Dobre bo domowe. Cz. 5 - Döner Kebab - barth89 - 15 października 2011

Dobre, bo domowe. Cz. 5 - Döner Kebab

Potrawy z fast foodów, choć smaczne, najczęściej zawierają tony kalorii i są drogie. Po co przepłacać, skoro można w prosty sposób samemu przygotować w domu dokładnie takie samo papu? Zapewniam, że smakuje identycznie jak w sieciach znanych nam fast foodów, czy innych restauracji. Ba, jest jeszcze smaczniejsze, a do tego tańsze, zdrowsze i daje sporo satysfakcji. W dzisiejszej części proponuję przepis na kebaba a'la Döner Kebab.

Przepis z każdej części felietonu był wielokrotnie poddawany próbom i testom w celu odnalezienia idealnego optimum, więc macie pewność, że nie da się przyrządzić tego lepiej ;) Choć oczywiście to odczucia subiektywne. Na całość wydamy od 16 do 19 zł. Wyjdzie nam z tego 6 kebabów (w zależności od tego jakie chlebki pita kupimy). Daniem, które przyrządzimy najedzą się 2 - 3 osoby.

W jaki sposób wykonać poszczególne składowe naszego fast fooda?

1. Kebab:

  • chlebek pita ( paczka to 5-6 sztuk)
  • połówka lub cała pierś z kurczaka (w zależności od tego jak bardzo chcemy napchać kebaba mięsem ;) )
  • mała kapusta pekińska
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • ogórek
  • przyprawa do gyrosa/kebaba ( wg mnie najlepsza z firmy PRYMAT)
  • trochę oleju do usmażenia piersi
U nas wyglądało to tak...

2. Sosy

czosnkowy:

  • jogurt naturalny
  • 2-3 łyżki majonezu  
  • czosnek granulowany lub 1-2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • jeżeli ktoś lubi to odrobina cukru

Mieszamy majonez z jogurtem naturalnym, dodajemy przyprawy (jeżeli użyjemy czosnku w ząbkach to kroimy go w drobną kostkę i potem dodajemy) i mieszamy.

pikantny:

  • 1/2 jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • łyżeczka chili

Wszystkie składniki należy wymieszać.

... i tak.

Już prawie...

Kapustę należy pokroić w drobne paseczki, pomidory i ogórka w kostkę (jeśli ktoś woli to może inaczej, np. w plasterki). Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałeczki (najlepiej krótkie paseczki) i usmażyć, doprawiając przyprawą gyros/kebab. Chlebkom pita "uciachać" czubek i podgrzać je w kuchence mikrofalowej/piekarniku, w środku z jednej strony wysmarować sosem czosnkowym, z drugiej pikantnym, następnie włożyć trochę kapusty, pomidorów, ogórka i mięsa. Kebaba polać troszkę sosem i znów nałożyć kapusty, pomidorów, ogórka i mięsa. Na koniec chlebek zawinąć w serwetkę.

I to by było na tyle.  Życzę bardzo smacznego sobotniego/niedzielnego obiadu, a kolejnej części felietonu oczekujcie w najbliższym czasie :)

Zapraszam też do poprzednich części felietonu:

- Dobre, bo domowe. Cz. 4 - Da Grasso

- Dobre, bo domowe. Cz. 3 - McDonald's

- Dobre, bo domowe. Cz. 2 - KFC

- Dobre, bo domowe. Cz. 1 - Manekin 


P.S. Dziękuję mojej dziewczynie, Marcie, za pomoc przy pisaniu artykułu oraz za każdy pyszny obiad :)

barth89
15 października 2011 - 10:19

Komentarze Czytelników

Dodaj swój komentarz
Wszystkie Komentarze
15.10.2011 11:20
hedasw
hedasw
106
Generał

tvgry.plRedakcja

Jestem głodny, nie jadłem jeszcze śniadania. Przepis wygląda bardzo przyjemnie, może spróbuję. Z ciekawości (może już ktoś pytał o to): to Ty barth masz taki zmysł kulinarny do poprawiania fast-foodów czy po prostu relacjonujesz co robi pani Marta?

15.10.2011 11:28
Barthez x
odpowiedz
Barthez x
157
vel barth89

A ciekawe, bo nikt o to nie pytał (może i dobrze :P). Zmysł to ja mam głównie do konsumowania, ewentualnie do wykonywania konkretnych czynności (jak np. wyrobienie ciasta z przepisu Da Grasso)... Zmysł kulinarny ma zdecydowanie Marta, a do tego ona wyszukuje przepisy i testujemy je wspólnie :)

15.10.2011 11:42
odpowiedz
keeveek
75
Konsul

kebab z kurczaka? no litości...

15.10.2011 11:56
Barthez x
odpowiedz
Barthez x
157
vel barth89

keeveek --> A w Döner Kebab możesz zamówić kebaba z mięsem z kurczaka? ;) Dobre, bo domowe to nie cykl przepisów tradycyjnych, a takich, które znajdziesz w fast foodach.

15.10.2011 11:58
hopkins
odpowiedz
hopkins
166
Zaczarowany

Ostatnio robilem podobny przepis z jakiegos Fix czy tam Pomysl Na. Wyszlo bardzo dobrze :)

15.10.2011 12:01
odpowiedz
Chibi
20
Pretorianin

Wygląda bardzo smakowicie i na pewno kiedyś zagości w mojej kuchni :P

15.10.2011 12:04
Xinjin
😊
odpowiedz
Xinjin
124
DS9

No to pozdrowienia dla Marty! Bez niej to nie byloby to co nie barth ? :> Kolejny dobry przepis, pasuje kiedys sobie zrobic :)

Aha @barth - zapomniales "L" w przepisie do 1. Kebab --> "chlebek" pita.

15.10.2011 12:27
odpowiedz
zanonimizowany579358
105
Senator

Kebab z kurczaka, a hot-doga zrobi z kota.

15.10.2011 12:31
piotr432
odpowiedz
piotr432
86
Warrior

Muszę w końcu sobie zrobić . Jakieś jedzonko z tego cyklu ale zawsze jakiś dwóch składników brakuje mi w lodówce. W przyszłym tygodniu spróbuję zgromadzić składniki.
I zrobię sobie :)

15.10.2011 13:00
Harry M
odpowiedz
Harry M
136
Master czaszka

Mniammm

15.10.2011 14:28
Barthez x
odpowiedz
Barthez x
157
vel barth89

Xinjin --> nie wiem o czym mówisz dokładnie, ale jeśli chodzi Ci o przepisy to nie byłoby ich w ogóle. I dzięki za spostrzeżenie, już poprawione :)

sebogothic --> czytaj wyżej.

piotr432 --> nigdy nie ma się wszystkiego. Trzeba ruszyć tyłek i przejść się na jakieś zakupy ;)

Generalnie Marta czyta zawsze komentarze, a sama nie komentuje. Chyba będę musiał ją namówić do założenia tutaj konta :P Może mi pomożecie? ;)

15.10.2011 15:04
👍
odpowiedz
zanonimizowany579358
105
Senator

@Barthez x ----> To może podasz przepis na Strasburgera? ^^
* suchary
* 4 plasterki sera, 4 plasterki pomidorów, 2 liście salaty

Na suchara kładziemy wyżej podane składniki xD

15.10.2011 15:50
Xinjin
😁
odpowiedz
Xinjin
124
DS9

Generalnie Marta czyta zawsze komentarze, a sama nie komentuje. Chyba będę musiał ją namówić do założenia tutaj konta :P Może mi pomożecie? ;)

Ja w zasadzie jestem zdziwiony ze jeszcze tego nie zrobila. Jakby od czasu do czasu cos napisala tu na gameplayu to mogloby byc ciekawe. Oczywiscie jesli jest zainteresowana blogowaniem.

ps. daj fotke lol

spoiler start

zartuje. Troche trollingu jeszcze nikomu nie zaszkodzilo :)

spoiler stop

15.10.2011 15:55
The Puchacz
odpowiedz
The Puchacz
52
Generał

A ten chlebek pita nie powinien być brązowy ? :) zapewne i to nie uratowało by całkiem sytuacji ;)

13.12.2011 21:14
SlaY91
odpowiedz
SlaY91
15
Pretorianin

Kurcze, genialna seria ! Musze wrócić do codziennego szastania stronami na gameplayu :)

13.12.2011 21:15
SlaY91
odpowiedz
SlaY91
15
Pretorianin

Kurcze, genialna seria ! Musze wrócić do codziennego szastania stronami na gameplayu :)

13.12.2011 21:24
odpowiedz
zanonimizowany775544
13
Generał

Robiłem identycznie jak na przepisie w Domu polecam jest nawet lepszy niż się Zamawia,bo wiecie jak ktoś robi coś takiego dla siebie i własnymi rękoma to Smakuje Pikantnie.POLECAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dodaj swój komentarz
Wszystkie Komentarze