Sobotnie gotowanie - kurczak Monte Cistella - yasiu - 29 stycznia 2012

Sobotnie gotowanie - kurczak Monte Cistella

Kolejny weekend, kolejne kuchenne improwizacje. Tym razem bazą był pomysł, na jakieś chrupiące mięso jako dodatek do frytek. I znów, mówiąc nieskromnie, wyszło całkiem dobrze, chociaż przygotowanie było banalnie proste. Wygląda lepiej niż mój bigos, więc chętnych na powtórzenie „dzieła” może będzie więcej. Zapraszam, kurczak Monte Cistella czeka.

Aparat w moim telefonie nie oddaje w pełni piękna wizualnego tej potrawy.

Frytki w roli głównego zapychacza nie pozwoliły mi kombinować w kierunku potrawy z sosem. Potrzebne było więc coś smażonego, a jak smażone, to chrupiące. Wyprawa do sklepu zaowocowała jedną podwójną piersią z kurczaka, dwoma wielkimi pieczarkami, czosnkiem, cebulą i niecałymi dziesięcioma dekagramami sera Monte Cistella.

Z tym serem – który okazał się dość istotnym składnikiem całej potrawy – to dość dziwna sprawa. Wziąłem go zamiast jakiegoś tam brie czy camemberta, chociaż był cholernie drogi. Malutki kawałek kosztował prawie trzy złote! Dziwne w tym wszystkim jest to, że delikatesy Alma chyba sobie ten gatunek sera wymyśliły. Googlowanie – niezbyt wnikliwe – pokazało, że owszem, istnieje miejscowość Monte Cistella, jest nawet pagór o tej nazwie, ale o serze jakby Internet nie słyszał. O tyle to przykre, że chciałbym Wam powiedzieć, co dodać do kuraka, żeby uzyskać ten sam efekt – niestety, nie mogę. W każdym razie, ser miał grubą i twardą pleśniową skórę, a wnętrze żółtawe i twardsze od camemberta, ale nie tak twarde jak normalny żółty ser.

Wracając do pichcenia, ser ma być taki, żeby dobrze się rozpuścił. Wasza wola – i pole do eksperymentów – co tak naprawdę dodacie. A całą akcję i tak zaczynamy od przygotowania mięsa. Kuraka obieramy z tłuszczy, ścięgen i ewentualnych resztek kostnych. Kroimy na cienkie plastry i marynujemy. Ja wymieszałem pikantną marynatę firmy Kotanye z olejem i octem winnym. Dwie godziny później wrzuciłem całość na dobrze rozgrzaną patelnię. Ważne, żeby w pierwszym etapie oddzielić od siebie poszczególne kawałki, potem to już tylko mieszanie. Warto w trakcie dodać przyprawy nadającej kolor. Ja użyłem kurkumy, ale wydaje mi się, że bez szkody dla smaku, mogłaby to być np. słodka papryka.

Kiedy mięso zaczynało się rumienić – spełniam tu kryterium chrupkości – dodałem pokrojoną drobno cebulę, dwa ząbki czosnku i skrojone w duże plastry pieczarki. Kiedy pieczarki były już miękkie, na patelnię wskoczył pokrojony w grubą kostkę ser. Po rozpuszczeniu go potrawa jest gotowa. Nie dopuszczajcie do jej wystygnięcia, będzie trudno doprowadzić ją do takiego samego stanu jak świeżo po przyrządzeniu.

Jedyna przyprawa jakiej użyłem – oprócz kurkumy – to sól. Oczywiście, macie tu pełną dowolność, byleby tylko nie przesadzić. W międzyczasie we frytkownicy przygotowujemy frytki, albo jak kto lubi, gotujemy ryż. Z obydwoma dodatkami kurak Monte Cistella sprawdzi się świetnie. W pół godziny przygotujecie obiad który ładnie wygląda i do tego ciekawie – dzięki dodatkowi sera – pachnie.

yasiu
29 stycznia 2012 - 09:57

Komentarze Czytelników

Dodaj swój komentarz
Wszystkie Komentarze
29.01.2012 10:32
satene
33
Chorąży

Było mniam.

29.01.2012 11:30
odpowiedz
zanonimizowany789322
28
Senator

Hmmm... jak na sfotografowane telefonem wygląda całkiem smacznie :)
Chętnie też bym coś takiego przygotował - tylko martwi mnie ten ser Monte Cistella, bo faktycznie nie ma w Internecie żadnej wzmianki o nim.

29.01.2012 12:39
yasiu
odpowiedz
yasiu
186
Legend

Miczkus - nie martw się za bardzo serem. Poszukaj czegoś, co spełnia kryteria z tekstu, albo dodaj jakikolwiek dobry ser :)

29.01.2012 12:52
odpowiedz
zanonimizowany821702
5
Konsul

Myślę, że mozarella by się spokojnie nadawała.

29.01.2012 12:56
yasiu
odpowiedz
yasiu
186
Legend

poczciwina - trochę za mało intensywny smak. Ja dałem niecałe 10dkg na ponad pół kilo kurczaka a efekt było czuć.

Co ważne - zapach przy smażeniu przypominał ten, który czułem, kiedy moja babcia smażyła zgliwiały biały ser. Nie jest więc to zwykły ser, to jakiś pleśniak :]

29.01.2012 13:01
tmk13
😱
odpowiedz
tmk13
207
Generał

Jak długo musiałeś smażyć pierś, żeby wyszła chrupiąca? Chyba, że jakoś inaczej rozumiemy to słowo.;)

29.01.2012 13:09
yasiu
odpowiedz
yasiu
186
Legend

nie długo, ale na dużym ogniu. cienko pokrojona smaży się właśnie na chrupiąco :)

29.01.2012 16:27
extinct
odpowiedz
extinct
14
Legionista

Patrząc na powyższą fotografię odnoszę wrażenie, że to nie jest ten slawetny instagram moment o którym tyle się mówi, co?

29.01.2012 16:28
yasiu
odpowiedz
yasiu
186
Legend

Nie wiem o czym mówisz, bo nie jadam jabłek. Ale chyba tak :)

29.01.2012 17:44
odpowiedz
Crizon
13
Legionista

Blog o piwach teraz kącik kulinarny, niedługo na łamach gameplay.pl będą rozwiązywane problemy nastolatek poczytujących bravo girl znajdziemy też kącik zwierzeń anonimowych alkoholików. Rozumiem off-topic ale bez przesady.

29.01.2012 17:52
😃
odpowiedz
Lutz
173
Legend

Ten ser Monte Cistella jest tak samo wloski, jak new yorker jest amerykanski.

Ot pewnie jakis standardowy ser dojrzewajacy/plesniowy to jest dobry dodatek do past (makaronow) roznego rodzaju.

Do gotowania polecam http://www.bbc.co.uk/food/ rozne szkoly i style, kazdy znajdzie cos dla siebie.

29.01.2012 18:31
yasiu
odpowiedz
yasiu
186
Legend

Crizon - kącik kulinarny istnieje na GP od daaawna :) Sam o tym piszę od dawna. Omiń wpisy otagowane gotowanie/kuchnia i będzie ok :D

Lutz - Prawda to, co do sera. A uczyć się gotować można na wiele sposobów. O ile efekt jest dobry, każdy z nich jest w porządku =]

30.01.2012 07:57
SpecShadow
odpowiedz
SpecShadow
75
Silence of the LAMs

Coś mi się chyba nie zgadza... marynujesz 2h a danie jest do zrobienia w całości w pół godziny?
Drugie - da się zrobić to danie bez grzybów? Serdecznie ich nie znoszę i z lubością wydłubuje z każdej pizzy.

30.01.2012 09:07
yasiu
odpowiedz
yasiu
186
Legend

SpecShadow - faktycznej roboty jest pół godziny. Marynować tak naprawdę nie musisz - jeśli dobrze kuraka przyprawisz, możesz smażyć od razu. Ja lubię marynować :D

Pewnie, że można bez grzybów. Możesz tam dać cokolwiek - na pewno pasuje np. papryka albo cukinia :)

30.01.2012 12:49
Matekso
odpowiedz
Matekso
96
Generał

Jasne jasne bo nie chciało się udekorować to lepiej na aparat zwalić winę za nie uchwycenia piękna phi

30.01.2012 13:09
yasiu
odpowiedz
yasiu
186
Legend

Matekso - co tu dekorować? Danie jest na patelni =] A faktem jest, że SGS+ nie ma dobrego aparatu. Następnym razem wezmę cyfrówkę ;)

30.01.2012 14:12
odpowiedz
Belweder93
25
Centurion

@yasiu

możesz polecić jakiś inny ser, bo jakoś nie umiem znaleźć w sklepach tego Monte Cistella :)

30.01.2012 14:15
odpowiedz
zanonimizowany821702
5
Konsul

[11] stronka fajna, tylko jeszcze przydałby się jakiś kalkulator przeliczający podane tam wartości na ich ludzkie odpowiedniki.

30.01.2012 17:18
yasiu
odpowiedz
yasiu
186
Legend

@belweder - czytaj wyżej - ser podobny do camemberta, ale twardszy. Myślę, że Camembert też przejdzie i też zrobi to, co trzeba - czyli da zapach i smak :)

@poczciwina - google ma chyba kalkulator - wpisz 1 teaspoon - powinno przeliczyć na jakąś inną miarę. Ew. http://www.google.pl/intl/pl/help/features.html#calculator

Dodaj swój komentarz
Wszystkie Komentarze