 2019 roku i z wielk przyjemnoci zapraszam na recenzj.

Skoro sposób prezentacji muzyki by nietypowy, pozwólcie 瞠 moja recenzja te zacznie si nietypowo. Oto dwanacie obrazków b璠鉍ych swego rodzaju kadrami ze wszystkich odcinków sk豉daj鉍ych si na ten sezon mrocznego grania. Sleep Token - Sundowning w 12 ods這nach:

czytaj dalejfsm
22 listopada 2019 - 12:38

Cios z Ukrainy! Recenzja albumu Jinjer - Macro

Ukrai雟ki kwartet Jinjer dzia豉 na muzycznym rynku od dekady, ale dopiero ostatnie dwa lata muzycy mog uzna za swego rodzaju eksplozj popularnoci. Tatiana i koledzy graj co z pogranicza groove-, alternative- i heavymetalu z domieszk metalcore'u. Jakkolwiek by ich nie zaszufladkowa, to i tak ha豉s b璠zie taki sam, a nierealny instrument wokalny liderki pozostanie równie niesamowity. Jinjer w豉nie wydali wie簑tki album zatytu這wany Macro - sprawdmy, o co w tym chodzi.

Ja Jinjer odkry貫m ledwie rok temu, gdy za pomoc jednego klikni璚ia zrealizowa貫m stereotyp m瘰kiego samca - zobaczy貫m foto zespo逝 z bardzo 豉dn dziewczyn i si zainteresowa貫m. Póniej okaza這 si, 瞠 YouTube oszala na punkcie utworu Pisces z plyty King of Everything (swoj droga wietny numer, wietna p造ta) - pojawi造 si dziesi靖ki "reaction videos", w których profesjonalici i amatorzy tak samo reagowali na g這s Tatiany z 豉twoci przechodz鉍y z pi瘯nego piewu w demoniczne rejony. Teraz o zaskoczenie ju trudno, wi璚 Jinjer musieli udowodni, 瞠 na swojej robocie znaj si bardzo dobrze bez u篡cia sztuczek.

czytaj dalejfsm
2 listopada 2019 - 17:27

Recenzja albumu Lecter - Lumen. Dobre, bo polskie?

Gdy robi貫m sobie notatki podczas kolejnego ods逝chu albumu Lumen grupy Lecter, pojawia造 si tam takie s這wa jak "bas", "basowy", "rytm", "pulsuje", "pulsuj鉍y". Póniej przeczyta貫m sobie oficjaln notk towarzysz鉍 wydaniu p造ty - "(...) zespo這wi przywieca豉 myl, by stworzy p造t rytmiczn, g瘰t, wci鉚aj鉍, wr璚z taneczn. Miejsce gitary zast雷i bas i bit." Czyli wychodzi na to, 瞠 zadanie zosta這 zrealizowane z sukcesem, a gotowego dzie豉 s逝cha si bardzo mi這.

Lecter, niegdy znany pod nazw Dr Lecter, to kwartet graj鉍y szeroko rozumianego alternatywnego rocka. Zespó jakich wiele, ale posiadaj鉍y to nieuchwytne co, co sprawi這, 瞠 si ich twórczoci zainteresowa貫m. Lumen to trzeci pe軟oprawny album w dyskografii, który temperuje gitarowe jazdy s造szane na p造cie Wydosta, stawiaj鉍 na dobrze bujaj鉍e numery. Zak豉dam jednak, 瞠 wi瘯szo z Was Lectera dot鉅 nie pozna這 - zapraszam wi璚 na pierwsze spotkanie.

czytaj dalejfsm
4 padziernika 2019 - 16:24

Recenzja p造ty Korn - The Nothing. Znowu to samo, ale to przecie nic z貫go

Trzy lata czekalimy na nowy album dowodzonej przez Jonathana Davisa ekipy. Korn w豉nie wyda kr嘀ek zatytu這wany The Nothing, a fani poznali odpowied na pytanie "czy zaskakuj鉍o udana poprzednia p造ta by豉 wypadkiem przy pracy?". Ta odpowied to "wszystko wskazuje na to, 瞠 nie by to przypadek, bo 13. album w karierze Korna znowu jest ca趾iem niez造".

The Nothing powstawa w trudnym okresie - w roku 2018, po 4 latach od rozwodu i po wielu narkotykowych problemach, zmar豉 穎na Davisa. Wokalista, niczym rasowy artysta, swoj 瘸這b i cierpienie przeku w muzyk. Album traktuje wi璚 o pustce i mrocznych stronach ludzkiej egzystencji. Wydawa這by si wi璚, 瞠 ma szans by innym od poprzedników, prawda?

czytaj dalejfsm
18 wrzenia 2019 - 09:37

To (nie) jest recenzja p造ty TOOL - Fear Inoculum

Takiego albumu, jakim jest Fear Inoculum ameryka雟kiej grupy Tool, nie da si cho熲y wst瘼nie oceni po jednym czy dwóch przes逝chaniach. Publikowane na wycigi recenzje w dniu 30 sierpnia, kiedy mia豉 miejsce premiera oczekiwanego od ponad 13 lat wydawnictwa, mia造 sens tylko w przypadku wnikliwych ods逝chów przedpremierowych. Mimo tego, 瞠 zapozna貫m si z p造t wczeniej, to do napisania tekstu musia貫m dojrze. Ale czym jest kilka dni "opónienia" wobec cini皻ych poladów, jakie mieli fani przez d逝瞠j ni dekad?

Tool to chyba jedyny na wiecie zespó graj鉍y muzyk z pogranicza metalu, rocka i artystycznych zap璠ów szalonego bajarza-mitomana, który jest w stanie wywo豉 tak sensacj na rynku. Przez d逝gie lata czekalimy, Maynard i koledzy na zmian robili sobie jaja i mówili prawd o powstaj鉍ym dziele, twórcy memów mieli u篡wanie, wyrasta造 clickbaitowe artyku造 typu "co wiemy o nowej p造cie Toola"... A gdy Fear Inoculum w ko鎍u ujrza這 wiat這 dzienne, to natychmiast wskoczy這 na pierwsze miejsca sprzeda篡 w dziesi靖kach krajów, str鉍aj鉍 ze szczytu gwiazdy pop w rodzaju Eda Sheerana i czy innej Ariany Grande. I wygenerowa這 przy okazji nowe memy.

czytaj dalejfsm
4 wrzenia 2019 - 15:38

Recenzja p造ty Slipknot - We Are Not Your Kind

Ile razy s造szelimy obietnice muzyków w stylu "nasz nowy album b璠zie w stylu X", albo "wracamy do korzeni, znowu gramy ci篹k muz" i tym podobne? Cz這nkowie grupy Slipknot te s winni tego typu zagrywek, ale nawet ich najs豉bszy album - All Hope Is Gone - ma na tyle du穎 do zaoferowania, 瞠 wielu fanów wybaczy這 im bu鎍zuczne zapowiedzi. Oczywicie ci, którzy oczekiwali czego na miar debiutu lub Iowy do tej pory byli niezadowoleni. We Are Not Your Kind, nowy album zamaskowanej ekipy, robi co mo瞠, by wszystkich fanów pogodzi. I dok豉da od siebie tyle dodatkowej agresji, zaskocze i frajdy, ile si tylko da.

Szósty album Slipknota ju jest sukcesem - wietne recenzje i rekordy sprzeda篡 ma zaliczone, muzycy s zadowoleni, fani w wi瘯szoci równie. Ja nale輳 do tej grupy s逝chaczy, która na szczycie stawia album Vol. 3 - The Subliminal Verses, a do p造t z 1999 i 2001 roku w zasadzie nie wraca. Mój Slipknot to ten 章cz鉍y tytaniczne riffy, niedwiedzi wrzask, nastrojowe melodie i 豉godny wokal. We Are Not Your Kind to mój Slipknot.

czytaj dalejfsm
16 sierpnia 2019 - 15:21
starsze posty