Recenzja p造ty na gameplay.pl

Guardians of the Galaxy Deluxe Edition - Recenzje(34)

Recenzja p造ty Lipali - Mosty, rzeki, ludzie

Gatunek muzyczny nie istnieje. Recenzja p造ty Sleep Token - Sundowning

Cios z Ukrainy! Recenzja albumu Jinjer - Macro

Recenzja albumu Lecter - Lumen. Dobre, bo polskie?

Recenzja p造ty Korn - The Nothing. Znowu to samo, ale to przecie nic z貫go

Recenzja p造ty Lipali - Mosty, rzeki, ludzie

U篡j takiego prostego skojarzenia, 瞠 zespó Lipali jest dla Illusion tym, czym Stone Sour jest dla Slipknota. Oba te zestawy to kontrast muzyki alternatywnie rockowej z czym du穎 ci篹szym i w obu pierwsze skrzypce gra niezwyk造 g這s piekielnie zdolnego wokalisty. Lipali wracaj w豉nie po 4 latach przerwy (to naprawd ju tyle?) z szóstym albumem, którego recenzji w polskim internecie jest jak na lekarstwo. A szkoda, bo Mosty, rzeki, ludzie to fajna p造ta o której mo積a napisa kilka mi造ch sów.

Lipali pod嘀aj t sam drog, co ich wielu bardziej znanych, zagranicznych kolegów. Z wiekiem 豉godniej, szukaj ciekawszych dwi瘯ów, próbuj wyrwa si z jazgotu. Raz wychodzi to lepiej, raz gorzej, ale ju poprzednia p造ta ekipy dowodzonej przez Tomka Lipnickiego pokaza豉 troch bardziej ró積orodne oblicze. Wtedy do sk豉du doszed "ten czwarty". Tym razem zmieni si basista. Czy Lipali te si zmieni這?

czytaj dalejfsm
28 listopada 2019 - 21:25

Gatunek muzyczny nie istnieje. Recenzja p造ty Sleep Token - Sundowning

Sleep Token, zamaskowany zespó, o którym w tym roku zrobi這 si ca趾iem g這no w wiecie ci篹szego grania, w豉nie dotar do mety rozpocz皻ego w czerwcu maratonu. O specyfice grupy i tym, jaki dok豉dnie plan przywieca promocji albumu Sundowning, mo瞠cie przeczyta tu. W skrócie - od ko鎍a czerwca, co dwa tygodnie o zachodzie s這鎍a, Sleep Token wypuszcza na wiat jeden utwór (odcinek) z nadchodz鉍ej p造ty (serialu), a w豉nie uzbiera這 si ich 12 i dzie這 zosta這 uko鎍zone. Sundowning to jeden z najbardziej oczekiwanych przeze mnie albumów 2019 roku i z wielk przyjemnoci zapraszam na recenzj.

Skoro sposób prezentacji muzyki by nietypowy, pozwólcie 瞠 moja recenzja te zacznie si nietypowo. Oto dwanacie obrazków b璠鉍ych swego rodzaju kadrami ze wszystkich odcinków sk豉daj鉍ych si na ten sezon mrocznego grania. Sleep Token - Sundowning w 12 ods這nach:

czytaj dalejfsm
22 listopada 2019 - 12:38

Cios z Ukrainy! Recenzja albumu Jinjer - Macro

Ukrai雟ki kwartet Jinjer dzia豉 na muzycznym rynku od dekady, ale dopiero ostatnie dwa lata muzycy mog uzna za swego rodzaju eksplozj popularnoci. Tatiana i koledzy graj co z pogranicza groove-, alternative- i heavymetalu z domieszk metalcore'u. Jakkolwiek by ich nie zaszufladkowa, to i tak ha豉s b璠zie taki sam, a nierealny instrument wokalny liderki pozostanie równie niesamowity. Jinjer w豉nie wydali wie簑tki album zatytu這wany Macro - sprawdmy, o co w tym chodzi.

Ja Jinjer odkry貫m ledwie rok temu, gdy za pomoc jednego klikni璚ia zrealizowa貫m stereotyp m瘰kiego samca - zobaczy貫m foto zespo逝 z bardzo 豉dn dziewczyn i si zainteresowa貫m. Póniej okaza這 si, 瞠 YouTube oszala na punkcie utworu Pisces z plyty King of Everything (swoj droga wietny numer, wietna p造ta) - pojawi造 si dziesi靖ki "reaction videos", w których profesjonalici i amatorzy tak samo reagowali na g這s Tatiany z 豉twoci przechodz鉍y z pi瘯nego piewu w demoniczne rejony. Teraz o zaskoczenie ju trudno, wi璚 Jinjer musieli udowodni, 瞠 na swojej robocie znaj si bardzo dobrze bez u篡cia sztuczek.

czytaj dalejfsm
2 listopada 2019 - 17:27

Recenzja albumu Lecter - Lumen. Dobre, bo polskie?

Gdy robi貫m sobie notatki podczas kolejnego ods逝chu albumu Lumen grupy Lecter, pojawia造 si tam takie s這wa jak "bas", "basowy", "rytm", "pulsuje", "pulsuj鉍y". Póniej przeczyta貫m sobie oficjaln notk towarzysz鉍 wydaniu p造ty - "(...) zespo這wi przywieca豉 myl, by stworzy p造t rytmiczn, g瘰t, wci鉚aj鉍, wr璚z taneczn. Miejsce gitary zast雷i bas i bit." Czyli wychodzi na to, 瞠 zadanie zosta這 zrealizowane z sukcesem, a gotowego dzie豉 s逝cha si bardzo mi這.

Lecter, niegdy znany pod nazw Dr Lecter, to kwartet graj鉍y szeroko rozumianego alternatywnego rocka. Zespó jakich wiele, ale posiadaj鉍y to nieuchwytne co, co sprawi這, 瞠 si ich twórczoci zainteresowa貫m. Lumen to trzeci pe軟oprawny album w dyskografii, który temperuje gitarowe jazdy s造szane na p造cie Wydosta, stawiaj鉍 na dobrze bujaj鉍e numery. Zak豉dam jednak, 瞠 wi瘯szo z Was Lectera dot鉅 nie pozna這 - zapraszam wi璚 na pierwsze spotkanie.

czytaj dalejfsm
4 padziernika 2019 - 16:24

Recenzja p造ty Korn - The Nothing. Znowu to samo, ale to przecie nic z貫go

Trzy lata czekalimy na nowy album dowodzonej przez Jonathana Davisa ekipy. Korn w豉nie wyda kr嘀ek zatytu這wany The Nothing, a fani poznali odpowied na pytanie "czy zaskakuj鉍o udana poprzednia p造ta by豉 wypadkiem przy pracy?". Ta odpowied to "wszystko wskazuje na to, 瞠 nie by to przypadek, bo 13. album w karierze Korna znowu jest ca趾iem niez造".

The Nothing powstawa w trudnym okresie - w roku 2018, po 4 latach od rozwodu i po wielu narkotykowych problemach, zmar豉 穎na Davisa. Wokalista, niczym rasowy artysta, swoj 瘸這b i cierpienie przeku w muzyk. Album traktuje wi璚 o pustce i mrocznych stronach ludzkiej egzystencji. Wydawa這by si wi璚, 瞠 ma szans by innym od poprzedników, prawda?

czytaj dalejfsm
18 wrzenia 2019 - 09:37

To (nie) jest recenzja p造ty TOOL - Fear Inoculum

Takiego albumu, jakim jest Fear Inoculum ameryka雟kiej grupy Tool, nie da si cho熲y wst瘼nie oceni po jednym czy dwóch przes逝chaniach. Publikowane na wycigi recenzje w dniu 30 sierpnia, kiedy mia豉 miejsce premiera oczekiwanego od ponad 13 lat wydawnictwa, mia造 sens tylko w przypadku wnikliwych ods逝chów przedpremierowych. Mimo tego, 瞠 zapozna貫m si z p造t wczeniej, to do napisania tekstu musia貫m dojrze. Ale czym jest kilka dni "opónienia" wobec cini皻ych poladów, jakie mieli fani przez d逝瞠j ni dekad?

Tool to chyba jedyny na wiecie zespó graj鉍y muzyk z pogranicza metalu, rocka i artystycznych zap璠ów szalonego bajarza-mitomana, który jest w stanie wywo豉 tak sensacj na rynku. Przez d逝gie lata czekalimy, Maynard i koledzy na zmian robili sobie jaja i mówili prawd o powstaj鉍ym dziele, twórcy memów mieli u篡wanie, wyrasta造 clickbaitowe artyku造 typu "co wiemy o nowej p造cie Toola"... A gdy Fear Inoculum w ko鎍u ujrza這 wiat這 dzienne, to natychmiast wskoczy這 na pierwsze miejsca sprzeda篡 w dziesi靖kach krajów, str鉍aj鉍 ze szczytu gwiazdy pop w rodzaju Eda Sheerana i czy innej Ariany Grande. I wygenerowa這 przy okazji nowe memy.

czytaj dalejfsm
4 wrzenia 2019 - 15:38

Recenzja p造ty Slipknot - We Are Not Your Kind

Ile razy s造szelimy obietnice muzyków w stylu "nasz nowy album b璠zie w stylu X", albo "wracamy do korzeni, znowu gramy ci篹k muz" i tym podobne? Cz這nkowie grupy Slipknot te s winni tego typu zagrywek, ale nawet ich najs豉bszy album - All Hope Is Gone - ma na tyle du穎 do zaoferowania, 瞠 wielu fanów wybaczy這 im bu鎍zuczne zapowiedzi. Oczywicie ci, którzy oczekiwali czego na miar debiutu lub Iowy do tej pory byli niezadowoleni. We Are Not Your Kind, nowy album zamaskowanej ekipy, robi co mo瞠, by wszystkich fanów pogodzi. I dok豉da od siebie tyle dodatkowej agresji, zaskocze i frajdy, ile si tylko da.

Szósty album Slipknota ju jest sukcesem - wietne recenzje i rekordy sprzeda篡 ma zaliczone, muzycy s zadowoleni, fani w wi瘯szoci równie. Ja nale輳 do tej grupy s逝chaczy, która na szczycie stawia album Vol. 3 - The Subliminal Verses, a do p造t z 1999 i 2001 roku w zasadzie nie wraca. Mój Slipknot to ten 章cz鉍y tytaniczne riffy, niedwiedzi wrzask, nastrojowe melodie i 豉godny wokal. We Are Not Your Kind to mój Slipknot.

czytaj dalejfsm
16 sierpnia 2019 - 15:21

Recenzja nowego albumu grupy RAMMSTEIN

Tytu tego wpisu jest tak prostolinijny, jak jego bohater. I gdybym pokusi si o napisanie recenzji tu po premierze p造ty, po mo瞠 dwóch przes逝chaniach ca這ci, wydwi瘯 by豚y inny. Mniej pozytywny. Pozbawiony tytu逝, posiadaj鉍y minimalistyczn ok豉dk siódmy album grupy Rammstein, zaczyna przemawia do s逝chacza dopiero po d逝窺zym obcowaniu. Tak zreszt dzieje si z wieloma p造tami, ale dopiero teraz czu貫m si gotowy, by o "bia造m albumie" Niemców napisa na blogu. A zatem - los!

10 lat, które min窸o od premiery Liebe Ist Für Alle Da, zdaje si by nies造szalne w muzyce zawartej na nowym kr嘀ku. W靖ek zosta podj皻y w miejscu, gdzie panowie przerwali zabaw poprzednim razem. I jednoczenie dowiadczenie, jakie zdobyli po drodze (zespó Emigrate, solowy projekt Lindemann), bardzo mocno wp造wa na to, jakim albumem jest p造ta numer 7.

czytaj dalejfsm
22 maja 2019 - 15:39

Recenzja p造ty Silver Snakes - Death and the Moon. Co nowego dla fan闚 Nine Inch Nails

Tu mia豉 pojawi si recenzja solidnego brytyjskiego post-punku (czyli na nasze: rocka granego przez niegdysiejszego punka) tworzonego przez Franka Cartera, ale plan zosta zmieniony, bo zupe軟ie przypadkiem na mym radarze pojawi si zespó Silver Snakes. Ten wywodz鉍y si z Los Angeles kwartet (na scenie jest ich czterech, ale tak naprawd SS to dziecko jednego faceta, Alexa Estrady) w豉nie wyda swój czwarty album zatytu這wany Death and the Moon, a ja momentalnie uton像em w jego industrialnej g喚bi i postanowi貫m si tym prze篡ciem podzieli.

Silver Snakes zaczynali jako mi造 rockowy zespó, by na kolejnych dwóch p造tach nabra ci篹aru i rozszerzy swój muzyczny arsena. Ale dopiero EPka z 2017, na której jest fajny cover utworu Come Undone, zrobi豉 si elektroniczna, kanciasta, syntetyczna i jednoczenie niepozbawiona swoistego gara穎wego pazura. W ko鎍u przyszed czas na nowy longplej, który ci篹kimi buciorami w豉zi do bajora stworzonego przez Nine Inch Nails, a potem pog喚bionego przez grupy Filter i Stabbing Westward, z dodatkiem wspó販zesnego Gary'ego Numana. Wielce pozytywna niespodzianka!

czytaj dalejfsm
8 maja 2019 - 19:23

Recenzja p造ty Raketkanon - RKTKN#3. wirusy z Belgii

Poza Wielk Brytani, w Europie jest chyba tylko jeden kraj, który z powodzeniem wypluwa z siebie mas wietnych rockowych zespoów. Cz z nich jako-taki rozg這s zdoby豉 (Deus), cz radzi sobie coraz lepiej (Triggerfinger), a cz znana jest raczej niewielkiej liczbie osób (Wallace Vanborn). Raketkanon wydali niedawno trzeci album, ale chyba nadal siedz w dziale dla muzycznych hipsterów. Spróbuj to zmieni.

Raketkanon. O, jaka wietna nazwa! Oznacza, oczywicie, dzia這 rakietowe i idealnie pasuje do typu muzyki granej przez czterech zdolnych facetów. Jest wybuchowo, drapie積ie, z pot篹n dawk szale雟twa i dosy niecodziennie. Wszystkie trzy do tej pory wydane albumy charakteryzuj si trzeba rzeczami: tytu造 piosenek to zawsze imiona, teksty s bez sensu (to po prostu be趾ot przypominaj鉍y j瞛yk angielski), a muzyka stoi w rozkroku mi璠zy melodyjnym rockiem a post-alt-metal-punk-synth-core'em.

czytaj dalejfsm
18 kwietnia 2019 - 20:47
starsze posty